Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: O comună din județul Alba, prima din România cu debarcader pe malul unui râu. Zonă de agrement, construită pe malul Mureșului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ciugudul, prima comună din România cu debarcader pe malul unui râu. Zonă de agrement, construită pe malul Mureșului

Comuna Ciugud, care deţine recordul naţional în ceea ce priveşte realizarea unor investiţii din fonduri europene, va beneficia de o zonă de agrement pe malul Mureşului.

”Un proiect ambiţios al Primăriei comunei Ciugud, care prinde contur tot mai mult, este amenajarea zonei de agrement de pe malul Mureşului din zona Drîmbar, Aceasta va cuprinde un debarcader, terenuri de fotbal, tenis, zone de promenadă, pescuit, campare (pentru rulote şi corturi) şi de picnic”, precizează Primăria Ciugud pe Facebook.

Administraţia locală prezintă şi câteva fotografii 3D, cu zona de agrement, care vor deveni realitate în cadrul unui proiect cu banii europeni derulat de comuna Ciugud prin FLAG Bazinul Mureşului, Secaşelor şi afluenţii acestora.

În cadrul proiectului, opt localităţi vor beneficia de debarcadere cu ambarcaţiuni ce vor putea fi folosite în scop turistic şi nu numai. Distanţa acoperită este de peste 60 de kilometri, între Sîntimbru – Alba şi Geoagiu – Hunedoara.

”Am decis ca, de la Sântimbru până la Geoagiu, în judeţul Hunedoara, în fiecare localitate care are proprietatea pe malul Mureşului, şi aici sunt Sântimbru, Ciugud, Alba Iulia, Vinţu, Blandiana, Şibot, Rapold şi Geoagiu, să facem un proiect integrat în valoare de 500.000 de euro, cu debarcadere în dreptul fiecărei localităţi şi un număr de ambarcaţiuni pentru a dezvolta turismul pe Mureş. Adică dacă vine turistul să viziteze de exemplu Cetatea sau să vadă Ciugudul, îi putem oferi să meargă cu barca de la Ciugud până la Geoagiu, o maşină îl aşteaptă acolo, îi recuperează barca şi îl aduce în debarcader”, afirmă primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Proiectarea pontonului se doreşte a fi una unitară, în aşa fel încât să se diferenţieze de cele private şi oamenii să ştie că sunt alte FLAG-ului. Următorii paşi pentru realizarea acestui obiectiv sunt elaborarea ghidurilor de finanţare, proiectarea şi apoi construcţia. Potrivit primarului Gheorghe Damian, se doreşte ca investiţia să fie finalizată până în vara anului viitor.

Proiectul cuprinde şi realizarea unei hărţi a pescajului, a adâncimii râului Mureş prin care să se încurajeze circulaţia ambarcaţiunilor mici, dar nemotorizate. „Suntem cei care luptăm pentru tot ce înseamnă biodiversitatea râului Mureş, suntem pentru a ne bucura de râu, dar fără a distruge ce e în jur. O altă idee este cea de a face o brigadă antibraconaj pe râu şi să fie populat râul Mureş”, a mai spus primarul.

FLAG cuprinde 10 unităţi administrative din cele două judeţe şi 11 operatori privaţi. GAL-ul a câştigat o finanţare de 1,7 milioane euro, bani ce vor fi folosiţi pentru a dezvolta zona din punct de vedere economic, prin investiţii în producţia piscicolă şi de acvacultură, respectiv prin dezvoltarea infrastructurii de comercializare a peştelui. Vor fi create aproape 30 de locuri de muncă.

[nggallery id=6292]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea