Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Cele mai frumoase 57 de fotografii etnografice din ţară, expuse la Galeria de Artă a Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Un deceniu de fotografie etnografica09Galeria de Artă a Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia a găzduit luni, 17 iunie, de la ora 18.00, vernisajul expoziţiei „Un deceniu de fotografie etnografică”, expoziţie în cadrul căreia sunt prezentate o selecţie de 57 de lucrări semnate de fotografi profesionişti din toată ţara.  În cadrul evenimentului au avut loc de asemenea lansări de carte, o mini expoziţie de obiecte meşteşugăreşti ale elevilor pregătiţi în clasele de artă de la şcolile din judeţ şi momente artistice cu Ansamblul 60 Plus.

 Au fost prezenţi la eveniment  Daniela Floroian, directoarea Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba, Tiberiu Groza – preşedintele Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj-Napoca, Marinela Popa, şef serviciu Şcoala de Arte şi Meşteşuguri din cadrul Centrului de Cultură, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel  dar şi iubitori de cultură, etnografie şi folclor din judeţul Alba.

Un deceniu de fotografie etnografica02 Expoziţia face parte dintr-o suită de  manifestări ce vor avea loc de-a lungul acestui an şi care sunt dedicate aniversării celei de-a zecea ediţii a Concursului naţional de fotografie de autor „Fotografia – document etnografic”. Demarat în anul 2004 de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, cu o expoziţie de fotografie etnografică ce cuprinde lucrări semnate de fotografi profesionişti, concursul „Fotografia document etnografic” s-a dezvoltat pe parcursul timpului într-o competiţie naţională de anvergură, deschisă tuturor iubitorilor de gen.

 În cadrul expoziţiei „Un deceniu de fotografie etnografică” sunt prezentate o Un deceniu de fotografie etnografica34selecție de 57 de fotografii care s-au remarcat pe parcursul celor 9 ediţii ale concursului. Această expoziţie retrospectivă reuneşte în special fotografiile premiate, propunându-şi să aducă în faţa publicului cele mai bune lucrări din cadrul acestui concurs. Realizate de 28 de fotografi profesionişti sau doar pasionaţi, lucrările prezentate sunt rodul documentărilor pe care aceştia le-au realizat în satele din România, surprinzând diverse aspecte ale culturii tradiţionale materiale sau imateriale, precum obiceiuri, sărbători, peisaje rurale, oamenii locului, arhitectura şi arta populară. Expoziţia este deschisă publicului larg, în perioada 17 – 30  iunie  2013.

 Evenimentul a cuprins de asemenea, aniversarea compozitorului, dirijorului şi folcloristului Nicodim Ganea din Bistra la 165 de ani de la naştere şi aniversarea întemeietorului Muzeului de Etnografie din Lupşa, învăţătorul Pamfil Albu la 105 ani de la naştere. A susţinut momente artistice Ansamblul “60 Plus” de la Căminul de zi pentru vârstnici din Alba Iulia, dirijor Rodica Teodorescu şi corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, dirijor prof. Pr. Adam Domin.

 Tot în cadrul evenimentului, au fost lansate două cărţi ale creatorului popular Un deceniu de fotografie etnografica23din Munţii Apuseni, comuna Lupşa, domnul Emil Roşca. Cărţile, intitulate  „Munţii de aur cu farmecul şi poveştile lor” şi „Lupşa – oameni şi obiceiuri” au fost prezentate de doamna Daniela Floroian. Ele cuprind legende şi poveşti ale oamenilor din zona Munţilor Apuseni culese de-a lungul anilor de etnofolcloristul Emil Roşca.

 Cei prezenţi la eveniment au putut admira şi o expoziţie de obiecte meşteşugăreşti realizate de elevii claselor de artă din cadrul şcolilor din  Arieşeni, Horea, Şugag, Avram Iancu, Vidra, Câmpeni, Bucerdea Vinoasă,  Bia şi Săsciori.

 Revenind la Expoziția “Un deceniu de fotografie etnografică”, aceasta  a fost itinerantă până în prezent la Baia Mare (27 mai – 8 iunie 2013), urmând să fie prezentată şi publicului din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş.

 Autori: Szabó Tamás, Virgil Mleşniţă, Sandu Traian Cimponeriu, Szabo Attila, Sorin Onişor, Incze Domokos, Balázs Ödön, Corina Bucea, Felician Săteanu, Ádám Gyula, Vlad Dumitrescu, Czire Alpár, Ovidiu Dan Gordan, Kristó Róbert, Vitos Hajnal, Molnár Attila, Ştefania Cruceru, George Constantin, Monica Hrincă, Kovács Lászlo Attila, Cristina Raluca Mihală, Ionuţ Constantin Tabarcea, Wincze Attila, Antal Levente, Alpár Teutsch, Mihai Mîncu, Gheorghe Petrila.

Curatori: Adriana Andrei şi Raluca Betea

 Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judetean Alba prin Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Primăria Abrud va da în judecată Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene: Motivul, anularea corecțiilor financiare de 10% din valoarea unui proiect

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Abrud va da în judecată Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene: Motivul, anularea corecțiilor financiare de 10% din valoarea unui proiect Consiliul Local al orașului Abrud a aprobat în ultima ședință extraordinară, cu unanimitate de voturi, contractarea de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare în justiţie, în vederea apărării intereselor orașului, precum și alocarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea