FOTO-VIDEO: Călătorie inedită cu ”Autobuzul antic”, la Alba Iulia. Dacii și romanii au oferit pasagerilor lecții de istorie vie, în deschiderea Festivalului Cetăților Dacice
Albaiulienii au avut ocazia, vineri, să facă o călătorie inedită în trecut, pe vremea dacilor şi romanilor, la bordul „Autobuzului antic”, un autobuz etajat al firmei locale de transport public din Alba Iulia, transformat pentru o zi în scenă mobilă de reconstituire istorică.
„Autobuzul antic” a pornit la ora 11,00, din zona Cetăţii din Alba Iulia şi a circulat apoi, pe străzile din municipiu, iar de pe traseu a preluat călători obişnuiţi care au avut surpriza să se întâlnească în autobuz cu legionari romani din Legiunea a XII-a Gemina, războinici daci din cadrul trupei Lupii Apoulonului sau dansatoarele antice din Magna Nemesis, cu toţii fiind însoţiţi de marele preot dac Borza, cel care potrivit tradiţiei oferea binecuvântarea zeilor înainte de fiecare luptă.
Plimbarea cu autobuzul antic a făcut parte din prefața Festivalului Cetăților Dacice, care se va desfășura în acest weekend la Săsciori.
„Autobuzul antic s-a dorit o prefaţă inedită a Festivalului Cetăţilor Dacice şi o invitaţie către toţi cei care iubesc istoria să vină la Săsciori să se bucure de două zile cu evenimente ca pe vremea dacilor. Evenimentul este cel mai mare festival dacic din România şil îşi propune, an de an, să promoveze cetăţile dacice de pe raza judeţului Alba ca obiective turistice dar totodată să spună într-un mod inedit povestea dacilor care au trăit pe aceste meleaguri” a spus prof. Alexandru Pal – managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
În periplul lor, reenactorii albaiulieni au împărțit flayere cu Festivalul Cetăților Dacice localnicilor, atât în stații cât și în autobuz.
Cetatea dacică de la Căpâlna (comuna Săsciori) se întoarce în timp, cu peste 2.000 de ani în urmă, în vremurile când dacii stăpâneau liberi aceste tărâmuri şi va găzdui în perioada 24 – 25 iunie a XI-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice. Povestea dacilor de pe aceste meleaguri va fi spusă într-un mod unic şi inedit de cei aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori care vor reînvia istoria şi legendele cetăţilor dacice din judeţul Alba. Festivalul cuprinde luptele între daci şi romani, ateliere antice şi concertele în aer liber de folclor şi muzică uşoară, invitată specială fiind trupa Talisman.
Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria comunei Săsciori, însă în fiecare an sunt implicate în festival toate primăriile din localităţile pe raza cărora se află vestigii ale unor cetăţi dacice respectiv Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori şi Cugir.
[nggallery id=4227]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 2 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi