Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Necropola din epoca bronzului de la Sebeş, în expoziţie la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Vase ceramice, mărgele din pastă vitroasă şi alte piese de inventar funerar

Alexandra Mates

Publicat

în

necropola sebes12O expoziţie impresionantă, “Necropola din epoca bronzului de la Sebeş”, în care sunt prezentate vase ceramice, mărgele din pastă vitroasă şi alte piese de inventar funerar, a fost vernisată, joi, la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Este vorba despre rezultatele cercetărilor arheologice desfăşurate în timpul lucrărilor de la Autostrada Orăştie-Sibiu, în zona municipiului Sebeş, anul 2011,  punctul  “Între răstoace”, ce abia acum, după restaurare, au fost scoase la vedere pentru public.

În această locaţie au fost descoperite 61 de morminte de incineraţie în urne, atribuite culturii Wietenberg. Printre piesele expuse se găsesc vase ceramice şi diverse bijuterii. Pe lângă cele 61 de morminte de incineraţie din epoca bronzului, tot în punctul „Între răstoace” au fost cercetate o aşezare din epoca fierului şi două complexe arheologice din epoca migraţilor.

„Necropola descoperită la Sebeş este cea mai mare din cultura Wietenberg şi datează din primele faze ale acesteia, în jur de anul 2000 î. Hr. Descoperirea este foarte importantă atât pentru Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, cât şi pentru România”, a spus dr. Liviu Bălan, arheolog MNUAI.

Deşi descoperirea a fost făcută în urmă cu 3 ani, piesele necropolei au ajuns abia acum în atenţia publicului, având în vedere că restaurarea oalelor de incineraţie a durat foarte mult.

„Restaurarea ne-a pus deosebite probleme din cauza conservării proaste şi a stării avansate de fragmentare. Am lucrat 8 luni pentru restaurarea acestor vestigii şi sperăm noi că am salvat cât s-a putut de mult”, a precizat Dan Anghel, restaurator MNUAI.

Expoziţia este deschisă publicului larg zilnic, iar în cel mai scurt timp va fi scoasă la vânzare şi o monografie a sitului descoperit la Sebeş.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Vă prezentăm mai jos imagini din cadrul expoziţiei:

[nggallery id=2628]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: Intervin pompierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: Intervin pompierii Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit duminică după-masa pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. Citește și: INCENDIU în Alba Iulia, cu degajare de fum, de la o oală cu mâncare uitată pe foc Detasamentul de pompieri Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea