Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

FOTO: Pompa manuală – ”mașina pompierilor” folosită până în urmă cu 20 de ani, într-o localitate din Alba. A fost pusă la loc de cinste

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

caruta spring02Cei ce trec pe strada Principală din Şpring pot vedea pe marginea ei o „maşină de pompieri” datând de la mijlocul secolului XX. În realitate, după cum ne-a informat Nicolae Cotîrlea (şef al Serviciului de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă din Primăria Şpring), e vorba de o pompă manuală, achiziţionată (nouă) în anul 1949, din Alba Iulia, pentru satul Şpring.

În 1950 s-a mai cumpărat câte una pentru satele Cunţa, Draşov şi Vingard. În decursul timpului, pompa manuală achiziţionată pentru uzul şpringenilor şi-a dovedit, din plin, utilitatea, căci a fost folosită la stingerea mai multor incendii.

Le avem în vedere pe cele din anii: 1952 – incendiu de arie (la depozitul unde se treiera grâul de către combină), 1954 – incendiu la şura aferentă gospodăriei de la nr. 293, 1955 – incendiu de vegetaţie, 1957 – incendiu la o şură, 1958 – incendiu de arie, 1964 – incendiu la o casă, 1967 – incendiu extins la 3 şuri (la stoparea lui a participat toată populaţia satului), 1969 – incendiu la o şură, 1972 – incendiu de vegetaţie şi încă unul la o locuinţă, 1975 – incendiu de vegetaţie, 1987 – incendiu la o şură. Începând cu acel an, apariţia unor situaţii în care focul scăpa de sub control era semnalată pompierilor din Sebeş, ei intervenind prompt pentru anihilarea pericolului.

caruta spring01Totuşi, până în 1996, pompa manuală a rămas funcţională, ajutând la ţinerea în frâu a flăcărilor. La acest lucru a contribuit şi motopompa tip LT 800, achiziţionată în 1973, cele două utilaje fiind folosite în paralel.

În 1959, pompa manuală a participat pentru prima dată la un concurs de pompieri organizat la Sebeş. Documentele arată că, în 1969, şeful Secţiei de tractoare, cât şi a celei de pompieri din Şpring a fost Vasile Paştiu, el coordonând inclusiv modul de intervenţie, în caz de nevoie, cu pompa manuală.

Conform datelor tehnice, aceasta a fost produsă la o fabrică din Bucureşti, 6 persoane fiind necesare pentru a o folosi – două pe o parte, două pe cealaltă parte şi două la furtunuri. Funcţiona pe baza a două pistoane cu care apa era trasă din bazin şi avea în structură 8 furtunuri (de 2.5 metri), plus un caruta spring03racord la care se puteau monta alte două furtunuri mai lungi (16 – 20 de metri). În bazin se puteau acumula circa 800 – 1.000 de litri de apă. După ce şi-a amortizat investiţia, din 2010, ajunsă nefuncţională şi uzată moral, pompa manuală a fost amplasată pe marginea străzii Principale din Şpring, lângă parcul de joacă al copiilor, dându-le ocazia micuţilor, cât şi vizitatorilor satului să o admire.

Nu putem decât să vă îndemnăm, dacă ajungeţi în zonă, să vă opriţi din goana maşinii şi, dându-vă jos câteva minute, să priviţi utilajul! Acesta reprezintă o fărâmă din istoria Şpringului şi a incendiilor de pe teritoriul său!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Extinderea rețelelor de apă și canalizare din Alba Iulia: Ce străzi ar urma să fie modernizate. Proiect pe masa consilierilor locali

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Extinderea rețelelor de apă și canalizare din Alba Iulia: Ce străzi ar urma să fie modernizate. Proiect pe masa consilierilor locali În 17 septembrie 2024, primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Codru Pleșa, a inițiat un Proiect de Hotărâre privind aprobarea implementării proiectului ”EXTINDERE REȚELE DE APĂ POTABILĂ ȘI CANALIZARE MENAJERA PE STRĂZILE: BISTRA, ȘUGAG, JIDVEI, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea