Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO-VIDEO: Schimb de experienţă în domeniul politicilor de tineret între adolescenţi din Franţa şi România, la pensiunea Izvorul Muntelui din Ampoiţa

Alexandra Mates

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Un număr de 14 tineri din judeţul Alba şi 14 tineri din cantonul Coutances, Franţa, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, s-au întâlnit duminică, 7 iulie,  la Ampoiţa, în judeţul Alba, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Tineret în Acţiune, ce are ca obiectiv principal schimbul de experienţă între tineri din ţări şi culturi diferite. Proiectul  se numeşte „CNE Reprezintă” şi este conceput ca un schimb de bune practici şi informaţii despre tot ceea ce înseamnă politicile, programele şi activităţile destinate tinerilor din România şi din Franţa.

 Timp de 8 zile (7-14 iulie), în cadrul proiectului vor avea loc numeroase ateliere gândite astfel încât să permită compararea politicilor pentru tineret din cele două ţări participante, întâlniri şi discuţii cu reprezentanţi ai instituţiilor din judeţul Alba responsabile de elaborarea şi implementarea politicilor de tineret.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

 Metodele de lucru din cadrul atelierelor vor fi unele nonformale, ce vor face apel la creativitatea fiecărui participant. Tinerii vor fi antrenaţi să vorbească liber, să devină responsabili de propriile decizii, să se implice activ în comunitate şi să îşi asume îndatoririle asupra acesteia.

 O primă acţiune din cadrul proiectului s-a desfăşurat luni după-amiaza, de la ora 16.00, când tinerii români şi francezi s-au întâlnit cu reprezentanţi ai mass-media locale şi timp de peste o oră au purtat un dialog deschis. Tinerii au fost interesaţi să afle tainele jurnalismului dar mai ales opinii ale jurnaliştilor. Astfel, ei i-au asaltat de-a dreptul pe jurnaliştii prezenţi cu diferite întrebări precum:“ Care este rolul tinerilor în societatea de astăzi, în judeţul Alba?”,”Dacă ar fi să descrieţi România într-un cuvânt, care ar fi acela?”, „În ce măsură afectează tehnologia modernă viaţa tinerilor?”, „Cum puteţi descrie dumneavoastră sistemul politic din România?” „Cum ne puteţi promova activităţile?”, ş.a.

 La întâlnirea de luni au participat pe lângă elevi, Fabrice şi Melody, animatori de tineret din Franţa, Lenica Bucur, consilier CJ Alba, Cornelia Mădăraş, coordonator grup tineri români, Sonia Elvireanu, membră a Asociaţiei „Alba – Manche Împreună AMI”, Gabi Avram, responsabil tehnic de proiect şi Ionuţ Iancu, formator CJ Alba.

 În cadrul întâlnirii, Andrei Nicolae Popa, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Alba a ţinut să sublinieze că ” proiectul este primul din judeţ în care două consilii ale elevilor din ţări diferite se întâlnesc pentru a vedea cum funcţionează ele”.

 „Scopul nostru este acela, ca la final, să elaborăm un ghid de bune practici privind politicile de tineret pe care le implementăm ambele organizaţii. Sper să nu fie un simplu document, ci  un adevărat manual de care să ne folosim ambele organizaţii pe viitor”, a declarat Andrei.

 Întrebat de jurnalişti dacă a auzit şi ce a ştiut de România înainte să ajungă aici, unul dintre tinerii francezi a spus că a auzit vorbindu-se despre România dar nu ştia şi nu a văzut nimic. După primul contact vizual, ţara noastră i se pare foarte diferită de a lor prin arhitectura clădirilor construite şi peisaj.

 Tinerii şi-au propus ca la finalul proiectului să realizeze un ghid de bune practici cu privire la metodele de implicare a tinerilor în elaborarea şi implementarea politicilor de tineret, materiale de promovare şi comunicare precum afişe, roll-up,un site pe internet şi flyere.

 Proiectul ”CNE Reprezintă!” este realizat de Asociaţia „Alba – Manche Împreună AMI”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean al Elevilor Alba şi Office de la Jeunesse du Canton de Coutances din departamentul La Manche, Franţa şi are scopul de a stimula spiritul de iniţiativă şi responsabilitatea tinerilor, făcându-i conştienţi de rolul lor social, de potenţialul lor de implicare civică în luarea deciziilor la nivelul comunităţilor în care trăiesc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan

Bera Larisa

Published

on

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea