Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO | Şezătoare tradiţională la Cetea, de prindere a Postului Crăciunului: poveşti, jocuri şi glume de altădată

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În satul Cetea din Galda de Jos  a avut loc, de curând, evenimentul „De la şezătoarea tradiţională la obiceiuri contemporane de prindere a Postului Crăciunului”. Este vorba despre o şezătoare tradiţională reînviată, în care tinerii au avut ocazia să asculte poveşti vechi şi să afle obiceiuri de altădată din satul Cetea.

 Cu sprijinul familiei Ionel şi Violeta Sârbu din Cetea, gazde primitoare, artiştii Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba „au prins postul” la Cetea într-o veritabilă şezătoare organizată de localnici în care tinerii au avut prilejul să reasculte povestea celebrului personaj „Marţolea” ce animă şezătorile de altădată dar şi să se amuze de jocurile şi glumele practice cu astfel de prilejuri.

 Oaspeţii de la Alba Iulia au îmbogăţit şi înfrumuseţat atmosfera cu momente artistice prezentate de cursanţii clasei de muzică folk coordonată de prof. Marinela Popa, cursanţii clasei de intsrumente de suflat, coordonata de prof. Nicolae Vancu şi cu grupul Muguri de Tezaur coordonat de prof. Leontina Fărcaş. Alături de oaspeţii sosiţi în şezătoare tocmai de la Alba Iulia au fost prezenţi şi preotul Urda Ştefan care le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa şezătorii în contextul păstrării şi transmiterii normelor morale în societatea rurală, prof. Daniel Tiutiu, autor au unei culegeri interesante de legende şi povestiri culese din Cetea şi nelipsitul animator local prof. Nicolae Cădan.

 De-a lungul timpului localitatea Cetea din comuna Galda de Jos a constituit pentru specialiştii Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba  şi nu numai, un adevărat „şantier” de descărcare de sarcină etno-folclorică, zona fiind extrem de ofertantă prin modul în care localnicii au păstrat în memorie elemente importante ale specificului local. Astfel în anul 2008 a avut loc o descindere în zonă pentru o documentare şi culegere de date din teren în vederea revigorării obiceiului Făşangilor, obicei practicat în perioadă anterioară Postului Paştilor.

 Echipă formată din Marius Moga, Alin Nistor şi Nicoleta Beca de la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba au reuşit să realizeze un film documentar ce surprinde atât perioada de pregătire a făşangilor cât şi desfăşurarea propriu-zisă a obiceiului. Au urmat apoi alte descinderi în teren într-o echipă formată din Nicolae Cadan, profesor şi folclorist din Cetea, regretatul profesor şi folclorist Avram Cristea din Alba Iulia, Daniela Flororian, directoarea  Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba , conf. univ. dr. Bogdan Neagota şi un grup de studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind culese atât obiceiuri specifice locului cât şi date despre gastronomia tradiţională, ednoiatrie, meşteşuguri populare şi ocupaţii specifice locului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea