FOTO: Schioarea Ciocănel Raluca, sigură de calificarea la Olimpiada din 2018 | Antrenorul Tiberiu Tanţoş, al treilea abrudean prezent la o ediţie a JO de iarnă
Schioarea Ciocănel Raluca (legitimată din acest an la CSŞ Blaj, după ce în trecut a activat la CSŞ Cîmpeni) a reuşit o performanţă de senzaţie, urmând să reprezinte judeţul Alba şi România la Jocurile Olimpice de iarnă de anul viitor.
Multipla campioană naţională s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2018, din Coreea de Sud, de la Pyeongchang, în proba de slalom, fiind pregătită de antrenorul Tiberiu Tanţoş, acesta fiind al treilea abrudean prezent de-a lungul timpului în arena olimpică. Este o veste extraordinară pentru Tiberiu Tanţoş, o surpriză deosebit de plăcută, antrenorul din Munţii Apuseni aniversând ieri împlinirea vârstei de 65 de ani, urmând să conducă lotul olimpic la a 23-a ediţie a JO de iarnă, ce va avea loc între 9 şi .25 februarie 2018. De curând, în şedinţa Biroului Federal al FRSB a fost confirmată componenţa lotului olimpic al României, la fete fiind Ania Caill şi Ciocănel Raluca (antrenor Tiberiu Tanţoş), iar la băieţi Ioan Achiriloaie şi Alexandru Barbu (antrenori Sebastian Barbu şi Marcel Frăţilă).
*Onoare pentru Tiberiu Tanţoş
Astfel, Tiberiu Tanțoș devine al treilea antrenor din Abrud care ia parte la o Olimpiadă de iarnă, Ioan Berindei fiind primul care participă, în calitate de antrenor federal, la Jocurile Olimpice de la Grenoble, Franța în 1968 și la Jocurile Olimpice de la Sapporo, Japonia în 1972. În calitate de secretar general al FRSB, Alexandru Wagner a fost prezent la Jocurile Olimpice de la Lake Placid (USA) în 1980 și Lillehammer (Norvegia 1994). „A fost un parcurs greu, desfăşurat pe parcursul mai multor ani de muncă și sacrificii, presărați cu victorii dar și încercări pentru sportivă, care o bună perioadă de timp a fost accidentată și a suferit mai multe operații, dar care nu au împiedicat-o însă să își realizeze cel mai înalt obiectiv: participarea la olimpiadă. Acest parcurs nu s-a încheiat, Raluca trebuie să își păstreze locul în primii 500 în lume la proba de slalom, care nu va fi o problemă, ea fiind clasată undeva la jumătatea clasamentului, iar curse mai sunt puține până la data limită. Pentru calificare este nevoie de constanţă şi 5 note undeva în jur de 40 de puncte FIS, dar avem în vedere și obținerea unei poziții în primii 500 și la proba de slalom uriaș, până în ianuarie 2018 când lista se va încheia”, a declarat merituosul antrenor abrudean.
*Raluca, multiplă campioană naţională şi prezenţe internaţionale!
Raluca a câştigat nenumărate medalii de-a lungul aniilor, fiind multiplă campioană naţională de juniori la schi alpin, atât sezonul acesta cât și sezonul 2015-2016. În acest sezon competiţional are 51 de participări la competiţii internaţionale, în probele de slalom şi slalom uriaş, între care două la Cupa Mondială (Maribor şi Kronplatz, ianuarie 2017) şi alte două în Cupa Europei (în februarie, la Bad Wiessee, Germania). Performanţele din ultimul an competițional confirmă valoarea acestei sportive, dar şi constanţa în obținerea și menținerea punctelor necesare acestei calificări, Raluca reuşind şi câteva clasări pe podium.
Dar iată principalele rezultate în sezonul competiţional 2016-2017:
*Campionatul Naţional al Bulgariei (aprilie 2016): locul 3 la slalom şi slalom uriaş; *National Junior Race Italia (noiembrie – decembrie 2016): locul 5 şi locul 10 slalom la Pflelders; locul 3, locul 4 şi locul 6 la Passo Monte Croce; *Cupa Europei (decembrie 2016): Andalo (Italia) – locul 39 slalom; *Campionatele Mondiale de Juniori (martie 2017): Are (Suedia) – locul 61 la slalom uriaş; *Campionatul Naţional al Sloveniei (martie 2017), Krvavec: locul 20 slalom şi locul 17 slalom uriaş; *National Junior Race – Italia (aprilie 2017): locul 5, locul 19 şi locul 23 slalom;
*Curse FIS (cele mai reprezentative): Pflelders (Italia) – locul 17 slalom; Lenggeries/Brauneck (Germania) – locul 11 slalom; Kranjska Gora (Slovenia) – locul 4 slalom; Soriska Planina (Slovenia) – locul 13 slalom; Golte (Slovenia) – locul 8 şi locul 9 slalom; Alpe Cermis (Italia) – locul 24 slalom.
Firesc, până la participarea la JO din 2018, Raluca urmează un intens program de pregătire, cu alte curse importante, dar are nevoie şi de refacere corespunzătoare pentru a „prinde” vârful de formă în luna februarie a anului viitor. Pentru toate acestea este însă nevoie şi de un buget pe măsură, care nu poate fi asigurat integral de Comitetul Olimpic Român. „Ne vedem nevoiți să apelăm și la alte surse, cum ar fi sponsorizările private. Încercăm să găsim chiar și peste hotare aceste fonduri, deoarece este foarte important să ne putem duce la bun sfârșit programul de pregătire în care avem încredere şi a reprezenta România la cel mai înalt nivel. Avem nevoie de sponsori și așteptăm cu mult interes sprijin din partea celor care doresc să ajute schiul românesc, fiindu-le recunoscători tuturor celor care ne susțin în acest demers”, a concluzionat antrenorul Tiberiu Tanţos.
Olimpiada este un obiectiv important pe termen mediu, dar şi viitorul contează. Astfel, de curând la CSŞ Blaj a fost transferat de la Corona Braşov, Ioan Alexandru Bordi, după ce a rămas fără antrenor. În vârstă de 16 ani şi originar din Piatra Neamţ, talentatul schior esre component al lotului naţional de juniori şi al lotului României pentru FOTE 2019. Aşadar aceşti sportivi promiţători au în faţă o frumoasă perspectivă, însă finanţarea corespunzătoare este esenţială şi chiar decisivă pentru carierele lor.
[nggallery id=4023]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
Volei Alba Blaj, „mândria Albei”, 50 de victorii în cupele europene | Palmares impresionant pentru echipa din „Mica Romă”!
Volei Alba Blaj, „mândria Albei”, 50 de victorii în cupele europene | Palmares impresionant pentru echipa din „Mica Romă”! Victoria din returul play-off-ul Cupei CEV, 3-0 în „Alba Blaj” Arena, reprezintă al 50-lea succes european realizat de Volei Alba Blaj, formație calificată în sferturile de finală ale celei de-a doua competiții continentale ca importanță. Volei […]