FOTO. Trei ambasadori au vizitat Cetatea Alba Carolina, s-au fotografiat cu statui din bronz și au asistat la ceremonialul schimbului de gardă
Ambasadorii Slovaciei, Irlandei și Ciprului la București au vizitat, sâmbătă, cele mai importante obiective din Alba Iulia, s-au fotografiat cu statui din bronz, iar la final au asistat la ceremonialul schimbului de gardă, simbol al Cetății Alba Carolina.
O delegație formată din trei ambasadori ai Uniunii Europene, alături de un consilier al Ambasadei Poloniei și un consilier al Reprezentanței Comisiei Europene la București, au efectuat, sâmbătă, un tur ghidat al Cetății Alba Carolina, în cadrul unei vizite oficiale ce a avut scopul de a-i familiariza cu proiectele finanțate din fonduri europene în România.
Municipiul Alba Iulia a accesat, din 2007 până în prezent, circa 150 de milioane de euro, iar cu o parte din acești bani a fost modernizată Cetatea Alba Carolina, o fortificație impunătoare ce se întinde pe o suprafață de circa 110 hectare.
Poarta a III-a a Cetății, un obiectiv spectaculos din punct de vedere arhitectural și stilistic, a fost primul vizitat de către înalții oaspeți, iar în drum ambasadorul Irlandei, Derek Feely, care a avut mereu tableta la el, s-a oprit pentru a face fotografie cu un soldat din bronz pe care l-a prins prietenește de umăr. Acesta a oferit un moment de umor, câteva minute mai târziu, când a întâlnit o altă statuie, căreia i-a adresat câteva cuvinte.
În Alba Iulia sunt amplasate mai multe statui din bronz, care au rolul să reflecte atmosfera de epocă, între acestea numărându-se soldați austrieci în uniforme, orășeni, o florăreasă, cavaleri, romani, un băiat cu pălărie, un cetăţean cu baston sau un călugăr alături de un copil. Nu doar ambasadorul Irlandei a fost impresionat de statui, ci și ceilalți oficiali, care și-au făcut poze reciproc cu telefoanele mobile.
Ambasadorul Slovaciei, Jan Gabor, care s-a dovedit a fi un bun vorbitor de limba română, a întrebat reprezentantul Primăriei Alba Iulia, despre evenimentele culturale din acest municipiu, însă a aflat că Orașul Unirii nu se ridică la nivelul Clujului, unul dintre motive fiind infrastructura hotelieră precară. Excelența Sa a fost informat că Alba Iulia a făcut pași importanți privind organizarea evenimentelor culturale, iar Festivalul Dilema Veche, unul important de acest profil, se organizează aici la finalul verii, în aer liber, pentru a atrage cât mai mulți spectatori.
Înalții oaspeți au avut vizitat, apoi, Muzeul Principia din Cetate, amenajat cu o finanţare europeană de aproximativ 3,5 milioane de euro, care conține clădirea comandamentului castrului Apulum. Următorul obiectiv a fost Sala Unirii, un punct de atracție pentru iubitorii de istorie, fiind locul unde s-a semnat declarația de Unire a României cu Transilvania. Ambasadorul Ciprului, Dimitris Hatziargyrou, a fost interesat de documentele unirii, expuse în vitrine.
Întrebările diplomaților au vizat istoria locală și națională, ei fiind interesați și de personalitățile care au participat la Marea Unire de la 1918.
Turul ghidat a continuat cu vizitarea uneia dintre cele mai valoroase monumente din Transilvania, Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail”, unde este înmormântat și Iancu de Hunedoara. Oficialii au aflat că această clădire a fost ridicată în secolul al XI-lea, fiind distrusă de invazia tătară în secolul a XIII-lea, iar actuala construcție în stil romanic cu elemente de influență gotică a fost
reconstruită între anii 1246-1291.
După ce au admirat Latura de Vest a Cetății Alba Carolina, restaurată odată cu Cetatea Alba Iulia, oficialii au intrat în Catedrala Ortodoxă, construită cu scopul de a oferi un cadru adecvat încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria.
Înalții oaspeți au participat, apoi, la o întâlnire cu reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Centru, oficialități locale și județene, care a început o scurtă prezentare Transilvaniei, ”grădina Munților Carpați”.
La finalul acestei vizite oficialii au participat la ceremonialul schimbului de gardă, simbol al Cetății Alba Carolina, care se desfășoară în
fiecare zi de la ora 12.00, în cadrul căruia soldaţi îmbrăcaţi în uniforme militare austriece de la jumătatea secolului XVIII, mărșăluiesc în Cetatea Medievală, la final fiind trase salve de tun.
După acest periplu înalții oaspeți au plecat spre Aiud, municipiu aflat la 35 de kilometri de Alba Iulia, pentru a vizita Colegiul Național ”Bethlen Gabor”, modernizat și el printr-un proiect european.
Această vizită a fost organizată de Reprezentanța Comisiei Europene care derulează la nivel naționalcampania ”Yes, we care!” (”Da, ne pasa!”), pentru familiarizarea ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene la București cu proiectele finanțate din fonduri europene în Romania.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Pastorala de Crăciun 2024 a Părintelui Arhiepiscop Irineu: ”Venirea Fiului lui Dumnezeu pe pământ este o taină minunată, pe care Atotputernicul Dumnezeu a pregătit-o timp de secole”
Pastorala de Crăciun 2024 a Părintelui Arhiepiscop Irineu: ”Venirea Fiului lui Dumnezeu pe pământ este o taină minunată, pe care Atotputernicul Dumnezeu a pregătit-o timp de secole” Cinstitului nostru cler, cinului monahal şi binecredincioşilor, creştini din Eparhia noastră, har şi pace de la Dumnezeu, iar de la noi părintească binecuvântare! Citește și: MESAJE de CRACIUN […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana