Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

FOTO/ VIDEO: Propunerile unui primar din Alba pentru facilitarea achizițiilor publice, admise de Comitetul European al Regiunilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

O veste bună a venit zilele acestea dinspre Bruxelles, de la cea de-a 130-a ședință plenară a Comitetului Regiunilor: României, prin raportorul Adrian Teban (primarul orașului Cugir), i-au fost admise o serie de amendamente menite să faciliteze activitatea tuturor administrațiilor publice locale sau regionale, din întreaga Uniune Europeană, în domeniul achizițiilor publice.

Complexitatea, dar și potențialul achizițiilor publice strategice și nevoia de a îmbunătăți capacitatea administrativă au stat la baza avizului dat Pachetului de măsuri privind achizițiile publice, elaborat de Adrian Teban (Partidul Popular European). Membrii Comitetului European al Regiunilor au adoptat avizul în sesiunea plenară din 4 iulie, desfășurată la Bruxelles.

În fiecare an, peste 250.000 de autorități publice din UE cheltuiesc aproximativ 14% din PIB (România doar 11%) pentru achiziționarea de servicii, bunuri și lucrări desfășurate în diferite sectoare (energie, transport, gestionarea deșeurilor, protecția socială, sănătate sau educație). În conformitate cu legislația UE, toate contractele de achiziții publice care depășesc un anumit prag trebuie atribuite prin licitație, cu respectarea principiilor de transparență, egalitate de tratament și nediscriminare.

YouTube video

Raportorul României, primarul Adrian Teban a explicat pentru Ziarul Unirea importanța acestor amendamente: ”Acest pachet de măsuri privind achizițiile publice, avizat de Comitetul European al Regiunilor, va avea impact asupra tuturor administrațiilor publice din Europa. Din procentul mediu de 14% alocat din PIB pentru achiziționarea de servicii, bunuri și lucrări, aproape jumătate, cam 44%, este cheltuit de administrațiile locale și regionale, arătând importanța acestor proceduri. Achizițiile publice nu sunt importante doar pentru administrațiile locale, acestea pot deveni un instrument strategic prin care autoritățile locale și regionale își pot pune în practică politicile conturate la nivel local – sociale, de mediu, de sănătate etc. Prin propunerile pe care le-am avut în acest raport am intenționat să simplificăm și să flexibilizăm procedurile derulate pe parcursul unei achiziții publice. Dar, ținând cont de faptul că produsele și serviciile publice au un grad de complexitate din ce în ce mai ridicat, avem nevoie și în acest domeniu de specialiști. Avem nevoie, pe de-o parte, de o profesionalizare care să ducă la eficientizarea procedurilor. În același timp avem nevoie de o digitalizare pentru că doar așa putem asigura transparența necesară procedurilor de achiziții publice, de cheltuire a banilor publici. Acest raport va merge la Parlamentul European, care va ține cont de acest document provenit de la Comitetul Regiunilor. Va fi pus în practică într-un viitor pachet legislativ privind achizițiile publice în UE” mai spune primarul Adrian Teban, raportor pentru România în CoR.

YouTube video

Prin intermediul achizițiilor publice, administrațiile locale și regionale sunt importanți jucători economici pe pieţele locale. Complexitatea acestor proceduri reprezintă însă, pentru multe dintre administrații, o provocare. Nereguli în punerea în aplicare a normelor UE, proceduri anevoioase și o capacitate administrativă limitată au dus la costuri administrative ridicate, în special pentru proiecte transfrontaliere.

Anii trecuți, România a cunoscut un blocaj în domeniul achizițiilor publice, autoritățile locale și regionale mai mici evitând utilizarea achizițiilor publice, temându-se de erorile procedurale care ar fi putut conduce la proceduri judiciare și litigii. De aici și necesitatea profesionalizării domeniului achizițiilor publice, dar și a transparentizării cheltuirii banului public.

”Actuala legislație în domeniul achizițiilor publice pune atât de mult accent pe asigurarea transparenței și echității, încât ajunge să fie afectată eficiența procedurii, împiedicând autoritățile locale și regionale să investească”, a afirmat raportorul CoR, Adrian Teban.

Adrian Teban este de părere că funcționarii și specialiștii în achiziții publice ar trebui să fie sprijiniți de Comisia Europeană prin sesiuni de formare adaptate la nevoile acestora, cu exemple de bune practici și sprijin financiar.

În plenul parlamentului European, raportorul CoR a sprijinit ideea unui ”catalog european de soluții”, cu soluții tehnice pentru cerințele privind clima și energia, soluții inovatoare la provocările sociale, în vederea standardizării procedurilor și reducerea numărului de acțiuni în justiție intentate abuziv. A mai făcut făcut o referire la condiționalitățile ex ante – adică la acele condiții care trebuie îndeplinite înainte ca programul să fie pus în aplicare și care s-au dovedit a fi un instrument de succes în reforma politicii de coeziune – ca element esențial pentru punerea în aplicare cu succes a cadrului UE în materie de achiziții publice.

[nggallery id=5914]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară Luăm împrumut și nu ne rugăm de nimeni pare să fie motto-ul administrației Pleșa. Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, organizată online, fără ca publicul și cetățenii să fie martori ai ineficienței administrative, fără o dezbatere serioasă, datoria […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea