FOTO, VIDEO| Elevi ai Colegiului ”HCC” din Alba Iulia au obținut medalia de argint la faza internațională a concursului InfoMatrix
Scurtmetrajul realizat de Bârdea Alexandru, regizat de Pașca Roxana impreună cu Botezan Maria, “Guilty”, a obținut MEDALIA DE ARGINT la faza internațională a competiției de proiecte informatice InfoMatrix de la București.
În perioada 26-30 mai 2016 s-au desfășurat lucrările celei de-a XIV-a ediții a competiției internaționale Infomatrix. Evenimentul s-a desfășurat la „Școala Internațională din București“ (ISB – International School of Bucharest) și a fost organizat, ca în fiecare an, de Fundația „Lumina Instituții de Învățământ“, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.
La competiție au participat 530 de elevi și studenți din 50 de țări. În cadrul concursului au fost prezentate 347 de proiecte la categoriile „Programming“, „Computer Art“, „HardwareControl“, „Short Movie“ și „Robotics“.
Pentru prima dată în istorie, Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crisan” din Alba Iulia, și chiar județul a fost reprezentat la faza internațională de la București de trei elevi: Pașca Roxana și Botezan Maria din clasa a XI-a G și Bardea Alexandru din clasa a XI-a A, însoțiți de profesorul coordonator Codruța Mureșan.
În prima zi de concurs, fiecărui proiect i s-a pus la dispoziție un stand, pe care concurenții l-au amenajat încercând să-și promoveze cât mai bine lucrarea. Evaluarea proiectelor s-a realizat în următoarele două zile, fiecare echipă fiind chemată pe rând pentru a-și susține proiectul în limba engleză în fața unei comisii formată din membrii de naționalitate română și turcă. În tot acest timp concurenții au stat la standurile lor care au fost vizitate de comisie, de presă și de elevi din liceele bucureștene. Festivitatea de premiere a avut loc pe data de 30 mai 2016. Secțiunea short movie a avut o temă dată, justiția, concurenții fiind provocați să ilustreze în filmul lor dictarea legii în sensul său cel mai comun sau impunerea justitei în realitatea de zi cu zi. Filmul medaliat ”Guilty” a captat atenția juriului prin originalitate, prin impact vizual și audio.
Scurt metrajul are la bază povestea unei judecătoare, cu multă experiență ce are un compartament neobișnuit, tratând cu dispreț și cu un aer de superioritate cazurile; însă ea va primi o lecție de viață printr-un vis. Morala filmului este că nu trebuie să abuzezi de puterea pe care o deții, în calitate de funcționar de stat. Filmările au avut loc la Tribunalul Alba, la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” și alte locații din Alba Iulia.
Impresii ale elevilor participanti:
Bârdea Alexandru, realizatorul filmului medaliat cu argint:
Când am început producția scurtmetrajului, mi-am dat seama că vom avea success. Mi-am pus ca și ‘’target’’ câștigarea medaliei de aur la faza națională. Astfel că am lucrat mai mult la elementele grafice, efectele speciale și chiar la linia melodică care a fost compusă de mine. La final mi-am dat seama că e un produs 100% original, autentic și creativ. Asta au apreciat și cei din juriu, la faza națională. O lună mai târziu, după ce am luat medalia de aur la faza națională, nu credeam că vom putea ridica steagul României pe podium, și că ne vom clasa peste țări cum ar fi: Cehia, Marea Britanie, Turcia.. A fost ceva unic! Mulțumesc tuturor care au crezut în proiectul ‘’Guilty’’ și care ne-au fost alături.
Pașca Roxana, regizor al filmului:
În momentul în care am aflat că ne-am calificat la etapa internațională am fost extrem de fericita. Toată munca noastră era recunoscută. Etapa internațională, pentru mine, a fost plină de surprize. Diversitatea culturală era la ea acasă. Pe lângă emoțiile legate de momentul jurizării, am reuşit chiar să aflăm lucruri noi de la tinerii de vârsta noastră şi chiar să legăm câteva prietenii. Organizarea a fost impecabilă pe tot parcursul desfăşurării concursului. Din punctul meu de vedere, ceremonia de premiere a fost punctul culminant al întregii experienţe INFOMATRIX 2016. Să fii premiat cu medalia de argint la un concurs internațional este o realizare enormă şi mă bucur că am putut să împart acea fericire cu prietenii mei, Alex și Maria.
Maria Botezan , actrița din rolul principal al filmului medaliat cu argint:
Pentru mine a fost o adevărată provocare să scriu scenariul și joc rolul principal din film. Mă bucur enorm că Alex și Roxana au avut încredere în mine. Impreună am reușit să ajungem pe locurile fruntașe ale concursului, noi, 3 elevi de liceu cu pasiuni comune. Sunt fericită și abia aștept următoarea provocare, următorul rol.
[nggallery id=2214]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 59 de minute
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri