FOTO Muzeul Principia din Alba Iulia nu a fost inaugurat, ci vizitat pentru câteva ore
Muzeul Principia din Alba Iulia nu a fost inaugurat astăzi, 5 septembrie, așa s-a zis și scris în urmă cu câteva săptămâni sau luni, ci a avut loc doar o vizită de câteva ore, la care au participat restauratori arheologi, cercetători, istorici, reprezentanți ai administrației locale și chiar simpli albaiulieni, dornici să urmărească evoluția ultimului șantier din Cetatea Alba Carolina. Nu putem vorbi despre o inaugurare pentru că lucrările ar fi trebuit să fie finalizate și muzeul deschis de mâine, iar acest lucru se va întâmpla cel mai probabil la sfârșitul anului.
Lucrările au avansat considerabil și conform primarului Mircea Hava un asemenea obiectiv nu vezi oriunde în lume, dar vezi la Alba Iulia, locul în care a avut loc Marea Unire de la 1918. Și chiar dacă este un muzeu rar întâlnit edilul spune că prețul de intrare va fi accesibil, undeva în jurul sumei de 10 lei.
”Este ultimul obiectiv din zona centrală a Cetății. Este în proporție de 80% terminat. Avem prilejul de a avea printre noi 60 de restauratori, oameni care știu ce înseamnă acest lucru. Oameni care sunt la un simpozion care a debutat în această seară și continuă mâine și normal că era foarte bine să le fie prezentată Principia. Bineînțeles că așteptăm și bile negre, pentru că mulți gândesc mai bine decât unul sau doi și când spun ceva sunt sigur că fac acest lucru să îndrepte anumite lucruri pe care noi nu le-am văzut. Deschizându-se șantierul au venit mulți albaiulieni care erau curioși să vină aici. Este o bucățică de istorie pe care încercăm să o prezentăm vie. Este un punct de atracție pentru turiștii care vin în Cetatea Alba Carolina deoarece așa ceva nu vezi aproape în toată lumea. Vor fi explicații 3D, oameni care vor ghida, vrem să fie o lecție de istorie, chiar dacă nu știm 100% cum au fost acum 2.000 de ani”, a spus Mircea Hava.
Vizita la muzeu a fost s-a realizat cu ocazia simpozionului “Studii, cercetări şi abordări proiectare şi execuţie în vederea consolidării, restaurării, conservării şi punerii în valoare a vestigiilor arheologice din Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina” și a început la ora 18.30, la Sala Unirii din Alba Iulia.
Despre construcție a vorbit și președintele SC Grup Corint SA, a cărui firmă a contractat lucrarea.
”Va fi unul dintre elementele foarte importante din Cetatea noastră, pentru că toate lucrările de restaurare și conservare au fost precedate de lucrările arheologice. Principia este cel mai important element din interiorul Castrului Roman, era locul unde își desfășura activitatea administrația romană. În Camera Tezaurului este compartimentul de bani și tot ceea ce reprezenta însemnele unității. În partea de exterior punem toate elementele de Lapidarium. Ca în orice muzeu sunt condiții de microclimat, acest spațiu este bine protejat. Lumina soarelui nu pătrunde în construcția noastră. Umiditatea va fi cea cerută de specialiști” a spus Daniel Sabău.
Obiectivul are două componente de muzeu, dintre care una în aer liber și o construcție spectaculoasă care va prezenta istoria neîntreruptă a romanilor de 2.000 de ani. O carte deschisă sprijinită pe coloane antice, cu pereți de sticlă și structură metalică care va proteja vestigiile bimilenare conservate in-situ, îmbogățind tezaurul arhitectural al municipiului.
Punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de implementare a proiectului de reabilitare a Zonei Interioare a Cetăţii Alba Carolina, respectiv clădirea comandamentului castrului Legio XIII Gemina din anticul Apulum, se va realiza printr-o investiţie de peste 16,5 milioane de lei.
Banii provin din economiile rezultate în cadrul proiectului de reabilitare a Zonei Interioare a Cetăţii, finanţat prin Programul Operaţional Regional. Municipalitatea a obţinut acceptul AMPOR pentru includerea în cadrului proiectului de reabilitare a zonei interioare a unei noi activităţi, respectiv punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada execuţiei lucrărilor. Conform obligaţiilor ce-i revin, autoritatea contractantă a semnat contractul de lucrări cu Asociaţia Corint SRL, SC Lăncrăjan Franchini SRL, General Game SRL, Grup Corint.
Valoarea estimată de către beneficiar înaintea licitaţiei a fost de 23 de milioane de lei, valoarea contractului după licitaţie fiind de peste 16,5 milioane de lei. Suma este pentru punerea în valoare a trei situri arheologice, respectiv sit roman Principia situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zidul medieval din zona clădirii Ierihon şi drumul roman “Via Principalis”, adică zona străzii Mihai Viteazul.
[nggallery id=2277]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana