FOTO: Potecătorii de la Trascău Corp Zlatna au reluat taberele de remarcare şi întreţinere a traseelor turistice
Odată cu vremea bună şi însorită, membrii Trascău Corp Zlatna au reluat taberele de remarcare şi întreţinere a traseelor turistice.
În minivacanţa de Rusalii, potecătorii au reuşit să remarcheze 14,4 km, BR (banda roşie), între Pasul Bucium (Dealul Mare) şi Pasul Buces şi încă 8,2 km marcaj nou, BR (banda roşie), între Pasul Buces şi Vf. Chiuzu (1023 m altitudine), în 3 zile de lucru efectiv!
“O acţiune marca Potecătorii, prin Trascău Corp Zlatna şi Ecouri Verzi! Peste 30 km de traseu turistic refăcut sau realizat de nou, un traseu cu un peisaj impresionant, imagini spectaculoase plus o combinaţie de fag, mesteacăn, brad, molid şi larice, jnepenis şi ienupar! Un altfel sau acelaşi Apuseni, mereu acelaşi şi mereu surprinzător! Aniversări, nopţi în cort, oboseală fericită! O echipă de vopsitori, o echipă suport tehnic, prieteni!”, descrie Adrian Puiuleţ acţiunea întreprinsă.
Asociaţia de Turism şi Ecologie TRASCĂU CORP s-a constituit în anul 2001, la iniţiativa a 11 tineri din oraşul Zlatna.
Activitatea asociaţiei se desfăşoară pe două mari direcţii: turism montan şi protecţia mediului, iar în prezent acordă o atenţie deosebită ariilor protejate.
Acţiunile de turism montan au început timid cu o acţiune de marcare a traseului Zlatna – Vârful Dâmbău. Însă pe măsura trecerii timpului, ele s-au diversificat, pe lângă marcaje s-a trecut la deschiderea de zone de alpinism şi escaladă, tabere de cartare şi explorare peşteri, ture alpine în munţi, tabere de ecologizări în arii protejate, activităţi de impulsionare a turismului prin dezvoltare durabilă.
Toate aceste acţiuni au culminat cu organizarea în anul 2003 a primei ediţii a Cupei TRASCĂU în Cheile Caprei, Cupă care acum se organizează anual. S-a urmărit atragerea cât mai multor tineri, copii, elevi şi studenţi în acţiunile montane, pentru a le dezvolta iubirea de frumos, de natură şi mai ales de munte.
“Credem că contribuţia noastră, împreună cu a celorlalte organizaţii neguvernamentale, a persoanelor particulare, va fi decisivă pentru a stopa distrugerea ecosistemului, pentru a oprii decimarea constantă a frumuseţilor acestei ţări”, spun membrii asociaţiei.
În anul 2004, Asociaţia a luat în custodie 7 arii protejate din zona Zlatna: Cheile Caprei, Piatra Bulbuci, Calcarele de la Valea Mică, Cheile Cibului, Cheile Glodului, Poiana cu Narcise de la Negrileasa, Calcarele de la Ampoiţa). În prezent , din cauza constituirii siturilor Natura 2000, care s-au suprapus peste anumite arii protejate, TRASCĂU CORP mai are în custodie 4 arii protejate: Piatra Bulbuci, Calcarele de la Valea Mică, Detunata Goală şi Calcarele de la Ampoiţa.
FOTO: Adrian Puiuleţ
[nggallery id=4109]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan