Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Munte, tradiţie şi armonie la Câmpeni, cu ocazia ”Zilei Naţionale a Traiului de Munte”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sub sloganul ”Munte, Tradiţie, Armonie” s-a desfăşurat duminică, în Piaţa Agroalimentară din oraşul Câmpeni, ”Ziua Naţională a Traiului de Munte”, ce a cuprins un târg şi o expoziţie de produse locale tradiţionale alimentare şi meşteşugăreşti.

Evenimentul ,organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, a fost realizat în cadrul proiectului ”PACINFO! Rolul social şi de mediu al agriculturii în regiunile montane”, finanţat de Comisia Europeană prin Directoratul General de Agricultură şi Dezvoltare Rurală alături de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice  a fost coordonat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita, implementarea acestuia făcându-se prin parteneriatul dintre 16 agenţii judeţene de protecţie a mediului din judeţele Alba, Bistriţa Năsăud, Braşov, Bacău, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Neamţ, Sibiu, Suceava şi Vrancea.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de doamna Mihaela Mih-Dehelean, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, care a declarat că se simte foarte bine în locurile natale alături de prietenii din copilărie. Totodată, a informat publicul despre organizarea şi scopul acestui Ziua nationala a traiului de munte11eveniment, mulţumind producătorilor locali din minunata zonă a Munţilor Apuseni, participanţilor, echipei de implementare a proiectului, reprezentanţilor de la Direcţia Agricolă Alba şi de la Direcţia de Sănătate Publică Alba, primarului Călin Ioan Andreş şi viceprimarului Mihail Trifa pentru sprijinul acordat. De aemenea, a fost anunţat faptul că la acest eveniment participă două oficialităţi de la Direcţia Agricolă Alba care oferă celor interesaţi informaţii despre posibilităţile de finanţare europeană pentru proiectele din perioada 2014-2020.

Numărul vizitatorilor la eveniment a crescut mult la miezul zilei, după terminarea slujbei religioase, aceştia având posibilitatea să deguste o parte din produsele expuse şi să achiziţioneze produsele alimentare şi meşteşugăreşti ale celor 15 producători locali participanţi. La ”Ziua Naţională a Traiului de Munte”, care s-a bucurat în ”capitala Ţării Moţilor” de mult succes, au mai fost prezentate obiceiuri specifice traiului de la munte, demonstraţii de dogărit, recitări de poezii şi programe la tulnic, ,,celularul Ţării Moţilor”, după cum a fost numit acest instrument tradiţional de doamna Paraschiva Petruse, o consacrată tulnicăreasă din Arieşeni.

Ovidiu Culda

[nggallery id=2504]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea