FOTO: ”Mica Unire”, sărbătorită la Colegiul Național ”David Prodan” și Școala Gimnazială nr. 3 Cugir
Joi, au avut loc la Cugir, două momente în cadrul cărora a fost celebrată o importantă zi din istoria poporului român, ,,Mica Unire”, eveniment desfășurat cu trei zile mai devreme și care a reunit elevi de la două instituții locale de învățământ: Colegiul Național ,,David Prodan” și Școala Gimnazială nr.3.
Activitatea desfăşurată la Colegiului National ,,David Prodan” (Cabinetul de Documentare și Informare) a fost deschisă emoţionant de cuvântul directorului colegiului, profesor Ionela Cozmescu, care a mulţumit elevilor pentru interesul încă viu privind istoria poporului român. Viceprimarul Cugirului, profesorul de istorie Horia Rotche , invitat la această acţiune a menţionat în cuvântul său adresat elevilor, că ,, nu avem dreptul , niciunul dintre noi, să judecăm pe vreunul din înaintaşii noştri, atâta vreme cât nu am contribuit cu nimic, nu am vărsat nici o picătură de sânge pentru această ţară!”.
Citeşte şi 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
În ampla activitate interdisciplinară desfăşurată la colegiu, profesorul Nicolae Băcilă a menţionat momentele principale ale evenimentului marcant al istoriei noastre, susţinut de prezentarea power point realizată de profesorul documentarist Tatiana Ungurianu.
Momentele istorice au fost intercalate cu prezentările referatelor istorice realizate de elevi, de poeziile patriotice recitate, adecvate temei Unirii de către Arion Andreea XII C şi Novac Ioan XI C –,,Unirea în istoria românilor” , Mărginean Alexandra XII C şi Bota Georgiana XI C-,,Unirea de la 1859”, Topor Andreea XII C şi Ivan Roberta Antonia XI C- ,,Cuza, Domnul Unirii” iar Deac Cristina XII C şi Soreaţă Darius XI C-,,Importanţa Unirii de la 1859”. Poeziile au fost recitate de către elevii din clasa a XII-a C: Florea Cătălin , Făţan Nicoleta, Paşcanu Larisa, Bota Georgiana. În acest timp, o altă grupă de elevi dintre care amintim pe Oana Fulga şi Francesca Jibotean, au marcat evenimentul prin executarea frumoaselor desene pe tema Unirii . Momentele speciale de lectură, recitare de poezie şi desen au fost jurizate de un grup de elevi, urmând a se înmâna câştigătorilor diplome şi medalii tricolore.
Activitatea a continuat prin deplasarea elevilor colegiului la sediul Şcolii Gimnaziale nr. 3 din Cugir , continuându-se proiectul din cadrul parteneriatului educaţional ,,Micii istorici” încheiat între Colegiul National “David Prodan” şi Scoala Gimnazială Nr.3, Cugir pentru anul scolar 2015-2016.
Citește și: Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”
Vizând educarea spiritului patriotic al elevilor, conştientizarea de către elevi a importanţei cunoaşterii istoriei neamului românesc şi a evenimentelor importante care au contribuit la formarea unui stat unitar românesc , dar şi dezvoltarea interesului faţă de istoria neamului românesc , elevii Cercului de istorie “Micii istorici” al Scolii Gimnaziale Nr.3, au fost indrumati de profesoara de istorie Daniela Satmari, în colaborare cu elevii din clasa a XI-a C pregătiți de prof. de istorie Nicolae Bǎcila şi profesorul documentarist Tatiana Ungurianu, de la Colegiul Național. “D. Prodan”, avându-l ca invitat pe profesorul Horia Rotche – viceprimarul orașului. Cuvântul introductiv a fost susţinut de prof. Daniela Satmari- moderatorul activităţii , apoi au fost recitate poeziile tematice –„Nu plânge, maică Romanie! ” ( Denisa Fleseriu, clasa a V- a), „Ce-ti doresc eu ţie, dulce Românie” de M. Eminescu ( Alesia Lobonţ clasa a VI- a şi Alexandra Chirilă clasa a VIII –a). A urmat prezentarea scenetei „Moş Ion Roată şi Unirea”, dramatizare adaptată după o poveste de Ion Creangă, care a avut în rolurile principale elevii Stefan Anemari – Naratorul(clasa a VII-a B), Schadi Andreas- Moș Ion Roată (clasa a VI –B), Broscăreanu Andrei- Boierul ( clasa a VIII-a B-), Stefan Alexandru – (Bada Vasile- V –a A), Ghisa Adrian (Badea Ilie -VI B) şi Dicu Mihaela (Badea Pandelachi – VII B).
Frumoasa prestaţie a elevilor Scolii Gen. Nr 3, a fost apreciată nu numai cu aplauze şi laude din partea spectatorilor, ci şi cu frumoase diplome de Românaşi şi Româncuţe. La finalul activității, toți participanții au cântat și dansat împreună ,,Hora Unirii”. (C.P.)
[nggallery id=1533]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro Comisia Europeană a lansat luni, 20 ianuarie 2025, apelul la candidaturi pentru Premiul pentru tinerii antreprenori europeni, care are ca scop să promoveze inițiativele inovatoare ale tinerilor din întreaga Europă. Citește și: Interes crescut […]