FOTO Stadiul lucrărilor la subtraversarea râului Mureş, în zona podului de la Partoş din Alba Iulia. Apă la standarde europene pentru locuitorii județului
Pe şantierul din zona Podului de peste râul Mureş, acolo unde se execută, în premieră naţională, una din cele mai speciale lucrări de infrastructură din ţară, respectiv subtraversarea râului Mureş, sub talvegul albiei, la 11 metri, pe o lungime de circa 550 de metri, a sosit în aceste zile un nou şi performant utilaj de foraj orizontal, ce cântăreşte nu mai puţin de 400 de tone. O adevărată uzină, care va permite constructorilor de la firma Brexxon DDS (Cala) din Târgu Mureş să atace tunelul al doilea de subtraversare a râului Mureş.
Amănunte legate de modul în care au avansat şi se derulează lucrările am aflat de la domnii ing. Ciprian Sasu, manager de proiect din partea firmei Brexxon, ing. Călin Dobre, specialist în dirijarea computerizată a forajelor şi ing. Alexandru Ene, care răspund de punctele de lucru de la intrarea şi ieşirea tunelurilor, precum şi de la maistrul Petru Telentin.
Din partea beneficiarului lucrărilor, a societăţii Apa CTTA SA Alba, am primit informaţii de la domnii ing. Ioan Dreghiciu, director general adjunct şi ing. Ştefan Bardan. director comercial, care ne-au şi însoţit pe şantier, la cele două puncte de lucru de pe malurile drept şi stâng ale Mureşului.
Stadiul lucrărilor este conform graficelor, mai ales la primul tunel, unde s-au efectuat mai multe foraje succesive pentru săparea tunelului, cu diametrul de 450 mm, 650 mm şi 850 mm. Forajele se execută cam 4 în patru zile, timp în care bentonita introdusă în tunele întăreşte structura creată. Urmează să fie executate alte trei foraje, la 1050 mm, 1250 mm şi 1400 mm, adică până la configurarea finală a tunelului în lungime de circa 550 ml, din care 487 pe sub albia râului Mureş.
La tunelul numărul doi, aflat la 10 metri de primul, au început lucrările pregătitoare şi s-a instalat noul şi performantul utilaj de foraj orizontal, şi mai mult ca probabil că atunci când citiţi aceste rânduri, lucrarea să fi şi început. Ritmul de lucru este bun, iar calitatea lucrărilor, de o precizie, fineţe şi artă inginerească rar întâlnite, este şi ea la cotele prevăzute în proiect. Se estimează ca la sfârşitul lunii octombrie ambele tunele să fie forate şi pregătite pentru a începe operaţiunea de montare a conductelor, a celor două ţevi de fontă ductilă, cu un diametru de aproape un metru fiecare, care vor fi aduse din Germania şi care reprezintă o noutate absolută pentru ţara noastră, ele fiind concepute şi realizate dintr-un material special pentru transportul apei în condiţii de calitate, siguranţă şi potabilitate maximă.
Montarea ţevilor, a celor două conducte, de fapt tragerea lor prin cele două tunele este şi ea o lucrare extrem de pretenţioasă şi delicată, de o mare tehnicitate şi complexitate, chiar de la aducerea lor pe locul de montaj, undeva în spatele „Hanului cu Berze”, de pe digul de la Mureş. Pentru montarea conductelor de fontă ductilă a fost realizat, săpat un canal, de circa 600 ml şi adânc de circa 2 metri, care va fi umplut cu apă, astfel ca, potrivit legii lui Arhimede, conductele odată asamblate şi lansate, să plutească pe apă, sau mai corect spus o emulsie, şi să poată fi împinse şi trase prin cele două tuneluri până la prizele de alimentare existente pe cele două maluri. Se preconizează ca până la sfârşitul lunii octombrie, începutul lui noiembrie, toate lucrările să fie finalizate şi obiectivul predat beneficiarului.
De precizat că pe agenda companiei Apa CTTA SA Alba se află în studiu şi realizarea unui nou tunel, de data aceasta pentru montarea conductelor de canalizare a apelor uzate de la Oarda de Jos şi de Sus, care, în prezent, traversează şi ele podul special construit pentru traversarea Mureşului pe care sunt amplasare şi actualele conducte de alimentare cu apă potabilă. O altă lucrare, tot în premieră, o investiţie ce va fi realizată din fondurile SC Apa CTTA Sa Alba.
Bătălia pentru o apă cât mai curată, mai sănătoasă şi care să ajungă în condiţii de calitate şi securitate deplină la toţi consumatorii, este deci la Alba Iulia la cele mai înalte cote de responsabilitate, puţine judeţe din ţară având asemenea standarde. Şi cum apa potabilă înseamnă viaţă şi este tot mai puţină din cauză încălzirii globale, nu putem decât să ne bucurăm că în judeţul Alba există o continuă preocupare, atât din partea Consiliului Judeţean Alba, a preşedintelui Ion Dumitrel, care sunt acţionarii principali al SC Apa CTTA SA, cât şi a conducerii firmei, a domnului director general, ing. Viorel Lazăr, pentru ca locuitorii Albei să aibă apă la standarde europene!
[nggallery id=1097]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun