Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/ VIDEO: Alba Iulia, lider de parteneriat în proiectul City-as-a-Startup, îi învaţă pe europeni cum să îşi construiască brandurile de oraş

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Progresele considerabile făcute de administraţia din Alba lulia în definirea și construirea brandului de oraş au atras atenţia Comisiei Europene. Rezultatul s-a concretizat în proiectul “City-as-a-Startup, City branding strategies & smart city technologies”, implementat de administraţia locală din Alba lulia, ca lider de proiect, împreună cu partenerii săi europeni.

”Find your greatness” este deviza sub care se desfăşoară toate activităţile proiectului. Alba lulia, primul oraş din Romania care şi-a construit, definitivat şi implementat un manual profesional de brand, va transfera cunoştinţele sale, pas cu pas, către partenerii europeni implicaţi, astfel încât aceştia să îşi poată construi, la rândul lor, o strategie de brand puternică, personalizată.

Proiectul beneficiază de finanţare nerambursabilă europeană în cadrul programului URBACT III iar în prima sa fază, deja aprobată şi finanţată, alături de Alba lulia, ca lider al reţelei de transfer, mai sunt incluse, ca beneficiari, oraşele Perugia, din Italia şi Braganca, din Portugalia. În faza a doua a proiectului se vor alătura proiectului oraşele Varna (Bulgaria), Limerick (Irlanda), Teguise City din Insulele Canare, Districtul 22 din Budapesta şi Wroclaw Agglomeration Development Agency din Polonia.

Pe o perioadă de 30 de luni reprezentanţi ai municipalităţii din Alba lulia împreună cu reprezentanţi ai presei locale şi alţi parteneri direct implicaţi în procesul de branding şi promovare vor face o serie de vizite de lucru în oraşele partenere europene pentru a transfera personalizat bunele practici implementate deja la Alba lulia. Pe de altă parte, managerii oraşelor europene partenere vor veni la Alba lulia şi vor învăţa cum un oraş-startup îşi poate construi în timp scurt o strategie de brand, un manual de brand şi un plan de dezvoltare a brandului pe termen lung. Ei vor afla direct de la sursă cum se construieşte un proiect integrat de smart city, prin care soluţii inteligente să facă viaţa cetăţenilor şi interacţiunea cu managementul oraşului mai uşoară, vor învăţa cum să comunice cu cetăţenii, turiştii, investitorii, cum să creeze cu costuri mici campanii de promovare turistică cu impact global şi cum să prezinte investitorilor o viziune care să îi inspire să investească în oraşul lor. De asemenea vor replica la nivelul oraşelor pe care le reprezintă acele bune practici care sunt transferabile comunităţii locale.

Reprezentanţii oraşelor şi organizaţiilor cuprinse în ambele faze ale proiectului City-as-a- Startup, împreună cu reprezentanţii Programului de finanţare URBACT III s-au întâlnit, în perioada 4-6 septembrie, la Alba lulia, pentru un prim demers comun în dezvoltarea strategiilor de brand.

YouTube video

„Indiferent cât de mari îţi sunt planurile sau cât de departe ai ajuns cu transpunerea lor în realitate, e esenţial sâ nu uiţi de unde ai plecat. Şi sâ te raportezi continuu la cei mici. De aceea cred câ e mai mult decât binevenită această comparaţie, între oras si un startup, cu întregul proiect generat de ideea iniţială. Văd in „City-as-a-startup” o întoarcere la fundament si, în acelaşi timp, un instrument extrem de eficient de autocontrol. Pentru că oricât de mare ar fi ajuns o organizaţie – în cazul nostru o administraţie – valorile primordiale sunt exact aceleaşi pe care le adoptă şi un startup, orice startup. Evident ca există şi un sentiment de mândrie pură prin faptul că Alba lulia, mulţumită experienţei sale relevante în city branding, a fost aleasă ca lider al acestui proiect, care aduce împreună opt oraşe europene. Suntem bucuroşi să le împărtăşim din expertiza noastră şi să le aratăm că se pot face lucruri mari şi pentru oraşe mici si medii” a declarat Nicolaie Moldovan, city manager al Municipiului Alba lulia, coordonatorul proiectului.

La rândul său, primarul Mircea Hava s-a arătat încântat de recunoaşterea europeană a eforturilor făcute de administraţia locală în ultimii peste 10 ani: „Normal că eşti mândru, ca român, când vezi că Europa te percepe nu doar ca pe egalul ei ci, mai mult, ca pe unul de la care ea însăşi recunoaşte că are ceva de învăţat. E o dovadă bună că „eleva” Alba lulia şi-a făcut foarte bine temele din 2007 încoace, şi-a învăţat perfect fiecare lecţie iar acum s-a transformat în „profa de europeană” şi că e capabilă să îi înveţe şi pe alţii cum se poate evolua de la un oraş menţionat în presă cam o dată pe an, de ziua naţională, la o prezenţă constantă şi consistentă în media dar mai ales în sectorul economic, în mediul de business”.

Valoarea totală a proiectului „City-as-a-startup” aprobată pentru faza 1 este de 75,960.00 €, bugetul alocat pentru Municipiul Alba lulia fiind de 46,520.00 €, din care 2 % reprezintă cofinanţarea din partea municipalităţii. Bugetul total al proiectului acoperind faza 1 şi 2 va fi de 600.000 euro dacă proiectul va fi desemnat câştigător în data de 4 decembrie 2018.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

CALENDARUL evenimentelor cultural-educative organizate la Sebeș în 2025: Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Zilele Orașului, Zilele muzicale Carl Filtsch și alte spectacole

Bera Larisa

Publicat

în

CALENDARUL evenimentelor cultural-educative organizate la Sebeș în 2025: Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Zilele Orașului, Zilele muzicale Carl Filtsch și alte spectacole Consiliul Local al Municipiului Sebeș, întrunit în ședința extraordinară din data de 13 ianuarie 2025, a votat aprobarea calendarului de activități cultural-educative care se vor desfășura în cursul anului 2025, în Municipiul Sebeș. Astfel, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea