Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Veteranul Gheorghe Hațegan, din Oarda de Jos, sărbătorit la 99 de ani: Povestea impresionantă de viață a acestuia

Ioana Oprean

Publicat

în

FOTO| Veteranul Gheorghe Hațegan, din Oarda de Jos, sărbătorit la 99 de ani: Povestea impresionantă de viață a acestuia

Miercuri, 11 martie, veteranul de război, colonel (rtg) Gheorghe Hațegan, din Oarda de Jos, a fost sărbătorit la împlinirea frumoasei vârste de 99 de ani.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Este cunoscut ca fiind un excepțional povestitor, amintirile din război redându-le, și astăzi, în amănunt elevilor militari care l-au vizitat, pentru a-i transmite urări de bine, recunoștință și prețuire. Este vorba despre eleva caporal Ana Zotica și elevul fruntaș Teofil Atomei, din clasa a XI-a C, de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul ” din Alba Iulia, care au fost însoțiți de doamna Petruța Pop, șeful Cercului Militar Alba Iulia și purtătorul de cuvânt al instituției școlare de elită, doamna Ioana Popa.

Gheorghe Hațegan a fost încorporat la vârsta de 21 de ani, pe 25 mai 1944, în cadrul Batalionului 2 de pontonieri din Alba Iulia. Până după 23 august a participat la dezarmarea trupelor germane și maghiare din jurul Alba Iuliei. Începutul lunii septembrie din același an, îl găsește la Oarba de Mureș, locul rămas în memoria națională ca fiind unul dintre cele mai sângeroase bătălii a trupelor românești. Aici, alături de colegii săi de armă pontonieri, au sprijinit infanteria românească. Scăpat cu viață din acel măcel, participă la construirea podului peste Arieș, la Viișoara. Aici și-a pierdut un camarad care a fost omorât de o mină, pusă intenționat de inamic într-o pereche de cizme abandonată într-o tufă.

Pontonierii lui Hațegan ajung la Tisa, iar după două săptămâni de lupte îndârjite, cu victime de o parte și de alta, unul dintre cele trei plutoane de pontonieri reușește să străpungă Tisa și, astfel, infantereștii români au putut să își așeze tabăra de atac dincolo de mal. În această locație își pierde viața Eftimie Croitoru, eroul cunoscut în istorie că cel care a salvat podul de o mină plutitoare. În cinstea acestuia este amplasată placa comemorativă pe fațada Cercului Militar din Alba Iulia. Gheorghe Hategan l-a cunoscut și a surprins momentul morții acestuia. Susține că Eftimie Croitoru a fost înmormântat chiar pe malul Tisei, la capătul podului construit de ei. Sursele istorice indică, în schimb, că își doarme somnul de veci în cimitirul eroilor din Tiszalök.

După acest episod, Gheorghe Hațegan prinde finalul războiului în Munții Tatra. În ciuda acestor episoade crâncene, eroul nostru a scăpat viu și nevătămat.

Întors în țară este relocat, alături de camarazii săi supraviețuitori, în Delta Dunării, la tăiat stuf pentru animale, iar la vatră a fost lăsat abia pe 1 septembrie 1946.

În perioada comunistă s-a angajat în miliție, desfășurându-și activitatea ca ajutor de șef de post, șef de post, apoi lucrând în cercetări penale. S-a pensionat în perioada comunistă cu gradul de colonel. Rememorând astăzi o serie de episoade de pe front, unele chiar hazlii, ne-a mărturisit că dacă ar fi tânăr, ar participa, din nou, fără discuție, la război.

„Acțiunea face parte din proiectul de omagiere și aniversare al veteranilor de război, intitulat „Credință și patrie – Mărturisiri ale veteranilor de război din județul Alba” și inițiat de Cercul Militar Alba Iulia. Îi dorim din suflet venerabilului veteran la mulți ani sănătoși și frumoși!”, au scris reprezentanții Cercului Militar Alba Iulia, pe Facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Foarte multe incendii de vegetație în Alba în iulie 2025: Doar câteva persoane care au provocat astfel de incendii, identificate și sancționate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Foarte multe incendii de vegetație în Alba în iulie 2025: Doar câteva persoane care au provocat astfel de incendii, identificate și sancționate În luna iulie 2025 în județul Alba au avut loc foarte multe incendii de vegetație uscată. Cu toate acestea doar câteva persoane dintre cele care au provocat o serie de astfel de incendii […]

Citește mai mult

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată în Alba Iulia: Intervin pompierii pe strada Eleșteului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată în Alba Iulia: intervin pompierii pe strada Eleșteului Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit vineri după-masă, în jurul orei 17.45, în Alba Iulia. Pompierii au intervenit de urgență pe strada Eleșteului. Citește și: INCENDIU la o mașină în cartierul Pâclișa: Intervin pompierii din Alba Iulia „Detașamentul de pompieri Alba Iulia […]

Citește mai mult

Curier Județean

ASTĂZI: Începe Alba Iulia Music & Film Festival. Personaje pe picioroange, filme pentru copii, documentare, 4 proiecţii de filme şi „Alexia Talavutis & Band”, în prima seară

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

ASTĂZI: Începe Alba Iulia Music & Film Festival. Personaje pe picioroange, filme pentru copii, documentare, 4 proiecţii de filme şi „Alexia Talavutis & Band”, în prima seară La ediția a XIII-a a Alba Iulia Music & Film Festival, programat în perioada 25-27 iulie 2025, invitații de onoare sunt cei mai tineri cinefili. Cuprinsul programului acestor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea