Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

FOTO/ ,,Păştenii” din Vinerea – Cugir au participat la slujba de sfinţire a pâinii și a vinului pentru Noaptea de Înviere

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Începând de la ora 08.00, la Vinerea a avut loc astăzi, un eveniment de mare atracție și trăire spirituală pentru membrii comunității locale. Obiceiul „Păștenilor” se desfășoară în această frumoasă localitate, în Joia Mare, o zi de importantă însemnătate pentru credincioşii satului.

De dimineaţă, cei 35 de ,,pășteni” care au împlinit sau împlinesc în decursul anului vârsta de 60 de ani, îmbrăcaţi în tradiţionalele costume populare au pornit însoțiți de numeroși localnici, de la Biserica Ortodoxă ,,Sf. Nicolae”, la casa gospodarului, Mircea Stănuț, de unde au luat pâinea, vinul şi vasele de lemn necesare pentru sărbătoarea Paștilor.

La casa gazdei, preoții Adrian Cebotari și Andrei Dănilă au oficiat o slujbă de sfinţire a pâinii şi vinului care vor fi oferite în Noaptea de Înviere credincioșilor prezenți. Ulterior, s-au întors în aceeaşi procesiune la Biserica „Sf. Nicolae” din localitate, unde s-a oficiat slujba specifică evenimentului.

Este respectată o ordine strictă, care a dănuit de la primul astfel de eveniment, în anul 1948: bărbaţii care au pe umăr desagii noi în care se află pâinea care urmează a fi sfinţită sunt în faţa alaiului, urmaţi de către “păştene”, care poartă ciubere împodobite cu flori. Pentru cei de-un leat cu ei care au trecut la cele sfinte înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani a avut loc spre cinstire, un parastas de pomenire.

La ceremonia dedicate acestui evenimenteveniment au participat primarul Cugirului, Adrian Teban, viceprimarul orașului, Călin Furdui, vicepreședintele Consiliului Județean Alba – Dumitru Fulea, consilieri locali sefi de instituții și societăți economice din Cugir.

Apărută în anul 1948 la inițiativa părintelui Ioan Sabău, Sărbătoarea ,,Păştenilor” reprezintă un obicei unic în România care se repetă de peste 7 decenii. (C.P.)

[nggallery id=7046]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Poliția Română, recomandări pentru șoferi și pietoni: Condiții de ploi torențiale și vijelii

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Poliția Română, recomandări pentru șoferi și pietoni: Condiții de ploi torențiale și vijelii Având în vedere prognoza meteo, care anunță instabilitate atmosferică accentuată, ploi torențiale și vijelii în zilele viitoare, Poliția Română informează conducătorii auto și pietonii cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea