FOTO-VIDEO: Seva de mesteacăn, „băutura zeilor” sau „elixirul magic al șamanilor” – reînvie o tradiție naturistă într-o comună din Apuseni
Cura cu sevă de mesteacăn, „băutura zeilor” sau „elixirul magic al șamanilor”- reînvie o tradiție naturistă și la Vidra. La două pensiuni din zonă, licoarea revitalizantă este oferită turiștilor în dar
Seva de mesteacăn este unul dintre produsele cele mai bogate în minerale aflate în natură. Această băutură naturală este, de fapt, apa extrasă din pământ de mesteceni și amestecată cu mineralele și vitaminele care se găsesc în acești copaci. Acest produs cu calități curative deosebite se colectează cam o lună pe an, primăvara, când natura se dezgheaţă și vegetația începe să renască.
Se găurește copacul 2 – 3 centimetri, se introduce un furtun și se colectează în borcane de câte 3 litri. Se produc în jur de 80 – 90 de litri pe zi, iar din aceasta se colectează maximum 10%, undeva la 5 – 10 litri pe zi, pentru a nu fi afectat nici copacul. Seva de mesteacăn, cunoscută în toată lumea sub diferite denumiri, este folosită ca energizant sau tratament pentru detoxifiere.
În Europa i se spune “laptele”, “lacrimile” sau “sângele” mesteacănului, în timp ce în Rusia, Canada, Japonia, Coreea, este considerată în popor “băutura zeilor”. În Rusia şi unele zone din Siberia ea făcea parte dintre elixirurile magice ale șamanilor. În Canada era folosită pentru a reda vitalitatea celor convalescenţi şi pentru a grăbi refacerea forțelor după iernile lungi, atât în cazul oamenilor, cât şi în cazul animalelor slăbite. În Japonia şi Finlanda, seva de mesteacăn este considerată în tradiţia vindecării populare o băutură medicinală cu efecte excepţionale. Ea este recomandată în cazul afecțiunilor renale și în curele de detoxifiere. Se fac cure de câte două – trei săptămâni și se consumă până la un litru dimineața, pe stomacul gol. În general, dă o stare de bine, de energie și este foarte bună pentru copiii care au deficiențe de vitamine.
Claudia Pogan, patroana Pensiunii „Dealul cu Melci” din comuna Vidra, ne povestește: ”Am aflat despre seva de mesteacăn acum 7-8 ani de la un kinetoterapeut care lucra la spital, în Timișoara, un client vechi al Pensiunii «Vidra de Sus», acum client și al Pensiunii «Dealul cu Melci». Lui îi aducea un călugăr seva de mesteacăn. După aceea, am început să întreb bătrânii din sat și am avut surpriza să aflu că aici, la noi, în Vidra, toată lumea știa de seva de mesteacăn, inclusiv mama. Ea e de loc din județul Mureș și mi-a spus că, mici copii fiind, primăvara beau sevă de mesteacăn, care era dulce, ca un suc. Bătrânii nu știau de vitaminizare, tonifiere. Îmi spuneau că, dacă erai mai slăbit la ieșirea din iarnă, pentru că mai demult nu prea erau resurse de hrană crudă iarna, se întăreau cu sevă de mesteacăn. Și mai consumau sevă de paltin.
Eu personal, după curele cu sevă de mesteacăn, nu am mai simțit astenia de primăvară. Noi bem de 6 – 7 ani sevă de mesteacăn. Am simțit că mi-a fost mai bine pentru păr, pentru piele. Seva de mesteacăn este diuretică, elimină toxinele din organism. Recent, au fost la pensiune două persoane mai în vârstă, către 80 de ani, din Cluj. Copiii lor, care locuiesc în Canada, au găsit pe internet informații despre Pensiunea «Dealul cu Melci» și că aici poți consuma la începutul primăverii seva de mesteacăn și i-au trimis la noi.
Este foarte important de spus că la noi nu vă vinde nimeni seva de mesteacăn. Este un dar al naturii, lăsat de Dumnezeu, pe care îl dăruim clienților pensiunii. Am mai trimis și unor prieteni din Alba Iulia. Dar este important de știut că seva de mesteacăn nu rezistă mult timp îmbuteliată. Un prieten de-al nostru de la Cluj, Vali Coman, ne-a spus că există în țară persoane care conservă seva înghețată, pentru a-i păstra calitățile. Sau, câteva zile, poate fi păstrată acrită cu lămâie, o oprește din fermentație.
Cum să procedeze cei care intenționează să facă o cură cu sevă de mesteacăn proaspătă? În primul rând, trebuie să aștepte primăvara, ca mai apoi să urce la Vidra, fie la Pensiunea „Vidra de Sus”, fie la Pensiunea „Dealul cu Melci”. Aici, gazdele le vor oferi posibilitatea să consume seva proaspătă de mesteacăn. Cei care nu mai au răbdare până atunci, pot urca încă de pe acum la Vidra, unde vor găsi o natură prea puțin poluată, aer proaspăt, mâncare sănătoasă, gazde primitoare și condiții excelente de cazare.
Seva poate fi colectată doar la început de primăvară, când pământul este încă înghețat, iar mugurii nu sunt daţi încă. Cam atunci când răsar ghioceii și se dezgheață pământul. Pe măsură ce se încălzește vremea și dau mugurii, seva de mesteacăn parcă nu mai este așa de bună la gust ca la început.
Mai demult, bătrânii colectau seva într-un mod asemănător: găureau mesteacănul, puneau o suveică (de la războiul de țesut), iar pe aceasta se prelingea până într-o donicuță de lemn. Copiii de abia așteptau să ajungă la fiecare copac să bea seva dulce.
Nu este suficient să bei numai un pahar, trebuie făcută o cură de două – trei săptămâni. Și trebuie să știți că nu oricine este deschis la o asemenea terapie, trebuie să știi cui să te adresezi. Merită organizate asemenea escapade pentru sănătate: să te trezești dimineața, să faci o drumeție în natură, prin pădure, până la seva de mesteacăn, să te speli cu ea pe față, să o bei așa rece cum a fost colectată peste noapte din copac, să respiri aerul curat de primăvară”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor