Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO / VIDEO ADR Centru: 13 blocuri din Alba Iulia și Centrul de zi pentru vârstnici vor fi reabilitate și modernizate cu fonduri europene. S-au semnat contractele de finanțare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Marți, 19 martie, la sediul ADR Centru din Alba Iulia s-au semnat 3 contracte REGIO de finanțare pentru Primaria Alba Iulia. Două dintre contracte prevăd reabilitarea energetică a 13 blocuri, cu o sumă totală de peste 40 milioane lei și al treilea, în valoare de peste 2, 6 milioane lei, pentru modernizarea Centrului de zi pentru vârstnici.

Două noi contracte de finanţare nerambursabilă, semnate la sediul ADR Centru, asigură fondurile necesare reabilitării termice şi reducerii consumului energetic pentru 13 dintre cele mai mari blocuri din municipiul Alba lulia. Contractele, cu o valoare totală de peste 40 milioane lei, au fost semnate la sediul ADR Centru de către domnul Mircea Hava, primarul municipiului Alba lulia şi de către domnul Simion Creţu, director general ADR Centru. Fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectelor sunt alocate din bugetul regional al POR 2014-2020, Prioritatea de investiţii 3.IA.

Creşterea performanţei energetice a construcţiilor rezidenţiale din municipiul Alba lulia în contextul creşterii calităţii vieţii se va realiza prin cele două proiecte pentru mai mult de 2100 de cetăţeni din Alba lulia care trăiesc în cele 1215 de apartamente din blocurile reabilitate. Valoarea totală a proiectelor este de 40,65 milioane lei, din care 19,84 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile alocate pentru realizarea lucrărilor, respectiv 60,00% din valoarea eligibilă a cererilor de finanţare (echivalent a 4,32 milioane euro). Diferenţa dintre cele două sume reprezintă contribuţia financiară a beneficiarului, respectiv a Primăriei municipiului Alba lulia şi a locatarilor, pentru realizarea proiectului.

Până în ianuarie 2020 se vor realiza lucrările prevăzute în proiect, respectiv înlocuirea tâmplăriei exterioare din lemn sau metal, existente la camerele de locuit şi balcoane, inclusiv cele destinate accesului în blocul de locuinţe. Lucrările mai prevăd izolarea termică a pereţilor exteriori cu polistiren expandat, ignifugat de 10 cm, aplicarea suportului pentru tencuială decorativă, izolarea termică perimetrală a ferestrelor, izolarea pereţilor din casa scării, termo-hidroizolarea acoperişurilor cu strat termoizolant din plăci de polistiren expandat ignifugat de înaltă densitate de 15 cm grosime. Se vor mai realiza şi alte lucrări conexe care contribuie la implementarea componentelor, printre care sunt termoizolarea planşeului peste parter şi a pereţilor dintre windfang şi apartamente cu polistiren expandat ignifugat de 8 cm şi vopsitorie lavabilă, lucrări de înlocuire a şorţului de tablă, montarea de glafuri interioare din PVC şi exterioare din aluminiu vopsit electrostatic. Finisajul faţadelor se va realiza cu tencuială decorativă de exterior, se vor înălţa gurile de aerisire existente pe acoperiş şi ventilaţiile, dacă e cazul, se vor realiza lucrări de demontare şi remontare instalaţii.

„Scopul investirii acestor fonduri nerambursabile este de a reduce consumul de energie şi de a limita emisiile de gaze cu efect de seră cu 24% până în 2020, crearea şi menţinerea de locuri de muncă, dar şi conştientizarea cetăţenilor în problematica energiei durabile în vederea mobilizării şi implicării lor în acţiuni susţinute de reducere a consumurilor de energie. Pentru fiecare apartament reabilitat, prinasociaţiile de proprietari, contribuie financiar şi proprietarii la cofinanţarea asigurată pentru realizarea lucrărilor. Este un proiect major pentru oraş, de care vor beneficia atât cei peste 2000 de locatari, albaiulienii în general, dar şi municipalitatea şi turiştii care vizitează oraşul şi cetatea istorică din Alba lulia”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Un proiect include cinci blocuri din zona Cetăţii, din imediata apropiere a Parcului Unirii, blocurile de locuinţe M1-M6B şi M7A-M12, blocurile de locuinţe nr. 35, nr. 62 şi CHI. Acestea sunt localizate pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, Bulevardul Transilvaniei şi pe strada Cloşca din Alba lulia, străzi cu valori ale densităţii foarte ridicate din punct de vedere al mobilităţii urbane. Cel de-al doilea proiect de finanţare nerambursabilă semnat, prevedere reabilitarea termică a următoarelor blocuri: blocul 14A şi 13B de pe Bulevardul Transilvaniei, blocul CF11 de pe Strada Cloşca, blocurile MV1-MV7 (nr. 79, 81, 83, 85) şi MV2-MV12 (nr. 26, 28, 30, 32, 93, 91) de pe B-dul Revoluţiei 1989 şi Calea Moţilor, blocul D3-D4 de pe Str. Ampoiului, blocul D2-D3 de pe Str. Gheorghe Şincai şi Str. Republicii nr. 24 şi blocul 8 – Str. Livezii, nr. 49.

„Prin contractele semnate azi, beneficiile Europei se simt clar şi au un destinatar mai bine definit ca oricând: albaiulianul. Oricare, fiecare albaiulian. Fie că vorbim de locuitorii M-urilor, de lângă Cetate sau de cei din MV-urile de la stadion, cei care locuiesc aici vor trece la nivelul următor de confort. Anveloparea celor 13 blocuri, dincolo de costurile reduse pentru cetăţean de la proiect la exploatare, are puterea de a mai schimba ceva în bine: valoarea imobiliară, dar şi de a corecta opacitatea clădirilor, trecând de la suportabil, la agreabil. Cel mai facil şi economic mod pentru cetăţean e să facem asta cu o contribuţie minimă din partea lui, eşalonată pe 5 ani. Pentru că accesarea de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană este „specialitatea casei” la Alba lulia: asta am făcut în ultimii ani, asta facem şi acum şi, în ceea ce mă priveşte, asta voi face şi pe viitor”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba lulia.

Majoritatea străzilor pe care sunt amplasate blocurile se află la mai puţin de 1 km de Cetatea Alba Carolina, o poziţie cheie pentru imaginea de ansamblu al acestui obiectiv turistic de renume naţional şi internaţional. Reducerea noxelor emise de clădiri şi a consumului de energie realizate prin aceste proiecte, alături de celelalte proiecte locale sau judeţene, vor susţine obţinerea unui aer mai curat şi dezvoltarea unui oraş mai verde.

https://www.facebook.com/www.ziarulunirea.ro/videos/2303720959948864/

Contractul de finanţare nerambursabilă a proiectului „Extindere, reabilitare şi modernizare infrastructură serviciul social „Centrul de zi pentru vârstnici” Alba lulia”, a fost semnat la sediul ADR Centru, de către domnul Mircea Hava, primarul municipiului Alba lulia şi de către domnul Simion Creţu, director general ADR Centru. Peste 2 milioane de lei se vor investi pentru creşterea şi diversificarea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru 1.200 de persoane vârstnice, un grup vulnerabil al cetăţenilor din Municipiului Alba lulia. Fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectului sunt alocate din bugetul regional al POR 2014-2020, Prioritatea de investiţii 8.3 A.

Proiectul are o valoare totală de 2,64 milioane lei, din care 2.21 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă alocată pentru realizarea activităţilor, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ: 490 mii euro). Un număr de 9.540 persoane cu vârste între 55-64 de ani, sunt luaţi în considerare ca potenţiali beneficiari indirecţi ai proiectului, însă grupul ţintă este format din persoanele vârstnice cu reşedinţă în Alba lulia, ale căror nevoi pot fi acoperite prin activităţile derulate în cadrul Centrului de Zi. Principalii beneficiari ai centrului sunt cei 800 beneficiari vârstnici cu vârsta de peste 65 de ani, înregistraţi in cadrul Centrului de zi în prezent. Dintre aceştia, un număr de 170 de vârstnici pot fi consideraţi beneficiari activi întrucât activează constant şi beneficiază de cel puţin un serviciu în cadrul centrului.

Din bugetul proiectului se vor realiza lucrări de extindere cu 85 de mp a infrastructurii serviciului social „Centrul de zi pentru vârstnici” Alba lulia, în suprafaţa actuală de 545 mp. Tot din bugetul proiectului se vor realiza lucrări de reabilitare şi modernizare a acestuia prin dotarea cu echipamente, instalaţii şi mobilier adaptate nevoilor persoanelor vârstnice şi crearea unui serviciu nou de kinetoterapie în cadrul Centrului, serviciu care va fi disponibil începând cu anul 2020. Se vor mai achiziţiona echipamente pentru dotarea cabinetului psihologic, a bucătăriei, a vestiarelor şi cabinetului medical, corpuri de bibliotecă şi aparate aer condiţionat, mobilier pentru sala de jocuri şi pentru sala de terapie ocupaţională.

„în Romania, durata medie de viaţă a crescut semnificativ în ultimii 60 de ani, speranţa de viaţă la naştere crescând cu aproximativ 14 ani pentru femei şi 10 ani pentru bărbaţi. Starea de sănătate actuala a populaţiei tinere şi de vârstă mijlocie din România, precum şi calitatea serviciilor medicale, influenţează în mod hotărâtor felul în care va evolua speranţa de viaţă, dizabilitatea sau dependenţa şi va duce la creşterea nevoii de îngrijiri de lungă durată, fiind necesară dezvoltarea unor serviciisociale care să răspundă acestor provocări socio-demografice. Astfel se justifică acest proiect de creştere a capacităţii administrative a centrului de zi pentru vârstnici din Alba lulia prin care se previne marginalizarea şi susţine includerea comunitară a persoanelor vârstnice din municipiu”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

” Grija pentru seniorii oraşului e pe acelaşi palier de priorităţi cu crearea de spaţii de locuit moderne şi confortabile pentru sute de familii din oraş. Prin aceste contract avem o dublă satisfacţie: înrolăm unul dintre cele mai bune proiecte sociale locale într-o transformare totală, de la structură până la serviciile de îngrijire oferite şi vom stimula interacţiunea socială pentru un plus de 4&0 de beneficiari. Adăugaţi serie de servicii noi, adaptate şi garantate de profesionişti: consult medical, kineto, psiholog, sală de gimnastică sau terapie ocupaţionalâ. Pentru seniorii din Alba lulia, plusăm cu o alternativă de a-şi petrece timpul mai mult decât pe fotoliu, în parc sau la televizor. E un loc cu o identitate aparte, în care timpul se transformă în unul de cea mai bună calitate. E un exemplu cât se poate de concret al orientării administraţiei locale spre albaiulieni, cu rezultate concrete şi imediate”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba lulia.

în medie, 30 de persoane pe zi beneficiază de serviciile centrului de zi pentru persoane vârstnice aceştia petrecând în medie aproximativ 4 ore/zi la sediul centrului. La nivelul municipiului, pentru participarea la activităţile centrului, respectiv pentru a beneficia de serviciile oferite în cadrul acestuia pot fi luaţi în considerare un număr total de 7.128 persoane cu vârstă peste 65 de ani. De menţionat faptul ca în Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Alba lulia pot fi admise şi persoane care au împlinit vârsta de 55 ani şi ale căror nevoi pot fi soluţionate prin activităţile derulate, cu aprobarea directorului Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS). Tot printre beneficiarii proiectului se numără şi angajaţii centrului care îşi vor desfăşura activitatea într-un spaţiu extins, renovat şi dotat la standarde europene, precum şi familiile vârstnicilor beneficiari.

[nggallery id=6876]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Daniel Jinaru, validat de Tribunalul Alba ca și consilier județean din partea PSD, în urma demisiei lui Adrian Nicolae Bara, ales deputat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Daniel Jinaru, validat de Tribunalul Alba ca și consilier județean din partea PSD, în urma demisiei lui Adrian Nicolae Bara, ales deputat Tribunalul Alba a validat un nou consilier local din partea Partidului Social Democrat în urma demisiei lui Adrian Nicolae Bara. Acesta a fost ales deputat, funcție incompatibilă cu cea de consilier județean Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea