FOTO, VIDEO Noaptea Muzeelor: Mii de persoane au respirat aerul istoriei la Alba Iulia. Paradă cu personaje istorice, dansuri romane și demonstrații militare
Noaptea Muzeelor, noaptea în care istoria a prins viață, a adus, la Alba Iulia, personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, Regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican, demonstrații militare, jocuri și dansuri romane, respectiv mii de oameni, copii și deopotrivă adulți, care au venit să retrăiască istoria. Evenimentul s-a desfășurat în mai multe locații: în Muzeul Național al Unirii și în curtea lui, la Sala Unirii, respectiv la Muzeul Principia din Piața Cetății.
Deschiderea a avut loc în fața Muzeului și a început cu o reprezentație a Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum și Lupii de Fier ai Apoulonului, urmată de o defilare a personajelor istorice. Cel care a întreținut atmosfera a fost istoricul Liviu Zgârciu, deghizat în Camil Velican, ajutat de colegul său, Tudor Roșu, deghizat în Horea.
Publicul prezent la Alba Iulia a avut parte și de un moment muzical de excepție, găzduit de muzeul din Alba Iulia, semnat de Liviu Cernat și Ovidiu Pârjol. La eveniment au participat și patru fete din Turcia, studente la Universitatea ”1 Decembrie 1918” prin programul Erasmus. Ele au spus că este minunat ceea ce pot vedea, fiind pentru prima dată într-o asemenea locație. ”Este minunat, mă bucur că sunt aici, și aș mai vrea să particip la asemenea manifestări. Alba Iulia este un oraș mic, plin de istorie, frumos și cu oameni foarte călduroși. Știu că este considerat unul dintre cele mai importante din Transilvania. Costumele personajelor istorice sunt foarte drăguțe, iar mărimea muzeului m-a impresionat”, a spus una dintre ele.
În curtea Muzeului, albaiulienii au putut asista la o tabără dacică, la ateliere de fierărie și au văzut cum se bat monedele. La Muzeul Principia au avut loc demonstrații militare, jocuri și dansuri romane, spectacolul încheindu-se cu o piesă de teatru, marca Skepsis, Osândirea lui Prometeu. Totodată, cei prezenți au participat și la un atelier de bătut monede romane (dinari).
Cuvântul din deschiderea evenimentului a aparținut, de asemenea, reprezentațiilor Consiliului județean Alba. Vicepreședintele Alin Cucui a spus că evenimentul se realizează datorită albaiulienilor, colegilor, angajaților de la muzeu și celor care participă în fiecare an. Administratorul public al județului, Sorin Bumb, a precizat că se bucură că oamenii sunt interesați de istorie. El a spus că prezența mare a oamenilor arată că vrem să ne cunoaștem istoria, iar ”un popor care nu-și cunoaște istoria nu are viitor. Această Cetate care arată astăzi superb prinde viață și cu ajutorul colegilor noștri. Astăzi veți vedea ceea ce e mai frumos din perioada daco-romană și până în zilele noastre”.
Alături de cele aproximativ 3.000 de muzee din Europa care organizează acest eveniment s-a aflat și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. La Alba Iulia manifestarea, care a debutat în anul 2008, a reușit să atragă an de an un public tot mai numeros. Anul trecut nu mai puțin de 8.000 persoane au trecut pragul muzeului. Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viață, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniul expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.
Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).
Organizatorii evenimentului: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia
[nggallery id=479]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan