FOTO: „Timp și timpuri la Roșia Montană”- aniversarea localității miniere, în Câmpeni
Fundația “Pro Munții Apuseni”, în colaborare cu Fundația Culturală Roșia Montană, a organizat joi seara, în Câmpeni, cea de-a patra ediție a Zilei Roșiei Montane, printr-o întâlnire denumită “Timp și timpuri la Roșia Montană”.
Acest eveniment, care a marcat 1883 ani de atestare documentară a localității Roșia Montană, a avut ca scop promovarea patrimoniului unic de la Roșia Montană atât din punct de vedere natural cât și din punct de vedere antropic.
Programul evenimentului a cuprins proiecții de filme documentare, o expoziție de fotografii rare din timpuri străvechi ale Roșiei Montane și sesiuni de comunicări în care au vorbit despre cei aproape 2000 de ani de istorie minieră a localității prof. emerit dr. Ioan Piso, prof. univ. dr. Pompei Cocean, prof. univ. Dumitra Costea, economistul clujan Emil Culda, Zeno Cornea- vicepreședinte Fundația Culturală Roșia Montană și Eugen David- președinte Alburnus Maior.
Pe lângă discursurile susținute de aceștia, inginerul geolog Aurel Sîntimbrean și-a lansat alături de locuitorii Țării Moților cea de-a III-a ediție a cărții ”Aurul și argintul Roșiei Montane”.
Cel mai emoționant moment al serii a fost participarea a doi moți dintre cei care au ajuns primii la locul accidentului aviatic din Munții Apuseni. Mesajul transmis de Gheorghe Trif și Argentin Todea celor prezenți a fost: “Vrem să trăim curat în Munții Apuseni. În pace! Fără cianură!” , aceștia fiind aplaudați minute în șir, în semn de respect pentru gestul de omenie de care au dat dovadă.
Însuflețiți și de versurile poetului Nicoară Nicolae-Horia: “În Munții noștri, cei mai din Apus/ Tu ne-ai fost de-a pururi mărturie, Aici în tine Dumnezeu a pus/ De la început atâta veșnicie […]Alburnus Maior, Roșie Montană/ De tine ne legăm cu jurământ/ Cât vom trăi în Țara transilvană/Să ne rămâi și leagăn și mormânt!”, cei prezenți au putut semna de asemenea, pe lista de suținere pentru includerea sitului minier Roșia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO, pentru acest lucru începând de mai mult timp demersurile necesare.
Ovidiu CULDA
[nggallery id=1111]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Restaurarea clădirii Cancelariei Mitropolitane Greco-Catolice şi amenajare Muzeul Bisericii Greco-Catolice din Blaj”
FOTO | Finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Restaurarea clădirii Cancelariei Mitropolitane Greco-Catolice şi amenajare Muzeul Bisericii Greco-Catolice din Blaj” Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a obţinut o finanţare nerambursabilă acordată de către Institutul Naţional al Patrimoniului prin programul Timbrul Monumentelor Istorice 2024 – sesiunea IV, subprogramul ‘Edificii de cult – Proiectare’, pentru Cancelaria Mitropolitană Greco-Catolică […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun