Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: ”Plecarea tinerilor din țară”, prima expoziție de fotografie a Ioanei Alexandra Anton, de 16 ani, eleva Colegiului Național ”Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia

Mondoc Adriana

Publicat

în

Joi, 27 septembrie, la Casa Forum din  Alba Iulia, a avut loc vernisarea expoziției de fotografie intitulată ”Plecarea tinerilor din țară”, a tinerei Alexandra Ioana Anton.

Alexandra face parte dintre numeroșii tineri talentați ai orașului nostru. În vârstă de 16 ani, împliniți de curând, Alexandra învăță la Colegiul Național ”Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.

Este pasionată de fotografie de mică. ”Pot spune că am crescut cu fotografia. Este, cumva, o tradiție de familie. Am un unchi care a fost fotograf, bunicul meu e pasionat de fotografie, tatăl meu e pasionat de fotografie. Peste tot pe unde mergeam era cineva cu un aparat foto. De mică, în vacanțe și excursii eu și tata eram “fotografii“ familiei. Cu tata discut tehnici și alegem aparatura de care am nevoie, mama îmi cumpără o mulțime de cărți de fotografie și îmi oferă resurse de unde pot învăța tehnici noi, sora mea și verișorii au fost primele mele “modele, cu bunicul dezbat fotografiile deja realizate”, spune Alexandra.

Alexandra este susținută de membrii familiei și de prieteni. De altfel, ea spune că toți prietenii ei au conturile de socializare pline cu fotografii realizate de ea. Tot prietenii sunt și “subiecții experimentelor mele”, după cum spune Alexandra.

Alexandra lucrează liber. Pentru a crea un cadru reușit în care să poată surprinde cea mai bună imagine a subiectului din fotografie, ea descrie un scenariu în care invită subiectul să se imagineze. Fără să spună nimic special. Și reușește să surprindă instantanee, fotografii neanunțate care surprinde subiectul așa cum este.

”Îmi place să realizez portrete și fotografii expresive nu comerciale. Nu consider fotografia cea mai reușită cea mai clară, ci cea care transmite ceva și care are expresivitatea. Când fotografiez o persoană pun mare accent pe ochii acesteia. Mi se pare că ochii pot spune mai multe decât 1.000 de cuvinte. Expoziția a fost ceva ad-hoc, aveam prima întâlnire cu grupul F.A.P.T și cineva a propus o expoziție de fotografie ca eveniment de deschidere. Am stabilit tema și cu două zile înainte de eveniment am realizat fotografiile”, declară Alexandra.

”Am fost emoționată, având în vedere că a fost prima mea expoziție și că munca mea a fost privită cu ochi serioși. Când le-am văzut expuse pe perete mi-au dat lacrimile. Vreau sa mulțumesc în special Asociației F.A.P.T și colegilor mei de acolo pentru șansa de a mă face auzită și pentru încredere acordată”.

Dintre toate genurile de fotografie, Alexandra preferă fotografia de portret, pentru că ”omul mi se pare o provocare, de la a intra în vorbă cu el până la a-l aduce în starea lui naturală în care nu îi mai pasă de cum arată sau cum a ieșit fotografia. Pentru mine cea mai mare provocare este de a reuși să aduc interiorul omului la suprafață și de a-i induce o stare. După părerea mea fotografia merge mână în mână cu psihologia”.

Alexandra este unul dintre cercetașii Centrului Local ”Axente Sever” din Alba Iulia, și de acolo a învățat să se bucure de lucrurile mici.

Planurile ei de viitor nu includ fotografia ca meserie principală. Se gândește să urmeze cursurile unei facultăți de Informatică, pentru că vrea să lucreze în IT. Însă, dupa IT cu siguranță va urma Facultatea de Arte, secția fotografie.

[nggallery id=6227]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

O nouă conferință națională „Profesorul Ion D. Lăzărescu”, în octombrie 2024: Cadre inginerești din întreaga țară se reunesc la Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

O nouă conferință națională „Profesorul Ion D. Lăzărescu”, în octombrie 2024: Cadre inginerești din întreaga țară se reunesc la Cugir Asociația Generală a Inginerilor din România – Sucursala Alba, pregătește o nouă conferință națională „Profesorul Ion D. Lăzărescu”, la Cugir Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) – sucursala Alba (cu sediul la Cugir) a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea