Rămâi conectat
MA-RA-MU

Ştirea zilei

FOTO: Trăieşte… într-un muzeu la Almaşu Mare, cu peste 10.000 de obiecte tradiţionale ale Apusenilor. Nea Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România

Alexandra Mates

Publicat

în

casa muzeu achim emilian 28Aşa ceva…rar întâlneşti. Asta înseamnă cu adevărat să faci ceea ce îţi place, cu pasiune şi dedicaţie. Şi-a transformat casa într-un muzeu, iar pentru oamenii din comună, şi nu numai, este un adevărat tezaur uman viu. Vorbim despre nea Achim, din Almaşu Mare, un pasionat de tot ce îl înconjoară, lucruri autentice româneşti, care de-a lungul a trei decenii a reuşit să strângă peste 10.000 de obiecte, vechi de sute de ani. În casa sa, acum muzeu, stă la loc de cinste o colecţie vastă, ce cuprinde obiecte folosite în agricultură, minerit, în prelucrarea lemnului, a pietrei, colecţii numismatice, dar şi obiecte bisericeşti sau chiar vestimentare, precum portul popular. Toate au fost adunate din diverse locuri sau de la vecini, unele fiind salvate chiar şi de la fier vechi.  Încă din stradă, casa-muzeu atrage toate privirile.

Are 75 de ani şi… nu se lasă. Nea Achim, fost mecanic în comună, încă mai colecţionează obiecte. A plecat „la drum” în urmă cu aproximativ 35 de ani, cu 4, 5 obiecte pe care le avea în propria gospodărie, însă casa muzeu achim emilian 21cu timpul a ajuns să adune din satul său, dar şi din alte zone, peste 10.000 de obiecte. Şi fiecare obiect are povestea lui. În cele 7 încăperi ale muzeului găseşti de toate…de la cărţi vechi, orologii, icoane, bacnote, arme…la utlilaje agricole sau chiar aparate muzicale vechi. Toate redau istoria oamenilor din Apuseni şi Trascău adunată într-un singur loc.

Pentru el casa-muzeu înseamnă o adevărată „oază de linişte” şi spune că mulţi dintre turiştii care-i trec pragul îşi amintesc de plaiurile, trecutul şi copilăria lor.

Eu îi spun oază de linişte, pentru că aici vizitatorul dacă intră sigur simte o linişte deosebită, o reîntoarcere pentru câteva ore în timp. Unii, alţii, îşi amintesc de viaţa lor, de copilărie, de bunici, de străbunici, de istorie şi neam… Eu cred că am încercat să fac nişte lucruri plăcute oamenilor şi plăcute şi lui Dumnezeu, pentru că n-am căutat să le fac pentru mândrie, am căutat să fac nişte lucruri pentru urmaşi, care sper să dăinuie pe meleagurile noastre”, a spus nea Achim.

casa muzeu achim emilian 06Încă din drum muzeul este semnalizat şi nu-i de-a trece pe lângă el. În faţa casei, nea Achim a construit o statuie a unui miner, ce parcă stă „de strajă” în toată „Ţara Aurului”, dar şi o gură de mină, lucruri care redau viaţa oamenilor din Apuseni. De asemenea, un vagon pentru mineri şi unul pentru minereu, stau la loc de cinste, în drum. Intrarea se face printre doi lei, iar când ajungi în muzeu respiri cu adevărat aerul istoriei. Nici tricolorul nu lipseşte de aici,ca semn a marii iubiri de ţară.

Pentru el fiecare obiect aflat în micul muzeu este de o valoare inestimabilă. Multe dintre acestea le-a cumpărat de la oamenii din zonă, iar câteva au fost donate de persoane cu suflet mare. Şi majoritatea obiectelor sunt bine conservate  sau funcţionabile.

casa muzeu achim emilian 31Nu a vrut să se oprească aici şi a decis să-şi extindă muzeul şi în exterior. Astfel că, turiştii care îi vor trece pragul vor putea vizita şi muzeul în aer liber, care a prins deja contur. O casă veche de aproape 200 de ani, o moară de apă şi una de vânt, cam din aceleaşi vremuri, dar şi o expoziţie de tehnică ţărănească îi aşteaptă pe turişti în curtea lui.

Toţi cei care au vizitat muzeul au rămas plăcut impresionaţi şi apreciază munca depusă de nea Achim. Mai mult, casa lui a fost recunoscută în 2005 de Ministerul Culturii ca fiind primul muzeu privat de la noi din ţară.

Pentru localnici, nea Achim este un tezaur uman viu şi spun că acest muzeu i-a scos din anonimat.

Dacă domnul Achim nu era în Almaş, nu aveam muzeu, nu aveam, de ordinul sutelor, obiecte adunate din toată zona noastră şi probabil că Almaşul nu ar fi fost cunoscut„, a spus o localnică.

E o treabă foarte lăudabilă la nivel de comună, nea Emilian este un om care se luptă să ne scoată din anonimat…ne bucurăm că îl avem aici la noi în comună„, a declarat un alt localnic, mândru că există un aşa om în sat.

Cei care au rămas plăcut impresionaţi de povestea lui nea Achim şi vor să afle mai multe, să vadă diverse „minunăţii” din viaţa şi trecutul oamenilor Apusenilor, să trăiască pe viu experienţa unei vizite la casa-muzeu din Almaşu Mare o pot face oricând. Nea Achim îi aşteaptă cu braţele deschise, iar intrarea este gratuită. Cine doreşte însă poate lăsa o mică donaţie în semn de apreciere, dar şi pentru a putea să-şi întreţină şi conserve valoroasele exponate din muzeul său.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Revoluția din 1989 de la Cugir, văzută prin ochii unui copil de 6 ani : „Am înțeles atunci că niciodată nu o să mai fie cum a fost înainte de geroasele zile de 21 și 22 decembrie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Revoluția din 1989 de la Cugir, văzută prin ochii unui copil de 6 ani : „Am înțeles atunci că niciodată nu o să mai fie cum a fost înainte de geroasele zile de 21 și 22 decembrie” Îmi amintesc și acum, după 35 de ani, zilele geroase de decembrie din 1989, când gândul meu de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea