FOTO. Un elev al Colegiului HCC din Alba Iulia a creat o dronă originală, care atinge 60 km/h. Alți doi băieți au făcut un robot
În perioada 4-10 octombrie 2018 la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia profesorii și elevii au desfășurat o serie de acțiuni de educare și promovare a spațiului cosmic, celebrând evenimentul “Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic (WSW-World Space Week)” având la bază tema ediției de anul acesta: „Spațiul unește lumea”.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în 1999 că Săptămâna Mondială a Spațiului va avea loc în fiecare an în aceeași perioadă 4-10 octombrie, aceste date marcând două evenimente: 4 octombrie 1957 – lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spaţiului şi 10 octombrie 1967 – Semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești. Evenimentul Săptămâna Mondială a Spațiului este coordonat de către Organizația Națiunilor Unite, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA). În România, evenimentul este coordonat de către Agenția Spațială Română (ROSA).
“Ce este Universul? Cum s-a format el? Ce sunt sondele spațiale?Cum s-au format stelele? Ce este ESA? Despre teoria Big Bang-ului” au fost doar câteva teme pentru dezbateri, mese rotunde și sesiuni de comunicări științifice ale elevilor claselor IX-XII, susținute în limba română și limba engleză în laboratorul de fizică, sala Multimedia sau CDI-ul (Centrul de Documentare și Informare) școlii.
De asemenea au avut loc proiecțiile de filme documentare: “Soarele-viața unei stele”, “Călătorie în Sistemul Solar”, “Călătorie la marginea Universului”, “În umbra Lunii – Misiunile Apollo“, “Universul elegant“, “Ziua dinaintea dezvăluirii-În căutarea inteligenței extraterestre“.
Prin activitățile desfășurate în această săptămână s-a dorit promovarea, în rândul elevilor, a cadrelor didactice și a comunității locale a beneficiilor explorării spațiului cosmic. Astfel, la biblioteca școlii a fost inaugată o expoziție de carte de specialitate iar în holul expozițional de la etajul I a fost vernisată expoziția de postere, colaje, machete ale elevilor claselor IX-X întitulată “Scurtă istorie a timpului într-un spațiu care unește lumea!”, expoziție deschisă pentru vizitare și în săptămâna 15-19 octombrie 2018. Elevii au fost provocați să ia parte la misiunea spațială de “a observa cerul” poziționați fiind în sala de clasă, prin folosirea m-learning-ului (învățarea cu ajutorul tehnologiei mobile) instalând pe telefoane aplicația gratuită Sky View „EXPLORE THE UNIVERS”.
Cu sprijinul SCIENTIX –comunitatea învățământului științific din Europa www.scientix.eu , cadrele didactice au avut posibilitatea de a participa la un webinar gratuit pe teme de astrofizică, iar toti participanții, în data de 10 octombrie 2018, începând cu ora locală 17, prin intermediul SCIENTIX și Euronews au avut posibilitatea să intre Live pe Facebook în dialog cu expertul Tiago Soares, inginer la Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a discuta despre teme stringente ale omenirii și ale spațiului cosmic gen poluare sau colonizarea altor planete într-un viitor apropiat.
“Spațiul cosmic este un subiect foarte interesant pentru elevi, aceștia an de an sunt entuziaști de acțiunea internațională și abia așteaptă să-și pună în valoare talentul, inteligența și creativitatea în ceea ce privește realizarea de activități practice pe tema dată “ ne-a declarat d-l director Cerbu Valeriu.
S-au remarcat: elevul Bora Sebastian (clasa a IX-a C profil matematică-informatică intensiv informatică) care a uimit audiența cu o demonstrație în spațiul aerian – a creat o dronă originală, având greutatea de 450 g, cu funcția de a capta imagini de la o altitudine maximă de 200 m la o viteză de 60 km/h fiind dotată cu senzori de accelerometru, girometru și barometru și elevii Iuga Horia și Coș Andreas (clasa a X-a D profil științele naturii ) care au creat un robot ce rezolvă într-un timp scurt cubul Rubik – o provocare pentru extratereștrii! Elevii au fost coordonați de prof. Humeniuc Ramona –Ambasador Scientix pentru România, organizatorul la nivel de școală a acestei manifestări. În proiecte au mai fost implicați și profesorii de fizică Sicoe Pamfil, Vizitiu Aniela, Oros Ligia, prof. limba engleză Suciu Gabriela, prof. geografie Fer Monica și bibliotecar Bârz Lucreția.
Așadar, cel mai mare eveniment public din lume dedicat spațiului cosmic a avut anul acesta o nouă identitate vizuală: “ a celebrat rolul spațiului de a unii oamenii de pe întreg globul”, așa cum a declarat președintele World Space Week Association (WSWA), Dennis Stone.
[nggallery id=6275]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Frumusețea orașului Zlatna în culori vibrante: Arta lui Géza Legendi, prin condeiul scriitorului Marcel Vișa
FOTO | Frumusețea orașului Zlatna în culori vibrante: Arta lui Géza Legendi, prin condeiul scriitorului Marcel Vișa În inima orașului Zlatna, din județul Alba, se naște o artă ce surprinde esența locului, dar și sufletul unei comunități. Géza Legendi, un artist cu o viziune aparte, oferă o incursiune în lumea peisajului transilvănean printr-o serie de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată