FOTO: Posibilă investiţie de DOUĂ MILIOANE de EURO în Cetatea Alba Carolina. Lucrările au început
- Într-un imobil care arată ca după război (actualul Palat al Copiilor din Cetatea Alba Carolina) ar putea fi investiţi aproape două milioane de euro, bani cu finanţare nerambursabilă, care ar veni din Programul „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural natural”, Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009 – 2014 şi de la bugetul local, dacă va mai fi necesar. Deşi nu este nimic cert, primele săpături au fost deja făcute.
Imobilul din spatele cafenelei Carolina din Alba Iulia, denumit Palatul Copiilor, în curtea căruia se preparau mici, grătare şi alte produse alimentare cu ocazia „chermezelor” de Ziua Naţională a României, Zilele Oraşului şi alte manifestări, ar putea fi reabilitat sau chiar demolat pentru amenajarea unei secţii muzeale de istorie cu amfiteatru roman, drum roman, grădini romane, reconstituirea unei bărci de lemn folosite la Apulum în prima etapă a castrului, turn de supraveghere roman şi amenajări peisagistice.
Acesta este deocamdată un vis pentru o istorie vie, un parteneriat între Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii, iar proiectul va fi depus la Ministerul Culturii în 7 aprilie, urmând ca în câteva luni să ştim dacă a fost sau nu finanţat. Dacă va fi aprobat activitatea din Palatul Copiilor va fi mutată cel mai probabil, într-o instituţie de învăţământ din Alba Iulia.
În imobilul sus menţionat şi în curtea acestuia ar urma să aibă loc activităţi conexe de reenactment antic, lecţii de istorie şi ateliere, demonstraţii militare, jocuri şi sporturi antice, drama antică (spectacole), ateliere meşteşugăreşti, prezentări, manifestări tematice şi lecţii deschise.
Proiectul cu titlul „Consolidarea şi refuncţionalizarea Imobilului situat pe strada Militari nr.3, în vederea amenajării Spaţiului Cultural Vie Antiquitas – Municipiul Alba Iulia” are ca şi obiectiv conservarea, protejarea şi restaurarea patrimoniului cultural din municipiul alba Iulia, în vederea valorificării sale şi în scopul creşterii atractivităţii turistice în plan local, regional, naţional şi internaţional.
Dacă proiectul va fi acceptat beneficii pentru Alba Iulia ar fi atât la nivel cultural cât şi social şi economic prin noi locuri de muncă, dezvoltarea turismului şi creşterea gradului de educaţie în rândul tinerilor.
[nggallery id=1392]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
În 27 decembrie 1784: Horea și Cloșca, doi dintre conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania, trădați de un pădurar, au fost prinși și duși în temnița din Alba Iulia
În 27 decembrie 1784: Horea și Cloșca, doi dintre conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania, trădați de un pădurar, au fost prinși și duși în temnița din Alba Iulia La data de 27 decembrie 1784, în pădurea Scoruşetului din Munții Gilău, au fost prinși prin trădarea pădurarului Anton Melzer din Abrud, Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Mesaje de SFANTUL STEFAN 2024. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pentru rude sau prieteni care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi