Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: ”Mica Unire”, sărbătorită la Colegiul Național ”David Prodan” și Școala Gimnazială nr. 3 Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

mica unire sarbatorita la cugir33Joi, au avut loc la Cugir, două momente în cadrul cărora a fost celebrată o importantă zi din istoria poporului român, ,,Mica Unire”, eveniment desfășurat cu trei zile mai devreme și care a reunit elevi de la două instituții locale de învățământ: Colegiul Național ,,David Prodan” și Școala Gimnazială nr.3.

Activitatea desfăşurată la Colegiului National ,,David Prodan” (Cabinetul de Documentare și Informare) a fost deschisă emoţionant de cuvântul directorului colegiului, profesor Ionela Cozmescu, care a mulţumit elevilor pentru interesul încă viu privind istoria poporului român. Viceprimarul Cugirului, profesorul de istorie Horia Rotche , invitat la această acţiune a menţionat în cuvântul său adresat elevilor, că ,, nu avem dreptul , niciunul dintre noi, să judecăm pe vreunul din înaintaşii noştri, atâta vreme cât nu am contribuit cu nimic, nu am vărsat nici o picătură de sânge pentru această ţară!”.

Citeşte şi 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

În ampla activitate interdisciplinară desfăşurată la colegiu, profesorul Nicolae Băcilă a menţionat momentele principale ale evenimentului marcant al istoriei noastre, susţinut de prezentarea power point realizată de profesorul documentarist Tatiana Ungurianu.

Momentele istorice au fost intercalate cu prezentările referatelor istorice realizate de elevi, de poeziile patriotice recitate, adecvate temei Unirii de către Arion Andreea XII C şi Novac Ioan XI C –,,Unirea în istoria românilor” , Mărginean Alexandra XII C şi Bota Georgiana XI C-,,Unirea de la 1859”, Topor Andreea XII C şi Ivan Roberta Antonia XI C- ,,Cuza, Domnul Unirii” iar Deac Cristina XII C şi Soreaţă Darius XI C-,,Importanţa Unirii de la 1859”. Poeziile au fost recitate de către elevii din clasa a XII-a C: Florea Cătălin , Făţan Nicoleta, Paşcanu Larisa, Bota mica unire sarbatorita la cugir09Georgiana. În acest timp, o altă grupă de elevi dintre care amintim pe Oana Fulga şi   Francesca Jibotean, au marcat evenimentul prin executarea frumoaselor desene pe tema Unirii . Momentele speciale de lectură, recitare de poezie şi desen au fost jurizate de un grup de elevi, urmând a se înmâna câştigătorilor diplome şi medalii tricolore.

Activitatea a continuat prin deplasarea elevilor colegiului la sediul Şcolii Gimnaziale nr. 3 din Cugir , continuându-se proiectul din cadrul parteneriatului educaţional ,,Micii istorici” încheiat între Colegiul National “David Prodan” şi Scoala Gimnazială Nr.3, Cugir pentru anul scolar 2015-2016.

Citește și: Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”

Vizând educarea spiritului patriotic al elevilor, conştientizarea de către elevi a importanţei cunoaşterii istoriei neamului românesc şi a evenimentelor importante care au contribuit la formarea unui stat unitar românesc , dar şi dezvoltarea interesului faţă de istoria neamului românesc , elevii Cercului de istorie “Micii istorici” al Scolii Gimnaziale Nr.3, au fost indrumati de profesoara de istorie Daniela Satmari, în colaborare cu elevii din clasa a XI-a C pregătiți de prof. de istorie Nicolae Bǎcila şi profesorul documentarist Tatiana Ungurianu, de la Colegiul Național. “D. Prodan”, avându-l ca invitat pe profesorul Horia Rotche – viceprimarul orașului. Cuvântul introductiv a fost susţinut de prof. Daniela Satmari- moderatorul activităţii , apoi au fost recitate poeziile tematice –„Nu plânge, maică Romanie! ” ( Denisa Fleseriu, clasa a V- a), „Ce-ti doresc eu ţie, dulce Românie” de M. Eminescu ( Alesia Lobonţ clasa a VI- a şi Alexandra Chirilă clasa a VIII –a). A urmat prezentarea scenetei „Moş Ion Roată şi Unirea”, dramatizare adaptată după o poveste de Ion Creangă, care a avut în rolurile principale elevii Stefan Anemari – Naratorul(clasa a VII-a B), Schadi Andreas- Moș Ion Roată (clasa a VI –B), Broscăreanu Andrei- Boierul ( clasa a VIII-a B-), Stefan Alexandru – (Bada Vasile- V –a A), Ghisa Adrian (Badea Ilie -VI B) şi Dicu Mihaela (Badea Pandelachi – VII B).

Frumoasa prestaţie a elevilor Scolii Gen. Nr 3, a fost apreciată nu numai cu aplauze şi laude din partea spectatorilor, ci şi cu frumoase diplome de Românaşi şi Româncuţe. La finalul activității, toți participanții au cântat și dansat împreună ,,Hora Unirii”.  (C.P.)

[nggallery id=1533]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea