FOTO-VIDEO: Dezbatere pe tema alegerilor europarlamentare, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Tineri, informaţi despre ce înseamnă Parlamentul European şi importanţa participării la vot
Mai sunt doar aproximativ două luni până la alegerile europarlamentare, iar cu această ocazie, Centrul Europe Direct Regiunea Centru a organizat luni la sediul ADR Centru o dezbatere pe această temă, a implicării cetăţeneşti în procesul electoral. Au participat la eveniment elevi de la Colegiul „Dionisie Pop Marţian” din Alba Iulia, reprezentanţi ai unor ONG-uri, ai primăriilor Aiud, Alba Iulia şi Sibiu.
Dezbaterille au început la ora 13.30 şi au ţinut mai bine de trei ore. „Principiile bunei guvernări europene şi implicarea cetăţenilor”, „Valorile participării”, „Acum este altfel! Miza alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014”, „Schimbările aduse în viaţa cetăţenilor de Parlamentul European „, „Pentru ce să votăm”, „Ce este Parlamentul European”, au fost doar câteva dintre subiectele abordate de directorul ADR Centru, Simion Creţu, prof. univ. dr. Mihai Pascaru, lect. univ. dr. Rodica Stânea şi experţii Centrului Europe Direct Regiunea Centru – Mirela Groza, Monica Jorj şi Astrid Hondola.
Pe lângă cele 5 principii aflate la baza unei bune guvernări precum deschidere – transparenţă, participare, răspundere, eficienţă, coerenţă şi despre suveranitatea poporului şi guvernarea reprezentativă prezentate, profesorul Mihai Pascaru le-a spus celor prezenţi că participarea electorală “nu se rezumă doar la simplul fapt că intră în secţia de votare, pun o ştampilă şi votează”, şi că el a identificat cel puţin trei momente importante. “Primul ar fi dezbaterile electorale, al doilea votul propriu-zis şi al treilea monitorizarea celor care i-am votat sau nu”, a precizat Pascaru, concluzionând că “prin participarea la vot trebuie să încercăm să ne câştigăm legitimitatea monitorizării de mai târziu”.
Lectorul universitar Rodica Stânea a amintit cele trei alternative posibile în conştientizarea situaţiei noastre de cetăţeni, şi anume trei culturi care pot să se manifeste în acelaşi timp, aceeaşi ţară, acelaşi oraş: cultura tribală sau parohială, dependentă şi participativă.
“Dacă România are un viitor, are numai în participarea conştientă, inteligentă, suplă, activă a dumneavoastră”, a spus lect. univ. Rodica Stânea.
Despre alegerile europarlamentare dar şi despre ce faci ca şi primar pentru alegeri, le-a vorbit celor prezenţi primarul Aiudului, Mihai Horaţiu Josan. Acesta a mai spus că “atunci când mergem la vot trebuie să ştim de ce mergem”. “Este foarte important unde îl dăm. Votul nostru contează oricum, iar votul trebuie să fie de obicei un vot util”, a explicat acesta.
La final, cei prezenţi au avut de completat un chestionar cu scala de apreciere a dezbaterilor, precum dacă obiectivele evenimentului au fost atinse, dacă participanţii au furnizat informaţii într-o manieră logică, dinamică şi interesantă şi altele, dar şi să scrie 5 candidaţi la europarlamentare de anul acesta.
[nggallery id=1377]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii