Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO/ VIDEO: Propunerile unui primar din Alba pentru facilitarea achizițiilor publice, admise de Comitetul European al Regiunilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

O veste bună a venit zilele acestea dinspre Bruxelles, de la cea de-a 130-a ședință plenară a Comitetului Regiunilor: României, prin raportorul Adrian Teban (primarul orașului Cugir), i-au fost admise o serie de amendamente menite să faciliteze activitatea tuturor administrațiilor publice locale sau regionale, din întreaga Uniune Europeană, în domeniul achizițiilor publice.

Complexitatea, dar și potențialul achizițiilor publice strategice și nevoia de a îmbunătăți capacitatea administrativă au stat la baza avizului dat Pachetului de măsuri privind achizițiile publice, elaborat de Adrian Teban (Partidul Popular European). Membrii Comitetului European al Regiunilor au adoptat avizul în sesiunea plenară din 4 iulie, desfășurată la Bruxelles.

În fiecare an, peste 250.000 de autorități publice din UE cheltuiesc aproximativ 14% din PIB (România doar 11%) pentru achiziționarea de servicii, bunuri și lucrări desfășurate în diferite sectoare (energie, transport, gestionarea deșeurilor, protecția socială, sănătate sau educație). În conformitate cu legislația UE, toate contractele de achiziții publice care depășesc un anumit prag trebuie atribuite prin licitație, cu respectarea principiilor de transparență, egalitate de tratament și nediscriminare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Raportorul României, primarul Adrian Teban a explicat pentru Ziarul Unirea importanța acestor amendamente: ”Acest pachet de măsuri privind achizițiile publice, avizat de Comitetul European al Regiunilor, va avea impact asupra tuturor administrațiilor publice din Europa. Din procentul mediu de 14% alocat din PIB pentru achiziționarea de servicii, bunuri și lucrări, aproape jumătate, cam 44%, este cheltuit de administrațiile locale și regionale, arătând importanța acestor proceduri. Achizițiile publice nu sunt importante doar pentru administrațiile locale, acestea pot deveni un instrument strategic prin care autoritățile locale și regionale își pot pune în practică politicile conturate la nivel local – sociale, de mediu, de sănătate etc. Prin propunerile pe care le-am avut în acest raport am intenționat să simplificăm și să flexibilizăm procedurile derulate pe parcursul unei achiziții publice. Dar, ținând cont de faptul că produsele și serviciile publice au un grad de complexitate din ce în ce mai ridicat, avem nevoie și în acest domeniu de specialiști. Avem nevoie, pe de-o parte, de o profesionalizare care să ducă la eficientizarea procedurilor. În același timp avem nevoie de o digitalizare pentru că doar așa putem asigura transparența necesară procedurilor de achiziții publice, de cheltuire a banilor publici. Acest raport va merge la Parlamentul European, care va ține cont de acest document provenit de la Comitetul Regiunilor. Va fi pus în practică într-un viitor pachet legislativ privind achizițiile publice în UE” mai spune primarul Adrian Teban, raportor pentru România în CoR.

Prin intermediul achizițiilor publice, administrațiile locale și regionale sunt importanți jucători economici pe pieţele locale. Complexitatea acestor proceduri reprezintă însă, pentru multe dintre administrații, o provocare. Nereguli în punerea în aplicare a normelor UE, proceduri anevoioase și o capacitate administrativă limitată au dus la costuri administrative ridicate, în special pentru proiecte transfrontaliere.

Anii trecuți, România a cunoscut un blocaj în domeniul achizițiilor publice, autoritățile locale și regionale mai mici evitând utilizarea achizițiilor publice, temându-se de erorile procedurale care ar fi putut conduce la proceduri judiciare și litigii. De aici și necesitatea profesionalizării domeniului achizițiilor publice, dar și a transparentizării cheltuirii banului public.

”Actuala legislație în domeniul achizițiilor publice pune atât de mult accent pe asigurarea transparenței și echității, încât ajunge să fie afectată eficiența procedurii, împiedicând autoritățile locale și regionale să investească”, a afirmat raportorul CoR, Adrian Teban.

Adrian Teban este de părere că funcționarii și specialiștii în achiziții publice ar trebui să fie sprijiniți de Comisia Europeană prin sesiuni de formare adaptate la nevoile acestora, cu exemple de bune practici și sprijin financiar.

În plenul parlamentului European, raportorul CoR a sprijinit ideea unui ”catalog european de soluții”, cu soluții tehnice pentru cerințele privind clima și energia, soluții inovatoare la provocările sociale, în vederea standardizării procedurilor și reducerea numărului de acțiuni în justiție intentate abuziv. A mai făcut făcut o referire la condiționalitățile ex ante – adică la acele condiții care trebuie îndeplinite înainte ca programul să fie pus în aplicare și care s-au dovedit a fi un instrument de succes în reforma politicii de coeziune – ca element esențial pentru punerea în aplicare cu succes a cadrului UE în materie de achiziții publice.

[nggallery id=5914]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce Europa este în pragul unei crize energetice fără precedent, Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României prin aprobarea ordonanței care închide minele de cărbune și termocentralele. Practic, prin ordonanța de urgență privind decarbonizarea sistemului energetic românesc, PSD și PNL închid minele și termocentralele înainte să pună ceva în loc. Este de-a dreptul revoltător cum coaliția de guvernare nu a dorit să își asume aprobarea prin lege a unui plan coerent pentru decarbonizarea sistemului energetic, așa cum a solicitat în mai multe rânduri Uniunea Salvați România.

USR a propus ca închiderea minelor și a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție, însă toate amendamentele USR au fost respinse. În contextul în care toate statele membre ale Uniunii Europene vor să scape de dependența de gazul rusesc, România își îngroapă o parte importantă a sistemului energetic. Să nu uităm că, în prezent, cărbunele asigură peste 20% din energia zilnică necesară la nivel național. Impactul va fi dezastruos pentru zonele miniere și din cauza disponibilizărilor preconizate, dar mai ales pentru că, în ultimii 30 de ani, nu s-au dezvoltat soluții alternative pentru aceste zone, în marea lor majoritate dependente de industria minieră.

Actualul Guvern PSD – PNL și-a demonstrat incapacitatea de a gestiona provocările cu care se confruntă sistemul energetic. Specialiștii coaliției minciunii nu sunt în stare să pună în funcțiune nici măcar proiectele hidrotehnice mici, iar două mini-hidrocentrale, la Valea Sadului și Cârțișoara, pe Jiu, la 7 kilometri de aria protejată, stau de 3 ani executate în proporție de 60-70%. Nimic nu-i împiedică pe cei de la PSD și PNL să le finalizeze și să le introducă în sistemul energetic național. Nimic în afară de propria lor incompetență.

Elit - Gustul Desăvârșit

În timp ce în România, PSD și PNL se joacă cu sistemul energetic, în alte țări europene guvernele implementează planuri serioase pentru a asigura stabilitatea energetică și protejarea populației. În Germania, spre exemplu, folosirea cărbunelui este permisă și chiar încurajată, în contextul în care țara dorește să scadă cât mai mult dependența de gazul rusesc. Pentru a ajuta populația să suporte mai ușor creșterile de prețuri la energie, Spania și Germania au REDUS TVA-ul la gaze! Este măsura pe care o cere de multe luni Uniunea Salvați România!

PSD și PNL mint că vor să stimuleze producția națională de energie însă, în realitate, cu fiecare zi care trece, doar îngroapă sistemul energetic național și cresc dependența României de gazul și electricitatea cumpărate din exterior. Putem spune că graba cu care au aprobat ordonanța de decarbonizare a sistemului energetic românesc poate fi considerată un atentat la siguranța energetică a României.

