Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: „Timp și timpuri la Roșia Montană”- aniversarea localității miniere, în Câmpeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Rosia Montana sarbatorita la Campeni01Fundația “Pro Munții Apuseni”, în colaborare cu Fundația Culturală Roșia Montană, a organizat joi seara, în Câmpeni, cea de-a patra ediție a Zilei Roșiei Montane, printr-o întâlnire denumită “Timp și timpuri la Roșia Montană”.

 Acest eveniment,  care a marcat 1883 ani de atestare documentară a localității Roșia Montană, a avut ca scop promovarea patrimoniului unic de la Roșia Montană atât din punct de vedere natural cât și din punct de vedere antropic.

Programul evenimentului a cuprins proiecții de filme documentare, o expoziție de fotografii rare din timpuri străvechi ale Roșiei Montane și sesiuni de comunicări în care au vorbit despre cei aproape 2000 de ani de istorie minieră a localității prof. emerit dr. Ioan Piso, prof. univ. dr. Pompei Cocean, prof. univ. Dumitra Costea, economistul clujan Emil Culda,  Zeno Cornea- vicepreședinte Fundația Culturală Roșia Montană și Eugen David- președinte Alburnus Maior.

Pe lângă discursurile susținute de aceștia, inginerul geolog Aurel Sîntimbrean și-a lansat alături de locuitorii Țării Moților cea de-a III-a ediție a cărții ”Aurul și argintul Roșiei Montane”.

Cel mai emoționant moment al serii a fost participarea a doi moți dintre cei care au ajuns primii la locul accidentului aviatic din Munții Apuseni. Mesajul transmis de Gheorghe Trif și Argentin Todea celor prezenți a fost: “Vrem să trăim curat în Munții Apuseni. În pace! Fără cianură!” , aceștia fiind aplaudați minute în șir, în semn de respect pentru gestul de omenie de care au dat dovadă.

 Însuflețiți și de versurile poetului Nicoară Nicolae-Horia: “În Munții noștri, cei mai din Apus/ Tu ne-ai fost de-a pururi mărturie, Aici în tine Dumnezeu a pus/ De la început atâta veșnicie […]Alburnus Maior, Roșie Montană/ De tine ne legăm cu jurământ/ Cât vom trăi în Țara transilvană/Să ne rămâi și leagăn și mormânt!”, cei prezenți au putut semna de asemenea, pe lista de suținere pentru includerea sitului minier Roșia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO, pentru acest lucru începând de mai mult timp demersurile necesare.

Ovidiu CULDA

[nggallery id=1111]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu Un accident s-a produs în 20 aprilie, în jurul orei 14:00, în Alba Iulia, pe strada Tudor Vladimirescu. Din fericire, persoanele implicate nu au fost rănite. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice, cu două autospeciale, la un accident […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea