FOTO: Războaiele daco-romane de la Alba Iulia atrag tot mai mulţi spectatori
*Doamna Grapini ar trebui să investească mai degrabă în promovarea turismului cultural autentic, nu în kitsch-urile „babiloniene” şi megalomane ale lui Mazăre!
În fiecare zi de vineri (atunci când nu se află în deplasare) trupele de reenactment din Alba Iulia, romanii din Legiunea XIII Gemina şi trupa de daci intitulată „Lupii de fier ai Apoulonului”, pun în scenă un spectacol în aer liber, care atrage pe zi ce trece tot mai mulţi albaiulieni, dar mai cu seamă tot mai mulţi turişti din ţară şi de peste hotare. Interesant este fapul că, pe lângă elementele obişnuite ale spectacolului, precum prezentarea trupelor, a echipamentului, lupta dintre daci şi romani, luptele de gladiatori etc., de fiecare dată este pusă în scenă şi câte o „piesă” cu substrat real, istoric, fundamentat pe cercetarea arheologică şi pe studiul ştiinţific autentic.
*La Alba Iulia, în faţa a 500 de spectatori, s-a încercat asasinarea lui Caracalla!
În cadrul ultimei reprezentanţii, în concordanţă cu izvoarele istorice, s-a pus în scenă o tentativă de asasinat asupra lui Caracalla. De menţionat faptul că la Alba Iulia, în urma săpăturilor arheologice, s-au descoperit mai multe elemente care-l glorifică pe acest împărat roman ce a domnit între anii 211-217 şi care în anul 213 a efectuat o călătorie în Dacia, în cadrul unui program militar de întărire a fruntariilor europene ale Imperiului Roman.
Nu ştim dacă s-a încercat aici asasinarea lui, dar se ştie că a fost un comandant militar priceput, dar şi un despot sângeros, care şi-a asasinat propriul frate, precum şi pe 20.000 dintre susţinătorii acestuia. Rolul lui Caracalla în piesa pusă în scenă vineri a fost jucat de Tudor Roşu, cercetător în cadrul Muzeului Naţional al Unirii.
De fapt, după cum ne-au mărturisit colegii săi, care-l secondează în roluri de senatori (directorul muzeului albaiulian, Gabriel Rustoiu şi cercetătorul Liviu Zgârciu) Tudor Roşu este cel care regizează toate scenetele pe care trupa albaiuliană de reenactment le prezintă publicului.
Deocamdată „tentativa de asasinat” asupra lui Carcalla-Tudor Roşu a eşuat, deci colegii săi trebuie să mai aştepte până „vor scăpa de el…” Apropo de public, nu mi-am imaginat că la aceste manifestări participă atât de multă lume. Vineri, la Poarta a IV-a a Cetăţii (între cele două catedrale) au fost prezenţi aproximativ 500 de spectatori, printre care s-au aflat urmaşi autentici ai romanilor (italieni), urmaşi ai galilor (francezi), urmaşi ai celţilor (un grup de tinere englezoaice), urmaşi ai hunilor (maghiari), precum şi numeroşi turişti români, din mai multe oraşe, începând cu Constanţa, Braşov şi Sibiu, până la Baia Mare, Timişoara, Cluj Napoca etc.
Mulţi dintre aceşti turişti, români şi străini deopotrivă, ne-au mărturisit că au venit la Alba Iulia atraşi de Cetate, de garda acesteia, căreia i s-a făcut o publicitate intensă, dar şi de trupa de reenactment, despre care au aflat prin internet sau de pe diferite canale media: TV, presă scrisă, radio etc.
*Dacii şi romanii de la Alba Iulia merită atenţia unui ministru, dacă au primit chiar vizita unui împărat!
În acest context, îmi permit două sugestii. Prima ţine de reuşita organizării acestor spectacole în aer liber. Este imperios necesară utilizarea microfoanelor de către cei ce se adresează publicului numeros, deoarece rumoarea acestuia acoperă vocile, aşa că prezentările nu-şi mai ating scopul.
A doua sugestie o fac politicienilor locali, mai cu seamă parlamentarilor din partidele aflate la putere! Este necesar un lobby puternic şi pe toate căile pentru obţinerea fondurilor necesare pentru susţinerea şi promovarea trupelor de reenactment, deoarece în momentul de faţă acestea funcţionează mai mult pe bază de entuziasm şi voluntariat. Singura societate care sponsorizează permanent trupele este STP, care le asigură transportul în timpul deplasărilor!
Aşadar, dacă se doreşte cu adevărat promovarea turismului cultural şi istoric, atunci este nevoie de alocarea unor fonduri importante pentru susţinere şi promovare. Nu demult, doamna Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a declarat că are la îndemână 55 de milioane de euro pentru promovarea turistică a României. Ei bine, o parte din aceşti bani ar trebui alocaţi pentru promovarea Cetăţii Alba Iulia şi a acestor trupe de reenactment, deoarece este demonstrat clar şi vizibil, că ele sunt deja foarte atractive.
Să nu vină nimeni cu „scuze” de genul că „Alba Iulia e fieful PDL, e oraşul unde e primar Mircea Hava” etc.! Fals! Alba Iulia nu este oraşul lui Mircea Hava, ci al albaiulienilor, chiar dacă el este cel care-l administrează! Orgoliile politice nu au ce căuta aici! Altfel banii de promovare a României vor ajunge pe la alde Mazăre, care maschează un soi de turism sexual sub tot felul de manifestări „babilonice” şi megalomane, în care el este mereu personajul principal, manifestări care nu au nimic în comun nici cu cultura nici cu istoria! Apariţia lui ca rege babilonian, cu unghiile de la picioare date cu ojă aurie, sau ca „Indiana Jones”, nu sunt nici cu impact cultural real şi nici istoric.
Dacă, eventual, s-ar costuma în Publius Ovidius Naso, sau ca principe geto-dac, eventual ca macedoneanul Zopyrion, guvernatorul Traciei care a căzut undeva pe malurile Dunării, în luptă cu geţii, ar fi OK. Ar mai afla lumea câte ceva autentic despre istoria meleagurilor noastre. Dar aşa, copia lui după Carnavalul de la Rio este doar un „kitsch” grandios! „Palmierii lui Agaton” în variantă actualizată! (I.H.)
[nggallery id=24]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana