FOTO | Tainele celui mai vechi instrument muzical deslușite la Alba Iulia: Masterclass de flaut la Liceul de Arte „Regina Maria”
Tainele celui mai vechi instrument muzical deslușite la Alba Iulia: Masterclass de flaut la Liceul de Arte „Regina Maria”
La Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia a avut loc un masterclass de flaut, cel mai vechi instrument muzical. Demersul a fost primit cu încântare de elevii liceului vocațional albaiulian, care au exploatat la maximum ocazia de a desluși tainele instrumentului amintit.
Citește și: „Raftul Bibliotecii”, inaugurat la sediul Consiliului Județean Alba: Angajații pot citi și împrumuta cărți
Masterclass-ul a fost susținut de Irina Naneș, flautistă la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și profesor la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București.
Flaut are o vechime care se pierde în negura timpului. Chinezii cunoșteau la 2700 î.Hr mai multe variante ale acestui instrument de suflat, iar egiptenii foloseau în anumite ritualuri obiecte asemănătoare cavalului românesc (un alt instrument de suflat), flaute drepte sau oblice.
Înălțimea sunetelor produse de flaut este variată prin astuparea și eliberarea găurilor (la flautul tradițional) ori închiderea și deschiderea clapelor sale (la flautul traversier modern și parțial la flautele drepte moderne).
Înălțimea sunetelor produse de flaut este variată prin astuparea și eliberarea găurilor (la flautul tradițional) ori închiderea și deschiderea clapelor sale (la flautul traversier modern și parțial la flautele drepte moderne).
Flautul, alcătuire complexă, în ciuda aparențelor
Flautul este descris în dicționare drept un „instrument muzical de suflat alcătuit dintr-un cilindru îngust de lemn sau de metal, prevăzut cu găuri și cu clape”. Chiar dacă în trecut era un simplu instrument, un tub îngust, la care cântau oamenii în jurul focului, în prezent un flaut are în jur de 120 de părți diferite din care este alcătuit – tije, șuruburi, arcuri, un tub din trei bucăți realizat din argint, aur sau platină – tocmai pentru ca sunetul să fie unul clar, melodios și încântător.
Ne-am obișnuit ca instrumentele muzicale să fie asociate cu diverse genuri muzicale, precum este chitara electrică cu muzica rock sau vioara cu muzica clasică. Trebuie să știi că flautul este un instrument comun în majoritatea orchestrelor, dar poate fi folosit și ca instrument solo și poate performa în aproape orice stil de muzică.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Peste 70 de pompieri militari, cu 10 mijloace tehnice de intervenție, în acțiune pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată și litieră de pădure în Alba
Peste 70 de pompieri militari, cu 10 mijloace tehnice de intervenție, în acțiune pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată și litieră de pădure în Alba Peste 70 de pompieri militari cu 10 mijloace tehnice de intervenție, acționează la această oră pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată și litieră de pădure, pe raza […]
4 iulie 2025 | Slujbă de priveghere la Catedrala Încoronării din Alba Iulia: Rânduială specială oficiată în prima noapte de vineri spre sâmbătă a fiecărei luni
4 iulie 2025 | Slujbă de priveghere la Catedrala Încoronării din Alba Iulia: Rânduială specială oficiată în prima noapte de vineri spre sâmbătă a fiecărei luni Vineri, 4 iulie 2025, începând cu ora 22.00, la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, va fi săvârșită slujba privegherii. În prima parte vor fi oficiate Vecernia și Utrenia, urmând […]
5 iulie 2025 | „Noaptea Pricolicilor”: Ediția a 19-a a Carnavalului de la Limba. PROGRAMUL
5 iulie 2025 | „Noaptea Pricolicilor”: Ediția a 19-a a Carnavalului de la Limba. Programul Sâmbătă, 5 iulie 2025, se va desfășura a 19-a ediției a Carnavalului de la Limba, comuna Ciugud, supraintitulat „Noaptea Pricolicilor”. Evenimentul este organizat de Asociația „Limbenii” împreună cu Primăria Comunei Ciugud. Iată care sunt principalele repere din program: *ora 17.00: […]