FOTO, VIDEO. Autostrada Sebeș-Turda, lotul 2: Lucrările la podurile peste râul Mureș, de la Rădești și Sâncrai, înghețate din cauza insolvenței unuia dintre constructori

Paul Voicu - Primar 2020

Autostrada Sebeș-Turda, lotul 2:  Lucrările la podurile peste râul Mureș, de la Rădești și Sâncrai, sunt înghețate de mult timp, din cauza insolvenței unuia dintre constructori, respectiv Euro Construct Trading 98 SRL, care a obţinut contractul în parteneriat cu grecii de la Aktor Technical Societe Anonyme.

Singurii care au mai lucrat eroic în ultimul timp pe lotul doi al Autostrăzii Sebeș-Turda, care se întinde de la Pârâul Iovului la Decea, sunt 2 subcontractanți mai mici, Urs Construct și Art Instal. De altfel, la ultima vizită neanunțată, oficialii CNAIR au fost duși în zona în care lucra Urs Construct la podețe metalice. De asemenea, Art Instal lucrează în zona Oiejdea la mutarea unei conducte de apă.

ELIT

Citește și:  FOTO, VIDEO: Autostrada Sebeș-Turda, lotul 1 – Înainte de Paști, constructorul a montat ultima grindă la podul peste Ampoi. Se lucrează și pe alte porțiuni

Mihail David - 2020

Marii constructori ai lotului promit reluarea lucrărilor, posibil chiar în această săptămână.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Deşi cei mai mulţi constructori de pe şantierele de autostrăzi din România şi-au început activitatea încă din primele zile ale anului, avansul fiind unul sesizabil faţă de finalul lui 2017, pe acest tronson construit de Aktor-Euro Construct lucrările par îngheţate.

”Unul din motivele progresului necorespunzător îl reprezintă intrarea în insolvenţă în luna februarie 2018 a Euro Construct, compania românească din asociere. Din informaţiile noastre, grecii de la Aktor intenţionează preluarea părţii din contract de care este responsabilă Euro Construct şi vor să ducă şantierul la bun sfârşit, însă stadiul actual şi mobilizarea deficitară ne face să fim circumspecţi. Ne exprimăm speranţa că în cel mai scurt timp cei de la Aktor vor materializa în realitate intenţiile optimiste printr-o mobilizare exemplară pentru a recupera întârzierile. În caz contrar, aşteptăm de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere măsuri urgente care să ne dea speranţe că Autostrada A10 Sebeş-Turda se va finaliza în cadrul POIM 2014-2020, fără să treacă într-un al treilea exerciţiu financiar european (deja este fazată de pe POS-T 2007-2013)”, susțineau reprezentanţii Asociaţiei ”Pro Infrastructură”, care monitorizează lucrările.

Citește și: FOTO/VIDEO Autostrada Sebeș-Turda, lotul 1- Nodul rutier Alba Iulia Nord: Se lucrează la structuri

În acest moment, acest lot de 24,25 km între Alba Iulia şi Aiud are un grad de execuţie de aproximativ 45% (fizic, în teren) şi 40% (financiar), conform datelor oficiale raportate. Dacă se va menţine acest ritm nesatisfăcător, va fi extrem de dificil să fie deschisă circulaţia pe acest segment de autostradă până la finalul anului viitor, agonia şoferilor prelungindu-se până în 2020. Contractul este derulat de Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (AKTOR SA) – S.C. EuroConstruct Trading 98 S.R.L. (549.332.493,62 lei fără TVA, din care 466.932.619,58 – lei Fonduri Coeziune 85% şi 82.399.874,04 lei Guvernul României 15%).

Euro Construct Trading `98 SRL ar avea restanţe de peste 371 de milioane de lei şi şi-a cerut singură insolvenţa, înainte ca judecătorii să apuce să se pronunţe în cazul unei cereri similare formulată de o parte dintre creditori, printre care şi grupul UTI. Compania are la rândul ei de recuperat creanţe de 241,4 milioane lei.

Citește și: FOTO, VIDEO: Autostrada Sebeș-Turda, lotul 1. Continuă lucrările de decopertare în zona nodului rutier Sebeș și la viitoarea traversare peste DN1

”Admite cererea debitorului SC EURO CONSTRUCT TRADING `98 SRL. Dispune conexarea dosarului nr.48698/3/2017. Califică cererile formulate de creditorii FRATII VLAIC PROD SRL, SMART CONSTRUCT SR şi UTI GRUP SA ca fiind declaraţii de creanţă. Ia act de cererea de renunţare a creditorului SC PROCEMA – Institut de Cercetare, Proiectare şi Producţie Experimentală în Domeniul Construcţiilor şi al Materialelor de Construcţii SA la judecata cererii privind deschiderea procedurii insolvenţei faţă de debitoarea SC EURO CONSTRUCT TRADING `98 SRL. În temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă deschide procedura generală împotriva debitorului EURO CONSTRUCT TRADING `98 SRL”, se afirmă în minuta deciziei de la Tribunalul Bucureşti, din 13 februarie 2018.

Autostrada Sebeş-Turda va avea o lungime totală de 70 de kilometri şi va traversa parțial judeţele Alba și Cluj, fiind împărţită în patru loturi.

Primul lot se întinde pe 17 kilometri, de la intrarea pe autostradă în Sebeş, până la Pârâul Iovului, după Alba Iulia. Lotul doi are o lungime de 24,3 kilometri şi se întinde de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud, iar lotul trei, care are 12,5 km, se întinde de la intrarea în Aiud până la Decea. Ultimul lot are 16,3 km şi se termină în Turda.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...