FOTO. Peste 2000 de credincioși, prezenți de Bobotează în bisericile din Cugir și Vinerea
Peste 2000 de credincioși au ținut să participle și anul acesta la slujba de Bobotează susținută în cele 10 biserici (8 ortodoxe și 2 Romano- Caltolic și Greco – Catolic), situate în Cugir și Vinerea. Cei mai mulți dintre ei (aproximativ 700), s-au adunat, ca de obicei, la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir, în dorința de a lua parte la sfânta sărbătoare desfășurată pe 6 ianuarie.
Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului
După ce au urmărit Sfânta Liturghie oficiată în incinta locașului de cult, de către preoții Mircea Giurgea, Mihai Gălățeanu și Mircea Moșneag, pe platoul din fața bisericii a avut loc slujba de Sfințire a Apei. În cadrul slujbei au fost înălţate rugăciuni pentru ca lucrarea cea curăţitoare a Treimii Celei mai presus de fire să se pogoare peste apă şi să-i dăruiască ei “harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului”.
După Sfinţirea Apei, proții au binecuvîntat credincioșii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, iar apoi s-a împărţit celor prezenţi Agheasma cea Mare din cele 5 vase cu o capacitate de aproximativ 2000 litri de apă. Conform tradiţiei ortodoxe, apa sfinţită la Bobotează, aşa numita „Aghiasma Mare”, se bea în următoarele opt zile, dimineaţa, pe nemâncate, iar apoi se foloseşte doar pentru sfinţirea caselor şi în cazul persoanelor grav bolnave. De menționat că Boboteaza sau Botezul Domnului încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi reprezintă în acelaşi timp şi una dintre cele mai importante sărbători de la începutul noului an.
Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan • Urări de Sfântul Ioan • Felicitări de Sfântul Ioan
După cum arată Pravila bisericească, „Aghiasma, apa sfințită prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinți viața oamenilor și a naturii inconjuratoare, pentru ca ele să capete binecuvantarea Domnului.
Apa este simbolul curățirii sufletești, a promovării și a sfințirii vieții. La Botezul Domnului, se face aghiasma mare; aceasta se ia inainte de anaforă; se dă și celor ce sunt opriți de la împărtașanie, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângaierii și îndreptarii lor pentru viitor (Constitutiile Apostolice VIII, 29).”
(C.P.)
[nggallery id=6648]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Accident rutier pe DN1 în zona giratoriului de la Sântimbru: Două autoturisme implicate în incident
FOTO | Accident rutier pe DN1 în zona giratoriului de la Sântimbru: Două autoturisme implicate în incident Un accident rutier s-a produs vineri, 15 noiembrie 2024, în jurul orei 22:22, pe DN 1 în zona giratoriului de la Sântimbru. Potrivit primelor date transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” Alba în incident au fost […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate14 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii19 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii