FOTO/VIDEO| Bucuria revederii se simte la Liceul Teologic „Gróf Majláth Gusztáv Károly” Alba Iulia. Elevii, așteptați cu brațele deschise pentru începerea cursurilor
Bucuria revederii se simte la Liceul Teologic „Gróf Majláth Gusztáv Károly” Alba Iulia. Elevii au fost așteptați cu brațele deschise pentru începerea cursurilor.
Începutul de an școlar, a venit cu emoție și pentru elevii de la Liceul Teologic „Gróf Majláth Gusztáv Károly” Alba Iulia. Aceștia au fost așteptați cu drag, cu manuale pregătite și cu ceva dulce pentru cei mici. Printre flori și zâmbete, bucuria revederii s-a simțit din plin în inimile lor.
Scurt istoric
La Alba Iulia încă după fondarea episcopiei romano catolice din Transilvania (1009, regele Sf. Ştefan) au existat forme de învăţământ adecvate vremurilor, având rolul principal de a pregăti personal pentru cancelariile domneşti şi ecleziastice.
Primul principe transilvan, descendent al familiei Bathory şi cel care a făcut paşi concreţi în dezvoltarea învăţămîntului din Alba Iulia a fost Báthory István (1571-1576)
Urmaşul acestuia, principele Bathory Kristóf (1576-1581) ,a fost cel care a introdus în Transilvania ORDINUL CĂLUGĂRILOR IEZUIŢI.
Călugărul Leleszi János este fondatorul SEMINARUL IEZUIT din Alba Iulia, disciplinele fiind preponderent umane. Între anii 1579-1607 şcoala a funcţionat sub ordinul iezuiţilor. La sfârşitul secolului al XVII-lea exista deja MICUL SEMINAR , având ca elevi numai băieţi şi despre care există documente care atestă acest lucru.
Limba maghiară a fost introdusă, pe lângă cea latină si germană, şi în clasele superioare, ca disciplină de sine-stătătoare, din anul 1842. În timpul asediilor şi luptelor revoluţionare, GIMNAZIUL şi-a închis porţile, pentru ca, după cinci ani de repaus forţat, în anul 1853, la intervenţia EPISCOPULUI ROMANO-CATOLIC Haynald Lajos să fie redeschise, instituţia funcţionând cu opt clase şi doisprezece profesori.
Totodată, la iniţiativa episcopului Haynald, s-a introdus ca disciplină opţională şi limba română. Edificiul vechi al GIMNAZIULUI a fost demolat, în locul acestuia fiind construit un adevărat palat – de către episcopul Gróf Majláth Gusztáv Károly în care, începând cu anul 1922, şi-a început cursurile Gimnaziul Principal ,, Majlath”- denumire care provine de la ctitor.(În această clădire funcţionează în prezent Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia)
În decembrie 1989, fosta Şcoala de Cantori şi-a schimbat statutul de şcoală particulară în cea de stat, în anul 2006 dobândind, în parte, vechea denumire: Liceul Teologic Romano-Catolic ,, GMGK”.
În Alba Iulia, învăţământul în limba maghiară a funcţionat în cadrul Liceului Teologic Romano-Catolic ,,GMGK”. În urma integrării în UE şi apariţiei noii legi a învăţământului, care obliga funcţionarea instituţiilor cu un anumit efectiv de elevi, a apărut ideea alipirii secţiei maghiare de la Şcoala Generală ,,Vasile Goldiş” la instituţia noastră.
Tototdată, a fost inclusă în structura instituţiei şi GRĂDINIŢA DE COPII a organizaţiei Caritas, care funcţiona cu un efectiv de 11 copii, efectiv care a ajuns la un număr de 45 de copii în cei 4 ani de funcţionare.
[nggallery id=7410]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
DEER – Sucursala Alba anunță întreruperile de energie electrică programate pentru intervalul 18.11.2024-24.11.2024
DEER – Sucursala Alba anunță întreruperile de energie electrică programate pentru intervalul 18.11.2024-24.11.2024 Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Alba anunță întreruperea în alimentarea cu energie electrică. Intreruperile programate pentru intervalul 25.11.2024-01.12.2024 Nu sunt programate intreruperi SUPLIMENTAR PENTRU INTERVALUL 18.11.2024-24.11.2024 Nr.crt. ADRESA INTERVAL 1 SASCIORI, Strada TOTAL 20/11/2024 08:00 – 20/11/2024 11:00 2 SASCIORI, SEBESEL, […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Actualitate24 de ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii