FOTO-VIDEO: Harababură totală la conferinţa pe tema fabricii de formaldehidă din Sebeş. Reprezentanţii Kronospan au ieşit din şedinţă. Ce spune DSP şi ce vor ecologiştii
Harababură totală la o întâlnire organizată joi, la Primăria Sebeş, pe tema noii fabrici de formaldehidă. Deşi, iniţial, şedinţa era anunţată pentru a se prezenta un studiu de impact despre starea de sănătate a populaţiei, de către doctor Eugen Gurzău din Cluj-Napoca şi rezultatele proiectului european Symphony mediului medical din judeţul Alba, de către Kronospan, încă de la început aceasta s-a transformat într-o manifestare dezorganizată.
Reprezentanţii Kronospan au părăsit sala pe motiv că doreau să prezinte date tehnice, iar cei care au fost prezenţi, şi anume medici de familie, reprezentanţi ai ONG-urilor implicate în campania “Opriţi Poluarea în Sebeş”, autorităţi locale (Primăria Sebeş) şi presa, nu ar fi avut competenţă, mai exact studii de specialitate. Întâlnirea a continuat cu discuţii, până la urmă neconcretizate, între directorul DSP Horea Timiş, dr. Ileana Văcaru specialista pe mediu şi sănătate din cadrul DSP Alba, medicii de familie, primarul Sebeşului Alexandru Dăncilă şi reprezentanţi ai ONG-urilor împotriva poluării, însă nu a fost prezentat niciun studiu, ceea ce de fapt, aşteptau cu toţii. Practic, întâlnirea nu şi-a atins scopul.
Între timp, Kronospan Sebeş a trimis un comunicat de presă în care explică de ce a părăsit sala şi invită, totodată,vineri, 23 ianuarie, la sediul companiei, reprezentanţii ONG-urilor interesate şi ai Societăţii Civile pentru lămurirea tuturor aspectelor legate de activitatea curentă şi de investiţiile viitoare ale companiei.
CITIŢI ŞI Precizări de la Kronospan Sebeş privind întălnirea de la Primăria Sebeş: Vom relua iniţiativa la o dată ulterioară, într-un cadru adecvat
O discuţie cu privire la noua fabrică de formaldehidă a avut loc joi şi la sediul Instituţiei Prefecturii Alba, înainte de întâlnirea din Sebeş.
CITITI si FOTO VIDEO Cazul Kronospan SEBEȘ: Autoritățile locale lăsate în șah de reprezentanții ONG-urilor, la prima confruntare
Citiţi şi VIDEO: Prefectul de Alba Gheorghe Feneşer a încercat să interzică accesul presei la întâlnirea între autorităţi, Kronospan Sebeş şi societate civilă
DSP Alba: „Noi nu efectuăm studii de specialitate, noi colectăm date”
În cadrul întâlnirii de la Primăria Sebeş, directorul DSP Alba, Horea Timiş, a ţinut să precizeze că a fost invitat să participe la prezentarea studiului, şi că instituţia pe care o reprezintă nu este abilitată să efectueze studii de specialitate pe tema sănătăţii populaţiei.
„Direcţia de Sănătate Publică este o instituţie deconcentrată care nu are rol de a interpreta ştiinţific datele. Există un ordin de Ministru, care reglementează acest lucru. Noi suntem cei care colectăm datele de morbiditate într-o formă brută, iar institutele abilitate şi acreditate la nivel naţional sunt cele care pot să facă acele studii ştiinţifice de specialitate, practic noi furnizăm datele necesare(…) La realizarea studiului trebuie luaţi în considerare şi anumiţi indicatori de control-cheie, pe care specialiştii de la institutele abilitate îi interpretează, cum ar fi mişcarea populaţiei, nivelul de trai, creşterea capacităţii de diagnostic. Sunt nişte chei care modifică răspunsul final. Noi solicităm aceste studii, iar când vine un institut de sănătate la nivel naţional, cu documentaţia noastră noi aplicăm practic concluziile”, a declarat Horea Timiş.
Acesta a adăugat că s-a solicitat un astfel de studiu şi în cazul fabricii Kronospan.
La rândul său, doctorul Ileana Văcaru a explicat: „A fost efectuat un studiu de impact privind sănătatea populaţiei din Sebeş în anul 2007. Pentru că obiectul de acitivitate al unităţii nu s-a modificat, ci s-a produs doar o extindere a capacităţilor existente, noi am cerut o completare la studiul respectiv.”
Primarul municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă, a explicat că printr-o hotărâre de consiliu local s-a alocat suma necesară, iar studiul amintit se va efectua.
Şeful DSP Alba, Horea Timiş a ţinut să precizeze că „e nevoie de un studiu autorizat, de la o instituţie acreditată, pentru a fi convinşi că rezultatele sunt reale”. Ecologiştii au dat exemplu „Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti”, singurul, în opinia lor, în măsură să efectueze astfel de studii, iar primarul Alexandru Dăncilă le-a promis că vineri va lua legătura cu ei.
Nemulţumiţi de întâlnirea de joi, ecologiştii au reacţionat.
Autorizaţia de funcţionare să aştepte până când se face acest studiu!
“90 la sută din populaţia oraşului este nemulţumită. Dacă nu le dăm niciun răspuns acelor oameni ce rost are să venim să discutăm. Niciun rost. Kronospan refuză să vină, un om care hotărăşte situaţia şi soarta oraşului, APM-ul nu e aici. Ce vorbim, ce discutăm? Normal, dacă dorim să rezolvăm problemele şi doleanţele oamenilor din oraş trebuie să stabilim concret. Vrem să facem studiu?Autorizaţia de funcţionare să aştepte până când se face acest studiu, că dacă nu, degeaba se face”, a spus unul dintre ecologiştii prezenţi.
Dr. Haber George “Unde sunt cei care astăzi ne-au invitat la întâlnire?”
„Era vorba, astăzi să ni se prezinte impactul poluării cu formaldehidă sau cu altele asupra stării de sănătate a populaţiei, nu s-a făcut… Unde sunt cei care astăzi ne-au invitat la această întâlnire? Am fost invitat şi am participat acum trei săptămâni la o ultimă întâlnire cu domnul profesor Gurzău, cu cei de la Petroşani, cu o parte dintre cei care sunteţi aici, şi ni s-a spus <vrem să prezentăm situaţia existentă în acest moment a datelor de care dispunem privind starea de sănătate a populaţiei şi efectele acestor poluanţi>”.
Legat de întâlnirea dezorganizată, primarul municipiului Sebeş a explicat că a considerat că „atât consilierii locali, cât şi cetăţenii, trebuie să fie informaţi de specialişti cu privire la ce se întâmplă la Sebeş. Mi-am permis să mai chem şi reprezentanţi ai ONG-urilor şi alte persoane care s-au implicat în această acţiune, pentru transparenţă. Unii au înţeles că e doar o întâlnire pur tehnică cu medicii…şi de aici am rămas noi. Era vorba să se prezinte studiu de sănătate, studiu asupra protecţiei mediului şi încă unul pentru Kronospan (….) Cei de la Kronospan au venit şi au spus că sunt mai mulţi în sală decât ar fi crezut ei, adică s-ar fi referit pur la medici”.
Ecologiştii vor audit extern
Ecologiştii au propus să se solicite un audit extern. Problema care s-a pus în discuţie este cine cere şi cine va plăti acest document?
Răspunsul însă nu a fost găsit în cadrul întâlnirii…
Reprezentanţii ONG-urilor împotriva poluării au stabilit însă paşii ce trebuie urmaţi din acest punct de vedere:
Kronospan are toate avizele necesare şi până se demarează acţiunea în instanţă se solicită un audit extern; acţionarea în instanţă a Kronospan pe chestiuni de procedură; se cere ordonanţă preşedinţială până la rezolvarea problemelor; pentru că fabrica ar funcţiona având la bază o procedură defectuoasă se poate cere suspendarea activităţii până la clarificarea problemelor.
„Văzând şi având experienţa de 8 ani de zile lupta cu sistemul de poluare, doar în audiţi mai am încredere”, a explicat ecologistul Matei, prezent la întâlnire.
[nggallery id=2930]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii