Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO/ VIDEO: Propunerile unui primar din Alba pentru facilitarea achizițiilor publice, admise de Comitetul European al Regiunilor

Publicat

în

O veste bună a venit zilele acestea dinspre Bruxelles, de la cea de-a 130-a ședință plenară a Comitetului Regiunilor: României, prin raportorul Adrian Teban (primarul orașului Cugir), i-au fost admise o serie de amendamente menite să faciliteze activitatea tuturor administrațiilor publice locale sau regionale, din întreaga Uniune Europeană, în domeniul achizițiilor publice.

Complexitatea, dar și potențialul achizițiilor publice strategice și nevoia de a îmbunătăți capacitatea administrativă au stat la baza avizului dat Pachetului de măsuri privind achizițiile publice, elaborat de Adrian Teban (Partidul Popular European). Membrii Comitetului European al Regiunilor au adoptat avizul în sesiunea plenară din 4 iulie, desfășurată la Bruxelles.

În fiecare an, peste 250.000 de autorități publice din UE cheltuiesc aproximativ 14% din PIB (România doar 11%) pentru achiziționarea de servicii, bunuri și lucrări desfășurate în diferite sectoare (energie, transport, gestionarea deșeurilor, protecția socială, sănătate sau educație). În conformitate cu legislația UE, toate contractele de achiziții publice care depășesc un anumit prag trebuie atribuite prin licitație, cu respectarea principiilor de transparență, egalitate de tratament și nediscriminare.

Electrica Furnizare Discount

Raportorul României, primarul Adrian Teban a explicat pentru Ziarul Unirea importanța acestor amendamente: ”Acest pachet de măsuri privind achizițiile publice, avizat de Comitetul European al Regiunilor, va avea impact asupra tuturor administrațiilor publice din Europa. Din procentul mediu de 14% alocat din PIB pentru achiziționarea de servicii, bunuri și lucrări, aproape jumătate, cam 44%, este cheltuit de administrațiile locale și regionale, arătând importanța acestor proceduri. Achizițiile publice nu sunt importante doar pentru administrațiile locale, acestea pot deveni un instrument strategic prin care autoritățile locale și regionale își pot pune în practică politicile conturate la nivel local – sociale, de mediu, de sănătate etc. Prin propunerile pe care le-am avut în acest raport am intenționat să simplificăm și să flexibilizăm procedurile derulate pe parcursul unei achiziții publice. Dar, ținând cont de faptul că produsele și serviciile publice au un grad de complexitate din ce în ce mai ridicat, avem nevoie și în acest domeniu de specialiști. Avem nevoie, pe de-o parte, de o profesionalizare care să ducă la eficientizarea procedurilor. În același timp avem nevoie de o digitalizare pentru că doar așa putem asigura transparența necesară procedurilor de achiziții publice, de cheltuire a banilor publici. Acest raport va merge la Parlamentul European, care va ține cont de acest document provenit de la Comitetul Regiunilor. Va fi pus în practică într-un viitor pachet legislativ privind achizițiile publice în UE” mai spune primarul Adrian Teban, raportor pentru România în CoR.

Prin intermediul achizițiilor publice, administrațiile locale și regionale sunt importanți jucători economici pe pieţele locale. Complexitatea acestor proceduri reprezintă însă, pentru multe dintre administrații, o provocare. Nereguli în punerea în aplicare a normelor UE, proceduri anevoioase și o capacitate administrativă limitată au dus la costuri administrative ridicate, în special pentru proiecte transfrontaliere.

Anii trecuți, România a cunoscut un blocaj în domeniul achizițiilor publice, autoritățile locale și regionale mai mici evitând utilizarea achizițiilor publice, temându-se de erorile procedurale care ar fi putut conduce la proceduri judiciare și litigii. De aici și necesitatea profesionalizării domeniului achizițiilor publice, dar și a transparentizării cheltuirii banului public.

”Actuala legislație în domeniul achizițiilor publice pune atât de mult accent pe asigurarea transparenței și echității, încât ajunge să fie afectată eficiența procedurii, împiedicând autoritățile locale și regionale să investească”, a afirmat raportorul CoR, Adrian Teban.

Adrian Teban este de părere că funcționarii și specialiștii în achiziții publice ar trebui să fie sprijiniți de Comisia Europeană prin sesiuni de formare adaptate la nevoile acestora, cu exemple de bune practici și sprijin financiar.

În plenul parlamentului European, raportorul CoR a sprijinit ideea unui ”catalog european de soluții”, cu soluții tehnice pentru cerințele privind clima și energia, soluții inovatoare la provocările sociale, în vederea standardizării procedurilor și reducerea numărului de acțiuni în justiție intentate abuziv. A mai făcut făcut o referire la condiționalitățile ex ante – adică la acele condiții care trebuie îndeplinite înainte ca programul să fie pus în aplicare și care s-au dovedit a fi un instrument de succes în reforma politicii de coeziune – ca element esențial pentru punerea în aplicare cu succes a cadrului UE în materie de achiziții publice.

Publicitate

Politică Administrație

Facturi de „coșmar” vin și la case mari, nu doar la români de rând: Cât a costat „lumina” la Casa Poporului pe timp de vară

Publicat

în

Facturi de „coșmar” vin și la case mari, nu doar la români de rând: Cât a costat „lumina” la Casa Poporului pe timp de vară

Parlamentul resimte scumpirea energiei electrice. Cât a costat factura pe timp de vară la Casa Poporului

Un milion de lei, atât este factura pentru curentul consumat pe perioada verii, la Palatul Parlamentului. Adică peste 200 de mii de euro în trei luni, iar asta în condițiile în care deputații și senatorii au fost în vacanță.

Una dintre cele mai mari dar și cele mai scumpe clădiri administrative din lume are o factură la energie pe măsură. Peste 717.000 de lei a plătit Parlamentul pentru curent electric în luna iulie a acestui an. Suma nu este de mirare dacă ne gândim că doar pentru iluminat sunt folosite 2.800 de candelabre.

Electrica Furnizare Discount

Pentru ca lumina să poată fi în permanență aprinsă în Parlament, dar mai ales pentru a asigura buna funcționare a activității deputaților și senatorilor, în subsolul clădirii se află un întreg sistem dedicat instalațiilor electrice.

George Dumitrică – secretar general al Camerei Deputaților: Practic de aici se poate întrerupe sau da drumul la energie electrică, în funcție de anumite zone. Practic dacă ai o avarie poți să întrerupi curentul electric pe zona respectivă. Sunt foarte bine gândite. De aici se controlează toată energia electrică în toată casă. Tot acest sistem a fost înlocuit cu un mouse și o tastatură. Aceste grupuri înlocuiesc practic cu succes vechile grupuri și asigură energia electrică pentru întraga clădire în caz de avarie. Acest grup consumă 60 de litri pe oră și trebuie pornit obligatoriu o dată la 14 zile.

Palatul Parlamentului găzduiește atât Curtea Constituțională, cât și Muzeul de Artă Contemporană, pe lângă Senat și Camera Deputaților. Pentru toate acestea energia electrică este esențială bunei funcționări, iar scumpirile nu ocolesc Casa Poporului.

În această vară prețul energiei electrice pentru Palatul Parlamentului a fost cu 61% mai mare față de iunie 2020 – mai 2021. Mai mult decât atât, din luna septembrie Palatul Parlamentului are un nou contract, cu un nou furnizor – costul va fi cu 58% mai mare față de furnizorul precedent.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

SONDAJ CURS| Situație dramatică pentru PNL: Opoziția parlamentară atinge un nivel în premieră

Publicat

în

Actuala opoziție parlamentară, formată din PSD și AUR, sare în premieră de 50% în opțiune electoratului, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, în perioada 8-10 septembrie 2021.

Situația peste una dramatică pentru PNL, care scade pentru prima dată sub 20%. Partidele care au format coaliția după alegerile parlamentare (PNL, USR PLUS și UDMR) mai au doar 35% susținere populară, cu USR PLUS sub AUR. Practic, doar UDMR și-a conservat popularitatea, dat fiind și specificul electoratului său.

Electrica Furnizare Discount

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, la o prezență de 42%, situația s-ar prezenta în felul următor:

PSD – 36%
PNL – 19%
AUR – 14%
USR PLUS – 11%
UDMR – 5%
PMP – 5%
PPU-sl – 4%
Pro România – 3%
ALDE – 2%
Altul – 1%

Metodologie

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 861 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3,3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt ponderate în funcție de vârstă

Perioada de realizare: 8 – 10 septembrie, 2021

Citește mai mult

Politică Administrație

Cîțu nu se mai vrea Superman și se întruchipează drept Mirel Rădoi : „sunt cel mai bun antrenor al naționalei”

Publicat

în

Cîțu nu se mai vrea Superman și se întruchipează drept Mirel Rădoi : „sunt cel mai bun antrenor al naționalei”

Premierul Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, în cadrul Consiliului Național al PNL care a avut loc cu o săptămâna înainte de Congresul unde va fi aleasă noua conducere a partidului, că „întotdeaun vor fi cârcotași” și că poate spune despre el că este „cel mai bun antrenor la echipa națională, nu Mirel Rădoi”, însă „după ce se termină meciul, îmi dau seama că realitatea este alta”.

„Am văzut în spațiul public…întotdeauna vor fi cârcotași, ne-am obișnuit. Vă spun și despre mine că sunt cel mai bun antrenor la echipa națională, nu Mirel Rădoi. Dar după ce se termină meciul, îmi dau seama că realitatea este alta”, a spus Florin Cîțu, în discursul în fața liberalilor.

Acesta a spus că sunt 34 de filiale care au votat doar moțiunea echipei sale, „România liberală” și astfel îl susțin, iar în total sunt 40 de filiale care au votat pentru aceasta.

Electrica Furnizare Discount

„La precedentul Consiliu Naţional mi-am anunţat candidatura pentru preşedinţia PNL şi atunci aveam în spate o echipă cu care am pornit la drum, dar am spus din primul moment că voi construi şi obiectivul era de a aduce în spatele meu întreg PNL după acest congres. Astăzi, după ce s-au votat moţiunile, sunt 40 de filiale care au votat moţiunea ‘România liberală’, dintre care 34 au votat doar moţiunea «România liberală». Nu este o surpriză pentru mine că membrii PNL vor o Românie liberală”, a spus Cîţu la Consiliul Naţional al PNL.

El a adăugat că a preluat guvernarea în plină pandemie, când nu exista nicio doză de vaccin anti-COVID în România şi nu exista niciun centru de vaccinare.

„Am alocat resursele necesare şi am reuşit să fim prima ţară, România să fie prima ţară din UE unde vaccinarea se putea face cu buletinul. Ăsta este un succes al acestei guvernări liberale şi ar trebui să fim mândri de asta. România a fost ţară verde până acum câteva săptămâni. Am ţinut economia deschisă şi am spus foarte clar că vom ţine guvernarea deschisă. Tot ceea ce am spus am făcut”, a afirmat premierul.

Florin Cîţu a amintit că în campania electorală a vorbit despre dezvoltarea României, conform Agerpres.

„Cu asta i-am convins pe români să ne voteze. Şi am făcut Planul Naţional de Investiţii «Anghel Saligny» care este total diferit de orice alt program care a fost făcut până acum. (…) Este un program care, pe de o parte, alocă mult mai multe resurse dezvoltării decât au alocat primele două programe de dezvoltare ale socialiştilor – ei au alocat 44 de miliarde, noi alocăm 50 de miliarde – şi în acelaşi timp l-am făcut transparent. De săptămâna viitoare primarii noştri, dar toţi primarii din România, pot să aplice online la acest program. Am văzut în spaţiul public tot felul de zvonuri care arată clar că oamenii ori nu înţeleg ori sunt răutăcioşi. În primul rând am băgat o facilitate pe care nu am găsit-o în niciun alt program, am sus că toate unităţile administrativ teritoriale din România, toate localităţile vor avea acces la cel puţin un proiect de 4 milioane de lei. Nu lăsăm pe nimeni în urmă, indiferent de culoarea politică”, a precizat Cîţu.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare