Curier Județean
FOTO-VIDEO: Călătorie inedită cu ”Autobuzul antic”, la Alba Iulia. Dacii și romanii au oferit pasagerilor lecții de istorie vie, în deschiderea Festivalului Cetăților Dacice
Albaiulienii au avut ocazia, vineri, să facă o călătorie inedită în trecut, pe vremea dacilor şi romanilor, la bordul „Autobuzului antic”, un autobuz etajat al firmei locale de transport public din Alba Iulia, transformat pentru o zi în scenă mobilă de reconstituire istorică.
„Autobuzul antic” a pornit la ora 11,00, din zona Cetăţii din Alba Iulia şi a circulat apoi, pe străzile din municipiu, iar de pe traseu a preluat călători obişnuiţi care au avut surpriza să se întâlnească în autobuz cu legionari romani din Legiunea a XII-a Gemina, războinici daci din cadrul trupei Lupii Apoulonului sau dansatoarele antice din Magna Nemesis, cu toţii fiind însoţiţi de marele preot dac Borza, cel care potrivit tradiţiei oferea binecuvântarea zeilor înainte de fiecare luptă.
Plimbarea cu autobuzul antic a făcut parte din prefața Festivalului Cetăților Dacice, care se va desfășura în acest weekend la Săsciori.
„Autobuzul antic s-a dorit o prefaţă inedită a Festivalului Cetăţilor Dacice şi o invitaţie către toţi cei care iubesc istoria să vină la Săsciori să se bucure de două zile cu evenimente ca pe vremea dacilor. Evenimentul este cel mai mare festival dacic din România şil îşi propune, an de an, să promoveze cetăţile dacice de pe raza judeţului Alba ca obiective turistice dar totodată să spună într-un mod inedit povestea dacilor care au trăit pe aceste meleaguri” a spus prof. Alexandru Pal – managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
În periplul lor, reenactorii albaiulieni au împărțit flayere cu Festivalul Cetăților Dacice localnicilor, atât în stații cât și în autobuz.
Cetatea dacică de la Căpâlna (comuna Săsciori) se întoarce în timp, cu peste 2.000 de ani în urmă, în vremurile când dacii stăpâneau liberi aceste tărâmuri şi va găzdui în perioada 24 – 25 iunie a XI-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice. Povestea dacilor de pe aceste meleaguri va fi spusă într-un mod unic şi inedit de cei aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori care vor reînvia istoria şi legendele cetăţilor dacice din judeţul Alba. Festivalul cuprinde luptele între daci şi romani, ateliere antice şi concertele în aer liber de folclor şi muzică uşoară, invitată specială fiind trupa Talisman.
Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria comunei Săsciori, însă în fiecare an sunt implicate în festival toate primăriile din localităţile pe raza cărora se află vestigii ale unor cetăţi dacice respectiv Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori şi Cugir.
[nggallery id=4227]

Curier Județean
FOTO| Intervenție Salvamont Alba, la Piatra Secuiului: Canicula, terminarea apei și apropierea unei furtuni au făcut ca o turistă din Sibiu să intre în panică
Intervenție Salvamont Alba, la Piatra Secuiului: Canicula, terminarea apei și apropierea unei furtuni au făcut ca o turistă din Sibiu să intre în panică
Salvamontistii care sunt de serviciu la punctul Salvamont Rimetea au fost alertati în jurul orelor 17:10, despre faptul că o tânăra în vârsta de 24 de ani, din Sibiu, in timp ce parcurgea traseul CA (cruce albastra), in coborâre de pe Piatra Secuiului spre Colţeşti, nu mai poate sa meargă.
Din cauza unui cumul de factori cum sunt: ziua toridă, terminarea apei pentru băut, iminenta apropierii unei furtuni si o ușoară căzătură pe traseu, au fost elementele care au indus panica acestei fete. Panta ușor mai accentuata a acelei porțiuni de traseu a sporit sentimentul de nesiguranță.
După o hidratare corespunzătoare si câteva discuții pentru liniștire, salvatorii montani ajunşi de urgență la faţă locului, au ajutat-o să coboare întreg traseul, fără a fi nevoiţi să folosească echipamentele specifice de transport în teren accidentat.
Si astfel, chiar dacă era începătoare în ale turismului pe cărări de munte, cu câteva emoții de intensitate mare, tânăra noastră a reușit sa parcurgă toată Creasta Secuiului pe picioarele sale.
„Totul e bine, cand se termina cu bine!”
In aceasta perioada caniculară, multi turisti cauta răcoarea pe munte. Ne facem datoria să îi sfatuim pe cei care pornesc pe potecile montane sa se echipeze corespunzător, sa aibă în rucsac alimente si apă suficiente pentru toată durata parcursului, o mica trusa de prim ajutor, telefon încărcat si ascuns într-un buzunar, puţin antrenament.
Curier Județean
FOTO| Expoziție de mașini de epocă la Câmpeni: Cea mai „bătrână” bijuterie pe patru roți, un model Ford, din anul 1954
FOTO| Expoziție de mașini de epocă la Câmpeni: Cea mai „bătrână” bijuterie pe patru roți, un model Ford, din anul 1954
În cursul dimineții de sâmbătă, 2 iulie, începând cu orele 11:00, primăria Orașului Câmpeni a organizat, în Piața Avram Iancu, o expoziție de mașini de epoca.
Au fost prezentate mașini de epocă cu o istorie frumoasă, cea mai „tânără” fiind fabricata în 1971, iar cea mai „bătrână”, modelul FORD, fabricată în 1954.
„Am participat astăzi la o expoziție de mașini de epocă organizată în orașul nostru. Cea mai ,,tânără” bijuterie pe patru roți a fost fabricată în 1971, iar cea mai ,,bătrână”, un model Ford, în anul 1954.
Le mulțumesc organizatorilor expoziției pentru că au adus în orașul nostru aceste superbe mașini de colecție!”, a transmis primarul Cristian Pașca.
Curier Județean
FOTO| Ziua Rozelor 2022: Povestea înmiresmată a trandafirilor se deapănă din nou la CIUMBRUD
FOTO| Ziua Rozelor 2022: Povestea înmiresmată a trandafirilor se deapănă din nou la CIUMBRUD
Sâmbătă, la Ciumbrud, s-a dat startul Paradei Rozelor – În acordurile fanfarei, dansatori, zeci de biciclete, motociclete, mașini și trăsuri, purtând impresionante aranjamente florale, au pornit de de lângă Colegiul Național “Bethlen Gabor”, purtând spre Ciumbrud adieri parfumate.
Ca în fiecare an, nu vor lipsi cântecele şi dansurile populare românești și maghiare, dansurile ritmate ale majoretelor, atelierele de creație handmade cu tematică florală pentru copii, atelierele de pictură și de coafură, expozițiile de tablouri, concertul de muzică ușoară și, nu în ultimul rând, o tombolă cu premii.
Începând cu ora 20:00 vor avea loc două concerte de muzică, susținute de trupa „Transylvanium” și 3 SUD EST.
- 09.00 – Parada Rozelor – Aiud, Colegiul Național „Bethlen Gabor”- Ciumbrud Participă: Fanfara Județului Alba, majorete, dansatori, biciclete, trăsuri, motocicliști, mașini.
- 10.30 – Fanfara Județului Alba. Povești de vacanță – majorete – Clubul sportiv Gimn Star Blaj
- 10.45 – Deschiderea oficială
- 11.00 – Vizitare standuri participante
- 11.15-13.00 – ATELIERE DE LUCRU: Flower Power – atelier de creație pentru copii, Fir de trandafir în cosițe de domnițe – atelier de fire împletite, Pictură pe față, Dor de floare și culoare – atelier de pictură pentru copii
- 11.00-12.30 – PROGRAM ARTISTIC: „Șezătoare pe Tarnave” – Liceul Tehnologic Jidvei Ansamblul „Codrișorul” Stremț, Asociația Top Dance 2007, Cercul de Folk – Marius Moga, Cercul de pian al Centrului Multicultural Liviu Rebreanu Aiud
- 12.30 – Standul Rozelor premierea cultivatorilor de trandafiri
- 13.30 – Trandafirul anului „Asociația Amicii Rozelor din România-Filiala Ciumbrud”
- 14.00 – Tombola Rozelor – „Asociația Alba Afroda”.
- 15.00-17.00 – Atelier de pictură pe față
- 15.00-17.30 – Program artistic muzică populară susținut de: Ansamblurile folclorice: Doina Aiudului, Cununa Fărăului, Ansamblul folcloric Pipacs Ciumbrud și Ansamblul Prof.Monica Stan din Stremț
- 20.00-20.50 – Concert trupa „Transylvanium”
- 21.00-22.00 – Concert 3Sud Est
- 22.00 – Foc de artificii
„Am vorbit astăzi cu producătorii și cultivatorii de trandafiri prezenți la ”Sărbătoarea Rozelor” despre munca și sacrificiile depuse pentru a câștiga o pâine din această activitate.
Concluzia mea este că fără pasiune față de aceste minunate flori, dar și față de această îndeletnicire, acești oameni muncitori s-ar fi îndreptat către alte activități.
Felicitări pentru munca și rezultatul vostru!
Am fost prezent la Ciumbrud alături de Călin Gheorghe Maties-senator, consilierul județean, Otoiu Marcel, consilierii locali din Aiud, Delia Angela Gheorghiță și Ursa Ionut Claudiu precum și alți colegi din echipa PSD Alba.”, a transmis subprefectul Mureșan, prezent la festivități.
Foto: Facebook – Centrul de Cultură Augustin Bena Alba
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Închisoare cu suspendare pentru șoferul din Alba care a spulberat un bărbat în timp de conducea cu peste 90 de km/h
-
Ştirea zileiacum 11 ore
UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Minora de 11 ani din Alba Iulia, DISPĂRUTĂ de acasă a fost GĂSITĂ de polițiști
-
Actualitateacum 11 ore
FOTO| MÂNDRIA Sebeșului: Maria, eleva de ZECE CURAT la Matematică și Română, fără meditații
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
COD PORTOCALIU de FURTUNI, în Alba: A fost activată Grupa Operativă din cadrul ISU Alba. Recomandări pentru cetățeni
-
Politică Administrațieacum 14 ore
Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR de Alba: Compensarea prețului la carburanți cu 50 de bani e o măsură demnă de un guvern de doi bani
-
Actualitateacum 24 de ore
Manichiuristele şi profesorii care dau meditaţii, vor fi verificați de ANAF: Ce spune șeful fiscului
-
Actualitateacum 21 de ore
Pensionare anticipată fără penalizări: Și mai mulți români vor beneficia de această prevedere
-
Curier Județeanacum 14 ore
FOTO| Expoziție de mașini de epocă la Câmpeni: Cea mai „bătrână” bijuterie pe patru roți, un model Ford, din anul 1954
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Angajări în poliție: Cât câștigă un polițist încadrat din sursă externă
-
Ştirea zileiacum 19 ore
2 iulie 2022, COVID-19 în Alba. 9 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Actualitateacum 15 ore
Ajutoare pentru românii cu venituri mici: Când începe a doua etapă de alimentare a cardurilor sociale
-
Curier Județeanacum 15 ore
FOTO| Ziua Rozelor 2022: Povestea înmiresmată a trandafirilor se deapănă din nou la CIUMBRUD