FOTO-VIDEO: Iubitorii Trabantului s-au întâlnit la Alba Iulia. Află povestea „Furiei Galbene”, trabantul după care întorc fetele capul
Împătimiţi ai Trabanturilor din toate colţurile ţării şi-au dat, sâmbătă, întâlnire la Alba Iulia. Localnicii şi turiştii care s-au aflat în oraş la orele amiezii au avut ocazia să admire peste 20 de „bijuterii” pe 4 roţi şi să afle povestea „de suflet” a fiecăruia dintre ele, spusă cu mândrie de proprietari.
Care mai de care mai aranjate, ori tunate şi dichisite, aşa au arătat micuţele maşini nemţeşti expuse pe platoul de lângă Poarta a VI -a a Cetăţii Alba Carolina.
Dacă unii dintre proprietari au preferat să nu intervină foarte mult cu modificări tuning, rămânând la modelul clasic, alţii şi-au transformat maşinile după placul lor, dovada, în ambele cazuri, că între ei şi maşinuţe există o legătură afectivă.
„Furia Galbenă” – vedeta expoziţiei
De departe, vedeta expoziţiei a fost un trabant tunat după gustul proprietarului, dar şi a fetelor care întoc capul după el. Este vorba despre „Furia Galbenă” sau „Bestia”, un trabant din 87, a cărui posesor este un tânăr de 24 de ani din Suceava. Sami Cojocaru, căci aşa se numeşte, ne-a povestit că trabantul a devenit o pasiune pentru el încă de la 18 ani, fiind şi prima maşină pe care a condus-o. A primit-o de la fratele lui, şi dacă la început a zis că el nu se urcă în trabant, acesta ne-a mărturisit că după ce l-a condus, s-a îndrăgostit de el. „Mi-a plăcut aşa de mult cum schimbi vitezele la mână, îţi dă cu totul o altă stare, te simţi foarte fain când conduci”, a povestit Sami. În cei 6 ani de când o are, tânărul a investit bani „grei” pentru a o transforma într-o „bijuterie de lux”. Maşina este tunată, însă i-a păstrat motorul original de trabant. De exemplu, unele dintre schimbările care l-a costat ceva bănuţi sunt aripile şi bara din fibră de sticlă, care au fost comandate special din Germania şi frânele pe discuri. Numai o aripă l-a costat 150 de euro.
Şi nu doar atât. „Furia Galbenă” sau „Bestia” , aşa cum o alintă tânărul, impresionează lumea în mod special cu deschiderea centralizată pe care o are, „apeşi butonul telecomenzii iar uşa se deschide automat singură”. Legat de viteza maximă pe care o atinge, Sami a spus că „prinde aproximativ 100 de kilometri la oră, la vale”.
Cam asta ar fi povestea trabantului după care, aşa cum ne-a declarat şi Sami, întorc fetele capul, zâmbesc şi fac cu mâna.
Deşi deţine şi o altă maşină pe care o foloseşte în fiecare zi, spune că trabantul nu l-ar vinde şi că îl păstrează pentru sufletul lui. „O ţin pentru plimbare seara, vreau să o păstrez tot timpul”, a declarat Sami Cojocaru.
O colecţie de 6 trabanturi, în curtea unei familii din Suceava
Un alt posesor de trabant, Viorel Romani, tot din Suceava a venit la expoziţie cu un trabant 601, fabricat în anul 1988. Pasionat de acest tip de maşină încă de la 18 ani, Viorel, în vârstă de 40 de ani acum, are acasă o colecţie de trabanturi, 6 la număr, iar cel cu care a venit la Alba Iulia este ultimul achiziţionat, anul trecut.
Viorel este adeptul modelului clasic, astfel că nu a intervenit foarte mult cu schimbări. „Nu am adus îmbunătăţiri. Noi mergem pe varianta să fie cât mai original, nu mergem cu modificări tuning, el să fie aşa simplu cum a fost fabricat”, a spus Viorel Romani. De exemplu, maşinii expuse la Alba Iulia i-a lăsat culoarea originală, un verde fistic, şi spune că doar i-a dat strălucire printr-un poliş.
„Aceste maşini le folosim toată familia, mergem la întâlniri, ducem copiii la şcoală, le folosim prin rotaţie unul câte unul”, a declarat Viorel Romani.
Acesta a mai spus că pentru ei este cea mai bună maşină şi nu ar renunţa la ea în favoarea unei maşini moderne.”Îmi fac treaba cu acest trabant. Odată bine pus la punct nu cheltui foarte mulţi bani cu întreţinere. Sunt taxe destul de mici, având capacitate mică, asigurările şi impozitele sunt mici”, a explicat Viorel.
„Cine are trabant ştie să şi repare maşina”
„Cine are trabant, ştie să şi repare maşina” , este de părere unul dintre iubitorii trabanturilor prezenţi la Alba Iulia. George Guşteriţan din Timişoara spune că aceasta ar fi condiţia numărul unu după ce ţi-ai cumpărat trabant. „Dacă ţi-ai luat trabant, a doua zi te-ai apucat de citit, avem forumuri, acolo avem manuale, tot”, a explicat acesta.
George are acasă 6 trabanturi şi spune că pasiunea a moştenit-o de la tatăl lui, care a avut o colecţie de 13 trabanturi. Primul trabant pe care şi l-a achiziţionat a costat 300 de dolari. La Alba Iulia a adus cu el un trabant de 26 de cai putere, pe aproximativ 600 de centimetri cubi, cu motor în doi timpi. „Viteza maximă pe care o atinge este 120 de kilometri la oră, dar de croazieră în jur de 80 de km. Am fost în Deltă, în Transfăgărşan, pe Transalpina, Ungaria şi face faţă. Dacă aş avea bani de benzină aş pleca acum în Olanda”, a declarat George, mândru de trabantul lui.
În fiecare deplasare, George nu pleacă fără kilogramele de piese, care „sunt musai să le ai”, spune el. ” Am la mine aproximativ 10 – 12 kilograme de piese: bujii, un ulei, o cheie de bujii, un patent, curea de alternator”.
Schimbările la acest trabant, pe care îl deţine de mai bine de 5 ani, l-au costat aproximativ 1000 de euro, începând de la înmatriculare, vopsit şi modificări la bord. Tânărul şi-a montat şi un mp3 player, pentru care fetele să întoarcă capul după el mai ceva ca după „maşini străine”.
Şi dacă se spune că trabantul are 2 metri cu fum cu tot, tânărul ţine să precizeze că partea cu fumul a cam dispărut de la trabant, „acum uleiurile sunt foarte bune, pe vremuri erau proaste”.
Posesorii de Trabant au în fiecare an întâlniri în oraşe precum Braşov, Cluj, Bucureşti, Iaşi sau altele. Albaiulienii au putut admira sâmbătă maşini din Alba, Timişoara, Argeş, Vaslui, Dolj, Cluj, Mureş, Sibiu, Prahova, Bucureşti.
Cei care au pierdut întâlnirea din timpul zilei, pot vedea maşinile la Pensiunea „Drumul Dragostei”, locul în care sunt cazaţi „trabantiştii”. Aici, se vor organiza concursuri, în urma cărora se vor decerna titluri precum “cel mai fain”, “cel mai naşpa”, “cel mai tânăr” sau “cel mai în vârstă” Trabant.
[nggallery id=1734]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii