FOTO| O casă veche de 150 de ani din Roșia Montană va fi readusă la adevărata sa valoare: Care este numele său
O casă veche de 150 de ani din Roșia Montană va fi readusă la adevărata sa valoare: Care este numele său
Un nou obiectiv istoric din Roșia Montană, Alba, urmează să fie restaurat și pus în valoare. Este vorba Casa Cantorului Unitarian, construită în anul 1872.
Recent, au fost finalizate și avizate documentațiile tehnico-economice pentru restaurarea Casei Cantorului Unitarian, parte a nucleului confesional unitarian adiacent pieței centrale din Roșia Montană, o clădire edificată în 1872. Proiectul este derulat de Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, în parteneriat cu Parohia Unitariană. În luna iulie 2021, Roșia Montană a fost înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Modelul tradiţional, al casei cu pivniţă boltită suprapusă de două sau trei camere înşiruite de-a lungul unui târnaţ, este în acest caz prelucrat pentru a răspunde orientării duble, către cele două străzi şi unei distribuţii interioare mai complexe. Rolul compoziţional atribuit acestui element este în mod direct subliniat de prelucrarea elementelor dulghereşti, în special a stâlpilor ciopliţi în forma unor coloane clasicizante cu fus galbat, capiteluri surmontate de abace şi baze cu două toruri.
Organizare în nuclee confesionale
La nivelul parterului, spaţiile interioare laterale conservă boltirile originare din piatră, aplatizate şi străpunse de penetraţii în dreptul uşilor şi ferestrelor. Bolta încăperii principale, dinspre Piaţă, a fost înlocuită cu un planşeu din lemn, iar încăperea din colţul opus, spre curte, este acoperită cu bolţişoare de cărămidă pe grinzi metalice.
În prezent, decorul clasicizant al faţadelor principale orientate spre spaţiul public este în totalitate înlăturat. Potrivit reprezentanților asociației, imaginile istorice descriu însă o organizare arhitecturală în două registre, cu cornişă puternic evazată şi pilaştri bosaţi care ritmau câmpul registrului superior. Împreună cu celelalte edificii grupate în jurul bisericii unitariene – Casa Parohială (nr. 391), Casa Clopotarului (nr. 553) – Casa Cantorială participă la o grupare care descrie o particularitate urbanistică importantă a Roşiei Montane: organizarea în nuclee confesionale.
Casa este aşezată în punctul de convergenţă, în partea din amonte a Pieţei, a străzii Brazi (denumită local și „Strada Siciliană”) şi a unei ulițe care conduce spre Biserica Romano-Catolică. Specialiștii arată că edificiul se distinge printr-o serie de particularităţi urbanistice: închide spaţiul Pieţei şi în acelaşi timp se deschide spre acest spaţiu, prin teşirea colţului şi dispunerea oblică a principalului acces la parter, artificiu prin care se asigură spaţiilor comerciale o maximă comunicare, în trei direcţii, cu strada şi târgul.
„Mulțumim Institutul Național al Patrimoniului pentru sprijinul financiar acordat pentru realizarea documentațiilor. Sperăm că în curând acestea vor sta la baza intervențiilor de restaurare și că ne vom bucura împreună, nu peste mult timp, să putem anunța începerea lucrărilor. Rămânem alături de Parohia Unitariană, în calitate de parteneri de promovare și implementare, în acest demers care presupune în perioada următoare identificarea surselor de finanțare pentru intervenția propriu-zisă”, au transmis cei de la organizația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor „Eu nu am spus niciodată că îmi e silă să stau la masă cu PSD, iar cu referire la expresia „a te murdări de PSD”, eu doar am citat din discursul colegilor de la USR”, afirmă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o oră
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor