FOTO. Strugurii îngheţaţi, culeşi pe ger, la ultima recoltă din zona Văii Târnavelor. Cum se obţine vinul de gheaţă
Joi, 5 decembrie, la primele ore ale dimineţii, când temperaturile se menţin scăzute, în zona viticolă de pe Valea Târnavelor a avut loc ultimul cules al anului 2019 de pe parcelele de struguri din soiul Traminer roz, special păstraţi pentru producerea vinului de gheaţă.
Parcelele de pe care s-au recoltat strugurii îngheţaţi se situează lângă crama gravitaţională Tăuni, la peste 500 m altitudine şi expoziţie sudică, toate procedurile de vinificaţie urmând a se desfăşura în această cramă.
”Având în vedere că şi anul acesta s-au întrunit condiţiile necesare obţinerii acestui vin special, pentru recoltarea celor 10 hectare de Traminer roz, păstrate pentru a fi culese după nopţile geroase de la începutul iernii, au fost mobilizaţi 420 de oameni. Este extrem de important ca întregul proces de recoltare să se desfăşoare cât se poate de rapid, întrucât una dintre cele mai importante condiţii este ca strugurii să ajungă îngheţaţi la presă, fiind zdrobiţi cât timp sunt încă îngheţaţi, lăsând un must siropos, extrem de concentrat şi de dulce”, se arată într-un comunicat postat, joi seara, pe site-ul producătorului de vin din Alba, considerat unul din cei mai mari din ţară.
Vinul de acest tip este unul competitiv pe piaţa internaţională, cel produs din recolta lui 2018 fiind distins cu medalie de aur la o competiţie organizată la Londra, unde a obţinut 96 de puncte.
„Eiswein Jidvei este un sortiment de vin desert care se obţine din struguri lăsaţi să îngheţe pe viţă, fiind culeşi iarna, doar în anii în care se întrunesc toate condiţiile necesare recoltării optime a acestora. În primul rând, strugurii trebuie să fie sănătoşi, neatinşi de niciun fel de boală sau de putregaiul nobil – modul de producere a vinurilor desert din struguri culeşi târziu la înnobilarea boabelor atinşi de putregaiul cenuşiu (Botrytis) este diferit”, explică, în comunicat, producătorul.
Temperatura este cea care impune cea de-a doua condiţie deopotrivă importantă. Strugurii pot fi culeşi doar după două sau trei zile consecutive de îngheţ, cu temperaturi situate între -7 şi -12 grade Celsius, temperaturi care trebuie să se menţină între aceleaşi limite şi în momentul recoltării. (Sursa foto: jidvei.ro)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Comercianții de produse alimentare și nealimentare din Aiud și Ocna Mureș, în vizorul polițiștilor: Amenzi de 21.000 lei și mai multe nereguli constatate
Comercianții de produse alimentare și nealimentare din Aiud și Ocna Mureș, în vizorul polițiștilor: Amenzi de 21.000 lei și mai multe nereguli constatate Comercianții de produse alimentare și nealimentare din Aiud și Ocna Mureș au fost verificați de polițiștii din Alba. Au fost date amenzi de 21.000 lei și au fost constatate mai multe nereguli. […]
Șoferul din Ormeniș care s-a urcat ”mort de beat” la volan, a fost REȚINUT: Bărbatul a fost prins în trafic cu o alcoolemie de 0,95 mg/l
Șoferul din Ormeniș care s-a urcat ”mort de beat” la volan, a fost REȚINUT: Bărbatul a fost prins în trafic cu o alcoolemie de 0,95 mg/l Șoferul din Ormeniș care s-a urcat ”mort de beat” la volan, a fost reținut de polițiști. Bărbatul a fost prins în trafic cu o alcoolemie de 0,95 mg/l. Potrivit […]
Un adolescent și un bărbat, prinși în flagrant de polițiștii din Alba Iulia în timp ce își agresau și amenințau mama și concubina. S-au ales cu ordin de protecție, iar unul a fost și reținut
Un adolescent și un bărbat, prinși în flagrant de polițiștii din Alba Iulia în timp ce își agresau și amenințau mama și concubina. S-au ales cu ordin de protecție, iar unul a fost și reținut Un adolescent de 18 ani și albaiulian de 37 de ani au fost prinși în flagrant sâmbătă, de polițiștii din […]