Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Urme de gloanțe trase în panouri, indicatoare distruse și drumuri de TAF, într-o rezervație din Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Indicatoare vandalizate, inclusiv cu urme de gloanțe, stâlp smuls în urma exploatărilor forestiere, marcaj zdrelit prin tragerea arborilor cu TAF-ul, platformă de încărcare la intrarea în rezervație și deșeuri la intrarea în rezervație, sunt câteva aspecte semnalate de ”Administrația Natura 2000 Trascău”, în urmă cu puțin timp, pe pagina de Facebook. Și totul se întâmplă în Zona Șesul Craiului – Scărița Belioara, celebra rezervație botanică din Munții Apuseni, care conservă specii rare în  Eurora.

”Arii naturale protejate? Pentru cât timp? Zona Șesul Craiului – Scărița Belioara a atras atenția naturaliștilor încă de la începutul secolului trecut. Chiar Alexandru Borza a depus eforturi pentru ca acest loc să fie ocrotit, astfel încât în 1935 a primit statut de rezervație naturală. Apoi a beneficiat chiar de protecția unui paznic (ranger) și ulterior s-au amplasat și niște garduri de protecție. În 2012 un incendiu pornit de la un foc făcut de „turiști” a mistuit frumoasa pădure de molid aflată în Nord-Estul rezervației. În ultimii ani, pentru accesibilizarea fondului forestier sau a terenurilor agricole, s-au nivelat noi drumuri de exploatare (La Măteoaie, spre culmea Brădățel, în șaua Cornu Pietrii, dinspre Săgagea/Zăpodie și altele). Acestea, pe lângă impactul negativ pe care îl au asupra peisajului și biodiversității, au devenit și căi de acces pentru vehiculele motorizate, diminuând și mai mult experiența turiștilor autentici. Am mai putea adăuga și faptul că amenajările turistice sunt distruse constant de muncitorii forestieri, de vânători sau prin transformarea potecilor în drumuri.

Concluzia este că unul din cele mai frumoase locuri din Apuseni se degradează accelerat, instituțiile statului sunt neputincioase iar comunitatea locală nu are niciun respect pentru natură.

Pe scurt, interesele materiale imediate primează și nu merităm aceste valori naturale deosebite!”, au postat cei care administrează pagina de Facebook.

Scărița-Belioara este o rezervatie geo-botanică din masivul Muntele Mare, pe teritoriul comunelor Ocoliș și Poșaga, cu vârfuri muntoase înalte, sub forma de turle și cu numeroase peșteri .

Rezervatia cuprinde „Șesul Craiului” situat pe un platou calcaros la peste 1350 m altitudine, în continuare pădurea de pe muntele Scărița, precum și spectaculoase abrupturi ce străjuiesc obârșiile Văii Belioara (afluent al Văii Poșăgii), cu pereti verticali, tancuri, vâlcele, brâne si creste ascuțite. Are o suprafață de 47,7 ha și adăpostește multe specii rare de plante și animale.

Terenul este proprietate de stat. Rezervația botanică Scărița-Belioara conservă specii rare, unele unice în Europa.

[nggallery id=6996]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Tânărul artist din Alba care desenează poveşti pe pielea oamenilor într-un salon din Germania: ”Tatuajele sunt mai mult decât artă, sunt „pânze vii“ care rămân pe noi toată viața”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânărul artist din Alba care desenează poveşti pe pielea oamenilor într-un salon din Germania: ”Tatuajele sunt mai mult decât artă, sunt „pânze vii“ care rămân pe noi toată viața” Alin Sântea, un tânăr din Tărtăria, comuna Săliștea, a realizat primul tatuaj în urmă cu mai bine de 10 ani, folosindu-se de un aparat improvizat şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea