FOTO: Muzică şi Poezie la Liceul de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia
În perioada 19-23 martie o delegație a Liceului de Arte „Regina Maria” (elevi şi profesori) participă la mobilitatea din Polonia din cadrul proiectului Erasmus+, Music is…Life Long Learning, unde prezintă şi discută cu şcolile partenere (Italia, Spania, Portugalia şi Polonia – responsabilă de acest bloc de activităţi), metodele de predare-ȋnvăţare prin intermediul muzicii, folosite la activităţile dedicate incluziunii.
Ultimul bloc de activităţi al proiectului Music is…Life Long Learning este dedicat abilităţii de a ȋnvăţa să ȋnveţi prin muzică. Ȋn acest sens, d-na prof. pentru ȋnvăţămȃntul primar Georgeta Mărginean a derulat o serie de activităţi de ȋnvăţare a poeziei prin intermediul muzicii la clasa a II-a care au culminat cu ocazia celebrării Zilei mondiale a poeziei. Elevii au citit poezii despre anotimpul primăvara, au cȃntat şi au ilustrat versuri diverse şi au avut şansa de a contribui la ȋnţelegerea poeziei prin secvenţe muzicale alese şi interpretate de ei ȋnşişi.
Ȋn cadrul activităţii din 21 martie elevii au reconstruit poezia Primăvara de Vasile Alecsandri pornind de la nişte cuvinte cheie care au fost asociate cu cȃte o secvenţă muzicală interpretată la pian de diferiţi elevi, au găsit sinonime/antonime pentru cuvintele discutate, au identificat imaginile artistice redate prin versuri, au cȃntat versurile, venind chiar cu sugestii de melodii care s-ar potrivi acestora. Prin muzică s-au ȋmbunătăţit atenţia, receptivitatea şi motivaţia elevilor de a lectura şi recita poezii.
La clasele de gimnaziu elevii au recitat poezii ȋn limba romȃnă şi engleză, unii dintre ei alegȃnd să recite propriile creaţii literare fapt care reflectă bucuria elevilor de a-şi exprima gȃndurile ȋn versuri, dar şi de a asculta armonia cuvintelor dintr-o poezie.
Elevii de liceu au lecturat versuri de Nichita Stănescu, care apoi au luat forma unor imagini artistice menite să redea muzicalitatea cuvintelor atȃt de armonios alăturate de poetul romȃn care vedea oamenii ca o emoţie copleşitoare. Lucrările elevilor au fost expuse la etajul I al liceului astfel că toţi elevii s-au putut bucura de muzicalitatea cuvintelor atent alese.
Prin muzică şi poezie elevii au ȋnvăţat despre ei şi despre cei din jur putȃnd observa alegerile variate şi abordările neaşteptate ale versurilor. Muzica pare să deschidă poarta spre nemărginirea cunoaşterii.
Coordonatori: prof. ȋnv. Primar Mărginean Georgeta, prof. Apostol Nicoleta, prof. Pop Cristina, prof. Vasiu Diana.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
FOTO | Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș: Cine sunt autorii lucrărilor
Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice: Cine sunt autorii lucrărilor O expoziție specială de artă a fost deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială Sebeș. Evenimentul a fost nu doar despre artă, ci și despre conexiuni între generații – un adevărat schimb de […]
FOTO | Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba inaugurat la Gârbova: Colecție de carte trimisă în custodie școlii locale
Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba inaugurat la Gârbova: Colecție de carte trimisă în custodie școlii locale Consiliul Județean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al comunei Gârbova și cu Școala Gimnazială Gârbova, au inaugurat, miercuri, 30 aprilie 2025, Raftul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba în […]
FOTO | Festivalul Internațional de Umor, la Aiud: Expoziție de caricaturi, seară de teatru și oră de desen satiric
Festivalul Internațional de Umor, la Aiud: Expoziție de caricaturi, seară de teatru și oră de desen satiric La Aiud s-a desfășurat în acest sfârșit de săptămână ediția a XXI-a a Festivalului Internațional de Umor, sub înaltul patronaj al maestrului Ștefan Popa Popa’s. Festivalul a fost deschis de „ora de desen satiric, caricatură”, un proiect cultural […]