Românii trebuie să știe că Europa și angajamentele pe care ni le-am asumat prin PNRR nu ne obligă să închidem capacități, ci ne obligă doar să reducem emisiile. Aceste emisii pot fi reduse și prin retehnologizarea unor capacități sau prin înlocuirea unor capacități cu altele pe tehnologii cu emisii reduse. De asemenea, ca răspuns la criza energetică, Comisia a adăugat acum componenta RepowerEU, care are exclusiv bani pentru investiții în energie, cu accent pe sursele regenerabile. România are la dispoziție 1,4 miliarde de euro pentru investiții în capacități noi de producție.

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Astăzi am avut deosebita plăcere să mă întâlnesc cu ambasadorul Statului Israel la București, Excelența Sa Reuven Azar, ocazie cu care am vorbit despre relațiile bune dintre cele două țări și alte subiecte de actualitate din plan intern și extern.

Am avut ocazia să îi povestesc despre Alba Iulia (de care nu a auzit până acum) despre importanța istorică a orașului nostru, cât și despre Marea Unire de la 1918.

Am profitat de moment să îi lansez Excelenței Sale invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României, oraș cu care ne mândrim peste tot în țară!

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Majorare pensii 2023: Ping-pong cu prețurile la energie și majorarea pensiilor românilor: Ce variante își dispută PSD și PNL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Majorare pensii 2023: Ping-pong cu prețurile la energie și majorarea pensiilor românilor: Ce variante își dispută PSD și PNL

Liderii Coaliției nu reușesc să ajungă la un consens pe tema prețurilor la energie și procentul pentru creșterea pensiilor. PSD și PNL au versiuni diferite atunci când vine vorba de cele două mari teme. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că o ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie. Până atunci cele două mari partide fac ping-pong mediatic cu măsurile pe care vor să le impună.

Citește și: PENSII 2023: Punctul de pensie se va MAJORA cu 15%. Ce spune premierul Ciucă

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că PSD vrea ca pentru următoarele luni să se mențină plafonarea de 0,8 lei/ kwh pentru cei care se încadrează într-un consum de 255 kilowați, iar cei care depășesc să plătească un preț fix de 1,2-1,3 lei.

De asemenea, social-democrații nu sunt de acord cu plafonarea prețului la 1.3 lei/kwh pentru marii consumatori economici așa cum și-ar dori liberalii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit surselor citate, social-democrații vor să mențină amendamentele la OUG 119/2022 în care să beneficieze de compensarea prețului la energie serviciile publice: spitalele, scolile, companiile de utilități dar și persoanele fizice care folosesc acasă echipamente medicale ce consuma electricitate.

În ceea ce privește reglementarea prețului la energie începând de la 1 ianuarie 2023, liderii Coaliției par să fi căzut de acord că aceasta se va face printr-o nouă ordonanță de Guvern.

PSD și PNL își dispută procentul de majorare al pensiilor

La capitolul pensii, PSD și PNL nu au reușit să ajungă la un consens. Social-democrații pledează pentru o majorare de 11,92% doar pentru pensiile mici de 1.500 lei și acordarea unor ajutoare sociale timp de trei luni pentru toate categoriile defavorizate.

De partea cealaltă, liberalii vor o majorare de 15% pentru toate pensiile dar fără să fie acordate alte ajutoare sociale.

La nivel public, PSD spune că mărirea cu 15% a pensiilor ar duce la un efort bugetar de 16,5 miliarde.

Ce se schimbă când vine vorba de lemnele de foc
Potrivit surselor Hotnews.ro, în Coaliție PSD, PNL și UDMR ar fi ajuns la un acord în ceea ce privește prețul lemnului de foc. Se va renunța la plafonare de 400 lei pe metru cub și se va extinde acordarea ajutoarelor de încălzire cu lemne. Astfel, se vor acorda ajutoare de până la 320 de lei în funcție de venituri.

Potrivit estimărilor, numărul beneficiarilor se va modifica și va crește de la 500.000 la 1,5 milioane de beneficiari.

O ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie.

sursă: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea