Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO/VIDEO: Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, la 130 de ani de la înființare. Lansare de carte și vernisajul unei expoziții dedicate evenimentului, vineri, la Museikon

Mondoc Adriana

Publicat

în

URS Construct

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, la 130 de ani de la înființare. Lansare de carte și vernisajul unei expoziții dedicate evenimentului, vineri, la Museikon

Vineri, 9 noiembrie 2018, la Museikon a avut loc evenimentul ”130 de ani de la înființarea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”. Manifestarea a cuprins și lansarea volumului ”Muzeul Național al Unirii – 130 de ani în 130 de piese”,  precum și vernisajul unei expoziții dedicate evoluției muzeului în cei 130 de ani de activitate.

Puțin înainte de ora anunțată pentru începerea evenimentului, locurile din sală erau deja ocupate de invitați. Au fost prezenți Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, vicepreședintele CJ Alba, Dumitru Fulea, deputatul Florin Roman, Dan Popescu, administratorul public al județului Alba, dar și istorici, reprezentanții altor muzee din țară, directorul Muzeului Național Bruckenthal din Sibiu, Muzeul ASTRA Sibiu, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a oferit cu acest prilej invitaților o medalie omagială purtând logo-ul ”100+30”, apoi, a spus în câteva cuvinte istoria Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

”Prin spațiile Muzeului Național al Unirii au trecut toți regii României Mari și toți președinții României. În 1938 Regulamentul de organizare și funcționare era semnat de Carol al II-lea și de primul ministru de atunci, Armand Călinescu. Prin urmare avem cu ce să ne mândrim, pe lângă exponate, și cu o istorie bogată”, a încheiat Gabriel Rustoiu.

Cu această ocazie a fost creat și un volum care surprinde istoria Muzeului Național al Unirii în 130 de piese, volum intitulat ”Muzeul Național al Unirii – 130 de ani în 130 de piese”, coordonat de istoricul Tudor Roșu și despre care a vorbit conf. univ. dr. Valer Moga.

”Acest volum aniversativ ”130 de ani în 130 de piese”, o idee absolut ingenioasă, este o lucrare extrem de importantă datorită conținutului dar și datorită faptului că este o realizare de echipă. Au contribuit la realizarea volumului mulți dintre membrii de acum ai Muzeului Național al Unirii, partea leului revenindu-i coordonatorului Tudor Roșu, care a inclus în volum și un scurt istoric al instituției”.

Invitat să ia cuvântul, istoricul Tudor Roșu,  a spus că ”Muzeul nostru nu este un muzeu oarecare, este un muzeu cu o încărcătură desebită. (…) Noi ne raportăm la Unire, suntem dedicați acestui eveniment esențial în istoria românilor. Orice muzeu are un patrimoniu. Patrimoniul nostru este unul de care putem fi foarte mândri. (…) Un muzeu este, așa cum îi spune și numele, un spațiu al muzelor, un spațiu al neuitării”.

Un moment emoționant a fost când Dumitru Acu, președintele Asociațiunii ASTRA a fost invitat să semneze în Cartea Centenară a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Prima semnătură în această carte a avut-o președintele României, Klaus Iohannis, în 1 noiembrie, iar a doua Patriarhul României. Cartea este lucrată manual, iar stiloul cu care se semnează este un stilou unic, creat de firma Poienari, dintr-un lemn care lemn care, cândva a aparținut gorunului lui Horea.

De precizat că înființarea muzeului este legată de activitatea Societății Istorice, Arheologice și de Științe Naturale a Județului Alba Inferioară, care în anul 1888 primea două camere în edificiul grădiniței de copii de lângă biserica ortodoxă din Lipoveni, plasată pe locația actuală a Școlii Gimnaziale Avram Iancu. În aceste camere avea să fie expus patrimoniu de atunci al Societății, format inițial din 622 obiecte arheologice, 1000 de monede și 1000 volume de carte.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

YouTube video

[nggallery id=6385]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea