FOTO | Şezătoare tradiţională la Cetea, de prindere a Postului Crăciunului: poveşti, jocuri şi glume de altădată
În satul Cetea din Galda de Jos a avut loc, de curând, evenimentul „De la şezătoarea tradiţională la obiceiuri contemporane de prindere a Postului Crăciunului”. Este vorba despre o şezătoare tradiţională reînviată, în care tinerii au avut ocazia să asculte poveşti vechi şi să afle obiceiuri de altădată din satul Cetea.
Cu sprijinul familiei Ionel şi Violeta Sârbu din Cetea, gazde primitoare, artiştii Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba „au prins postul” la Cetea într-o veritabilă şezătoare organizată de localnici în care tinerii au avut prilejul să reasculte povestea celebrului personaj „Marţolea” ce animă şezătorile de altădată dar şi să se amuze de jocurile şi glumele practice cu astfel de prilejuri.
Oaspeţii de la Alba Iulia au îmbogăţit şi înfrumuseţat atmosfera cu momente artistice prezentate de cursanţii clasei de muzică folk coordonată de prof. Marinela Popa, cursanţii clasei de intsrumente de suflat, coordonata de prof. Nicolae Vancu şi cu grupul Muguri de Tezaur coordonat de prof. Leontina Fărcaş. Alături de oaspeţii sosiţi în şezătoare tocmai de la Alba Iulia au fost prezenţi şi preotul Urda Ştefan care le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa şezătorii în contextul păstrării şi transmiterii normelor morale în societatea rurală, prof. Daniel Tiutiu, autor au unei culegeri interesante de legende şi povestiri culese din Cetea şi nelipsitul animator local prof. Nicolae Cădan.
De-a lungul timpului localitatea Cetea din comuna Galda de Jos a constituit pentru specialiştii Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba şi nu numai, un adevărat „şantier” de descărcare de sarcină etno-folclorică, zona fiind extrem de ofertantă prin modul în care localnicii au păstrat în memorie elemente importante ale specificului local. Astfel în anul 2008 a avut loc o descindere în zonă pentru o documentare şi culegere de date din teren în vederea revigorării obiceiului Făşangilor, obicei practicat în perioadă anterioară Postului Paştilor.
Echipă formată din Marius Moga, Alin Nistor şi Nicoleta Beca de la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba au reuşit să realizeze un film documentar ce surprinde atât perioada de pregătire a făşangilor cât şi desfăşurarea propriu-zisă a obiceiului. Au urmat apoi alte descinderi în teren într-o echipă formată din Nicolae Cadan, profesor şi folclorist din Cetea, regretatul profesor şi folclorist Avram Cristea din Alba Iulia, Daniela Flororian, directoarea Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba , conf. univ. dr. Bogdan Neagota şi un grup de studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind culese atât obiceiuri specifice locului cât şi date despre gastronomia tradiţională, ednoiatrie, meşteşuguri populare şi ocupaţii specifice locului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
ACCIDENT pe Autostrada A10 în zona Rădești: Trei mașini implicate Un accident rutier s-a produs, sâmbătă 10 mai 2025, în jurul orei 5.30, pe Autostrada A1 Alba Iulia – Aiud. Potrivit ISU Alba, în accident au fost implicate trei mașini. Nu există persoane încarcerate, a transmis ISU Alba la ora 5.43. La fața locului au […]
FOTO | Cursanţi ai Colegiului Național de Apărare în vizită de informare-documentare la Colegiul Militar din Alba Iulia
Cursanţi ai Colegiului Național de Apărare în vizită de informare-documentare la Colegiul Militar din Alba Iulia Cursanţi ai Colegiului Național de Apărare, care urmează programul postuniversitar de formare și dezvoltare continuă „Probleme actuale ale securității naționale” la Universitatea Naţională de Apărare ,,Carol I”, au efectuat o vizită de informare-documentare la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” […]
FOTO | Elev de la Școala Ciugud la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România”
Elev de la Școala Ciugud la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România” Un elev de la Școala Ciugud va participa la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România”, competiție pentru elevi de gimnaziu. Este vorba de Andrei Miroiu. Citește și: FOTO | O nouă școală smart […]