Rămâi conectat

Actualitate

FOTO, VIDEO| Elevi ai Colegiului ”HCC” din Alba Iulia au obținut medalia de argint la faza internațională a concursului InfoMatrix

Publicat

în

Scurtmetrajul realizat de Bârdea Alexandru, regizat de Pașca Roxana impreună cu Botezan Maria, “Guilty”, a obținut MEDALIA DE ARGINT la faza internațională a competiției de proiecte informatice InfoMatrix de la București. 

elevi04În perioada 26-30 mai 2016 s-au desfășurat lucrările celei de-a XIV-a ediții a competiției internaționale Infomatrix. Evenimentul s-a desfășurat la „Școala Internațională din București“ (ISB – International School of Bucharest) și a fost organizat, ca în fiecare an, de Fundația „Lumina Instituții de Învățământ“, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

La competiție au participat 530 de elevi și studenți din 50 de țări. În cadrul concursului au fost prezentate 347 de proiecte la categoriile „Programming“, „Computer Art“, „HardwareControl“, „Short Movie“ și „Robotics“.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru prima dată în istorie, Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crisan” din Alba Iulia, și chiar județul a fost reprezentat la faza internațională de la București de trei elevi: Pașca Roxana și Botezan Maria din clasa a XI-a G și Bardea Alexandru din clasa a XI-a A, însoțiți de profesorul coordonator Codruța Mureșan.

În prima zi de concurs, fiecărui proiect i s-a pus la dispoziție un stand, pe care concurenții l-au amenajat încercând să-și promoveze cât mai bine lucrarea. Evaluarea proiectelor s-a realizat în următoarele două zile, fiecare echipă fiind chemată pe rând pentru a-și susține proiectul în limba engleză în fața unei comisii formată din membrii de naționalitate română și turcă. În tot acest timp concurenții au stat la standurile lor care au fost vizitate de comisie, de presă și de elevi din liceele bucureștene. Festivitatea de premiere a avut loc pe data de 30 mai 2016.  Secțiunea short movie a avut o temă dată, justiția, concurenții fiind provocați să ilustreze în filmul lor dictarea legii în sensul său cel mai comun sau impunerea justitei în realitatea de zi cu zi. Filmul medaliat  ”Guilty” a captat atenția juriului prin originalitate, prin impact vizual și audio.

Scurt metrajul are la bază povestea unei judecătoare, cu multă experiență ce are un compartament neobișnuit, tratând cu dispreț și cu un aer de superioritate cazurile; însă ea va primi o lecție de viață printr-un vis. Morala filmului este că nu trebuie să abuzezi de puterea pe care o deții, în calitate de funcționar de stat.  Filmările au avut loc la Tribunalul Alba, la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” și alte locații din Alba Iulia.

Impresii ale elevilor participanti:

Bârdea Alexandru, realizatorul filmului medaliat cu argint:

Când am început producția scurtmetrajului, mi-am dat seama că vom avea success. Mi-am pus ca și ‘’target’’ câștigarea medaliei de aur la faza națională.  Astfel că am lucrat mai mult la elementele grafice, efectele speciale și chiar la linia melodică care a fost compusă de mine. La final mi-am dat seama că e un produs 100% original, autentic și creativ. Asta au apreciat și cei din juriu, la faza națională. O lună mai târziu, după ce am luat medalia de aur la faza națională, nu credeam că vom putea ridica steagul României pe podium, și că ne vom clasa peste țări cum ar fi: Cehia, Marea Britanie, Turcia.. A fost ceva unic! Mulțumesc tuturor care au crezut în proiectul ‘’Guilty’’ și care ne-au fost alături.

Pașca Roxana, regizor al filmului:

În momentul în care am aflat că ne-am calificat la etapa internațională am fost extrem de fericita. Toată munca noastră era recunoscută. Etapa internațională, pentru mine, a fost plină de surprize. Diversitatea culturală era la ea acasă. Pe lângă emoțiile legate de momentul jurizării, am reuşit chiar să aflăm lucruri noi de la tinerii de vârsta noastră şi chiar să legăm câteva prietenii. Organizarea a fost impecabilă pe tot parcursul desfăşurării concursului. Din punctul meu de vedere, ceremonia de premiere a fost punctul culminant al întregii experienţe INFOMATRIX 2016. Să fii premiat cu medalia de argint la un concurs internațional este o realizare enormă şi mă bucur că am putut să împart acea fericire cu prietenii mei, Alex și Maria.

Maria Botezan , actrița din rolul principal al filmului medaliat cu argint:

Pentru mine a fost o adevărată provocare să scriu scenariul și joc rolul principal din film. Mă bucur enorm că Alex și Roxana au avut încredere în mine. Impreună am reușit să ajungem pe locurile fruntașe ale concursului, noi, 3 elevi de liceu cu pasiuni comune. Sunt fericită și abia aștept următoarea provocare, următorul rol.

[nggallery id=2214]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

INCENDIU în Ighiu: Un atelier de tâmplărie a luat foc. Pompierii au intervenit

Publicat

în

INCENDIU în Ighiu: Un atelier de tâmplărie a luat foc. Pompierii au intervenit

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara, în jurul orei 21.00, în localitatea Ighiu. Din primele date, incendiul se manifestă la un atelier de tâmplărie.

Potrivit ISU Alba, la fața locului intervin pompierii din Alba Iulia alături de serviciul de voluntari din Ighiu.

La fața locului intervin pompierii cu trei autospeciale.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE 21.18: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta fără flacără, la panoul electric al atelierului. La momentul de față incendiul este localizat, se lucrează la stingerea acestuia.

Fără alte probleme.

Misiunea este în dinamică, știre în curs de actualizare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

De 30 de ani ne chinuim să facem agricultură: În ce măsură își poate hrăni statul român propriul popor în cazul unei crize alimentare

Publicat

în

De 30 de ani ne chinuim să facem agricultură: În ce măsură își poate hrăni statul român propriul popor în cazul unei crize alimentare

România are toate datele pentru a deveni unul dintre marii producători de hrană ai Europei. Avem mult pământ roditor, cu ape din care putem iriga, cu o climă care încă ne ajută să facem agricultură.

O comoară care ar putea să hrănească peste 80 de milioane de oameni, dacă am înțelege cât de valoaroasă este și ce trebuie făcut. Duminică, la “România, te iubesc!”, aflăm în ce măsură țară noastră își poate hrăni propriul popor în cazul unei crize alimentare.

70% din toată suprafață agricolă este împărțită între micii fermieri, care fac o agricultură de subzistență și nu produc mare lucru. De 30 de ani ne chinuim fără succes să reparăm sistemele de irigații pe care tot noi le-am distrus. În 2020, an secetos, deficitul între importuri și exporturi a fost de aproape două miliarde de euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: “Copilul rade. Iubirea și înțelepciunea mea e jocul. Adolescentul cânta. Jocul și iubirea mea e înțelepciunea…”

Mai marele agriculturii românești e relexat, inspirat și optimist.

″…Dar eu sunt optimist”

Nu la fel de optimiști sunt, însă, agricultorii din Dobrogea și estul României, unde seceta bate la ușa.

Analizele arată că, anul acesta, vom recolta cu 10-20% mai puțin decât în 2021, când am produs de trei ori mai multe cereale decât am consumat. Din 11 milioane de tone de grâu, șapte au plecat peste graniță. Din 15 milioane de tone de porumb, nouă au luat calea exportului, pentru că industria procesatoare, care ar da plus valoare producției agricole, nu prea există. Avem un million 200 de mii de vaci de lapte, însă doar 300 de mii sunt în ferme mari. Restul, în gospodării, iar țară noastră importă masiv carne și lapte.

Ionuț Lupu, reprezentantul Asociației Holstein Ro: Dacă în Ungaria subvenția primesc 800 euro pe animal, În România în cazul unor unor ferme industriașe, subvenția nu depășește 250 -300 de euro

Dr. Mihai Petcu, proprietar al unei ferme de vaci: “În jurul Bucureștiului au fost 42 de ferme care asigurau lapte”.

Duminică, la “România, te iubesc!” vedeți cât lapte poate asigura țara noastră pentru propriii locuitori. Tot atunci, vedem cum stăm și la capitolul carne.

Alexandru Baciu, proprietarul unei ferme de vaci: “Fermele tot noi le-am distrus, n-avem strategie”

Iar toate aceste probleme au un numitor comun: lipsa de viziune a autorităților și dispartitia specialiștilor din agricultură. România are 57 de licee cu profil agricol. Duminică, îl vizitam pe cel din Turnu Măgurele.

Cum putem să producem și să procesăm mai mult, cum ajută tehnologia de ultima generație agricultura, dar și câți bani vor ajunge în agricultara românească sunt întrebări la care răspundem duminică, la „România, te iubesc!”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Tinerii din Lunca Mureșului s-au întâlnit azi, la o dezbatere pe tema „CE IȚI DOREȘTI PENTRU COMUNITATEA TA?”

Publicat

în

Tinerii din Lunca Mureșului s-au întâlnit azi, la o dezbatere pe tema CE IȚI DOREȘTI PENTRU COMUNITATEA TA?

Au venit cu multe idei și propuneri de îmbunătățire a vieții în comună, idei pe care le-au discutat și le-au trecut pe hârtie.

Unitate și solidaritate, egalitate între etnii, realizarea unui after school, construirea unei grădinițe cu program prelungit, asfaltarea tuturor străzilor, sprijinirea dezvoltării agriculturii, modernizarea căminului cultural, inițierea unor cursuri de prim ajutor, organizarea unor tabere de vară, dotarea bibliotecii comunale cu mai multe cărți, dezvoltarea unor cluburi (șah, sport, lectură), oferirea de informare pentru tinerii care vor să acceseze fonduri nerambursabile, informarea cetățenilor comunei în legătură cu importanța protejării mediului, asigurarea transportului școlar pentru liceeni…sunt doar câteva dintre dorințele tinerilor .

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru a nu rămâne doar niște dorințe scrise pe hârtie, ideile vor fi prezentate primăriei comunei, sub forma unei scrisori deschise.

Cartoanele scrise vor fi afișate în centrul comunei, pentru a putea fi văzute de locuitori, care pot scrie, la rândul lor, ce își doresc pentru comunitatea lor.

Dezbaterea constituie prima activitate din cadrul proiectului Erasmus Plus KA 210 ” Involved young people-developed communities”

Concomitent, partenerii din proiect Koinokalo Aps- din Italia și Asociatia World of Change din Macedonia de Nord, derulează la rândul lor dezbatere stradală, pentru a afla ce își doresc tinerii pentru comunitățile lor.

Ideile tuturor participanților (din toate țările) se vor regăsi în grupul de Facebook al proiectului-https://www.facebook.com/Involved-young-people-developed-communities-101334545831556 astfel că tinerii vor putea vedea dacă problemele comunităților din tări diferite sunt aceleași sau s-aud sunt și ele diferite.

Este o primă interacțiune între participanți, urmând ca tinerii să se întâlnească în august, pentru prima mobilitate în România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare