FOTO-VIDEO: MITING spontan în faţa Prefecturii Alba. Zeci de ACL-işti s-au solidarizat cu românii din străinătate şi au cerut demisia Ministrului de Externe
Miting spotan, duminică seara, în faţa Prefecturii Alba. Peste 60 de membri ACL au ieşit în stradă, în semn de solidaritate cu românii din străinătate, care au stat ore în şir la coadă pentru a-şi exprima votul la alegerile prezidenţiale din turul 1. Aceştia au cerut autorităţilor să-i lase pe români să voteze, dar şi demisia Ministrului de Externe, Titus Colrăţean. Astfel de miting-uri mai sunt şi la Bucureşti şi la Cluj.
Cu pancarte în mâna, aceştia au plecat de la sediul ACL şi s-au oprit în faţă la Prefectura Alba unde au scandat: „DEMISIA!”, „Alba Iulia susţine Diaspora!”, „Ponta ţi-ai bătut joc de noi, dar vine şi turul 2”, „Românii din diaspora vor să voteze”, „Mama mea din Spania vrea să voteze”.
Legat de voturile din Diaspora, copreşedintele ACL Alba Mircea Hava, a declarat: „Guvernul trebuie să ia toate măsurile MAE ca acolo oamenii să poată vota. Un coleg, medic la Paris, a stat 3 ore şi jumătate. Sunt 7 cabine de vot şi 2 oameni care preiau documentele. Deci în 2 cabine tot timpul se vota, în 5 nu se făcea nimic. Şi toată chestiunea făcută ca oamenii să nu poată să voteze.
Votul în străinătate este un calvar. Cetăţenii români au stat la coadă pentru a vota la secţiile deschise în mai multe capitale europene, printre care Paris, Londra sau Munchen. De asemenea, astfel de situaţii au fost şi la Bruxelles, Roma,Tel Aviv, Chişinău, Madrid, Strasbourg, dar şi la Consulatul României la New York.
Peste 1.000 români care nu au putut vota la cele trei secţii de vot de la Londra au protestat, după închiderea urnelor, în faţa ambasadei şi a sediului ICR, sub supravegherea forţelor de poliţie. Câteva zeci de alegători au intrat cu forţa, duminică seară, cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor, în Ambasada din Paris pentru a putea vota, în condiţiile în care, potrivit legii, după ora 21.00 (ora Franţei), votul este permis persoanelor aflate în incinta secţiei de votare, potrivit mediafax.
O româncă de la Londra, care a votat la Ambasadă, chiar înainte de închiderea secţiei, povesteşte că au rămas aproximativ 1.000 de oameni care nu au putut vota. Aceştia au rămas să protesteze în stradă, strigând: „Deschideţi uşile, vrem să votăm”, „Vot plagiat”, „Vot furat”, „Jos Ponta”, „Suntem uniţi”, „România, România”. Protestatarii cer demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean.
Un alt român a precizat că în zonă au venit şi elicoptere ale poliţiei pentru a supraveghea situaţia. El a povestit că românii au cerut preşedintelui secţiei de vot de la Ambasadă prelungirea programului de vot, dar nu li s-a dat un răspuns. În plus, porţile ambasadei s-au închis cu 10 minute înainte de ora locală 21:00 (23:00, ora României). „Nu ajunge că am fost exilaţi, acum ni se mai arunci şi o flegmă în faţă”, a precizat acesta.
Duminică seară, cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, la intrarea pe Rue de l’Exposition, unde se află sediul Ambasadei României la Paris şi cel al Institutului Cultural Român se află câteva sute de persoane care au stat la coadă ore în şir pentru a vota. O parte dintre acestea au intrat cu forţa, duminică seară, în ambasadă, în speranţa că, dacă se vor afla în incinta acesteia, vor putea vota.
La faţa locului, au ajuns reprezentanţi ai Jandarmeriei Franceze.
Protestatarii rămaşi în faţa ICR refuză să plece şi scandează: „Vrem să votăm” şi „Hoţii”, ei cerând ca la faţa locului să vină ambasadorul României la Paris, în condiţiile în care până în prezent niciun reprezentant al instituţiei nu a mers să vadă care este situaţia.
Protest în faţa sediului MAE
Aproximativ 200 de persoane au protestat la MAE, duminică seară, faţă de organizarea alegerilor în străinătate, manifestanţii fiind îndemnaţi să revină luni, de la ora 17.00, pentru a cere în continuare ca românii din diaspora să poată vota.
Protestatarii, majoritatea tineri, au cerut demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean, au scandat lozinci anti-Ponta şi au cerut ca secţiile din străinătate să rămână deschise ca să poată vota românii aflaţi la cozi în mai multe oraşe.
Printre lozincile scandate, s-au numărat: „Noi mâine muncim ca să vă plătim”, „M-am săturat să fiu furat”, „În turul doi, Ponta la gunoi”, „Demisia”, „Ponta nu uita: vine revoluţia”, „Secţii de votare, nu catedrale”, „Vrem copy-paste la tipizate, nu la doctorate”, „Vor şi viii să voteze, nu doar morţii să ponteze”, „Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit”, „Ăsta este un complot, ne luaţi dreptul la vot”, „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, „Ponta nu poţi lua dreptul de a vota”, „Ponta nu uita: eşti pe lista DNA”, „Dragnea nu uita: te aşteaptă DNA”, „În turul doi, vrem secţii noi”, „Ponta nu uita: nu aşa vei câştiga” şi „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu-şi exercită dreptul şi votează”.
Mai mulţi protestatari au spus că au rude sau prieteni în străinătate care au stat la cozi, iar unii nu au putut vota.
MAE adresează rugămintea cetăţenilor români din străinătate „de a da dovadă de înţelegere”
MAE adresează, printr-un comunicat, rugămintea către cetăţenii români din străinătate „de a da dovadă de înţelegere” şi le recomandă „să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România, precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află”.
MAE adresează rugămintea cetăţenilor români din străinătate „de a da dovadă de înţelegere”
MAE adresează, printr-un comunicat, rugămintea către cetăţenii români din străinătate „de a da dovadă de înţelegere” şi le recomandă „să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România, precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află”.
Ministerul Afacerilor Externe precizează, în comunicatul transmis duminică seară, că „s-a conformat deciziei BEC privind încheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21.00, inclusiv în privinţa votului exprimat în străinătate”. În aceste condiţii, atât membrii birourilor secţiilor de votare, cât şi şefii de misiuni diplomatice şi consulare şi membrii acestora ”au obligaţia de a respecta întru totul deciziile BES, respectiv BEC”, menţionează sursa citată.
„În mod regretabil, în câteva cazuri cetăţenii care, până la ora 21.00 nu au reuşit să îşi exercite votul în străinătate, fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare”, continuă MAE în comunicat.
Ministerul Afacerilor Externe „constată că acestor solicitări nu li se poate da curs întrucât aceasta ar reprezenta o încălcare directă a prevederilor legale”.
„În acest context, MAE informează cu privire la situaţia tensionată de la Ambasada României de la Paris unde, pentru menţinerea ordinii publice şi securităţii în perimetrul şi incinta misiunii diplomatice a fost solicitată asistenţa instituţiilor abilitate ale statului francez”, mai transmite ministerul, în comunicat.
MAE adresează rugămintea cetăţenilor români din străinătate „de a da dovadă de înţelegere şi le recomandă să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află”.
[nggallery id=2545]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii