FOTO/ VIDEO: ”Dragoste de RomânIA” – expoziții de artă tradițională, film și spectacol de muzică populară, într-un eveniment organizat de Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” și Primăria Alba Iulia
La Muzeul Principia a avut loc, joi, evenimentul ”Dragoste de RomânIA” organizat de Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” și Primăria Alba Iulia. Organizatorii au dorit ca, în preajma sărbătorii de Dragobete, să facă un arc peste timp și să arate cum iubirea pentru valorile autentice românești este transmisă din generație în generație, cum acestea sunt prețuite, păstrate și aduse în modernitate.
În cadrul evenimentului a fost prezentată pentru, prima dată la Alba Iulia, expoziția „Mostre din Zestre”, colecție ce reprezintă partea practică a lucrării de doctorat a designerului român Olimpia Ludwig, care demonstrează măiestria cu care arta tradiţională românească poate fi îmbinată cu arta contemporană.
”Este o reinterpretare a valorilor tradiţionale care sunt cuprinse în evoluția artei vestimentare. Valorile tradiţionale sunt prezentate într-o nouă lumină, pentru a redescoperi identitatea noastră națională privind arta cusăturilor, a broderiei și croşetatului. Acestea sunt parte a unui tezaur ce constituie o componentă valoroasă, o moștenire care trebuie transmisă”, au explicat organizatorii.
O altă modalitate de transmitere peste generații a modelelor tradiționale românești și de a le oferi o funcție decorativă modernă a fost găsită de albaiulianca Maria Berdea, care prezintă la Muzeul Principia expoziția ”100 izvoade românești”, inspirată de cusăturile tradiționale de pe ie sau de pe mostrare din întreaga țară.
De asemenea, a fost lansat în premieră națională filmul ”Reconstituire nuntă tradițională Geoagiu de Sus”, realizat în județul Alba, de etnologul Vasile Mathe, în colaborare cu Mariana Mereu și Daniel Tiutiu. Filmările au fost făcute la Geoagiu de Sus, fiind prezentate obiceiuri de nuntă din județul Alba. Etnologul Vasile Mathe a realizat zeci de filme etnografice, toate bazate pe propria documentare, făcută atât din literatura de specialitate, cât și la fața locului.
Publicul a avut, totodată, ocazia să vadă ”Cântecul miresei”, obicei de nuntă care va fi prezentat de către Grupul Folcloric ”Vatra” din Geoagiu de Sus chiar în Muzeul Principia, să asculte doine și balade populare interpretate de rapsodul popular Ana Groza și rapsodul popular Maria Tămaș, dar și să retrăiască bucuria copilăriei alături de Corul de Copii ”Flori de Mai” al Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, dirijor Cristina Florea. (Z.U.)
[nggallery id=6779]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Mai multe blocuri din Blaj vor fi reabilitate energetic: Valoarea totală a cererilor de finanțare, peste 72 milioane lei
Mai multe blocuri din Blaj vor fi reabilitate energetic: Valoarea totală a cererilor de finanțare, peste 72 milioane lei Primăria Municipiului Blaj a început depunerea a 6 cereri de finanțare în vederea reabilitării energetice a unui număr total de 19 blocuri, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2021-2027. Cele 6 cereri se alătură primului lot […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate16 ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”