Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: ”Mica Unire”, sărbătorită la Colegiul Național ”David Prodan” și Școala Gimnazială nr. 3 Cugir

Publicat

în

mica unire sarbatorita la cugir33Joi, au avut loc la Cugir, două momente în cadrul cărora a fost celebrată o importantă zi din istoria poporului român, ,,Mica Unire”, eveniment desfășurat cu trei zile mai devreme și care a reunit elevi de la două instituții locale de învățământ: Colegiul Național ,,David Prodan” și Școala Gimnazială nr.3.

Activitatea desfăşurată la Colegiului National ,,David Prodan” (Cabinetul de Documentare și Informare) a fost deschisă emoţionant de cuvântul directorului colegiului, profesor Ionela Cozmescu, care a mulţumit elevilor pentru interesul încă viu privind istoria poporului român. Viceprimarul Cugirului, profesorul de istorie Horia Rotche , invitat la această acţiune a menţionat în cuvântul său adresat elevilor, că ,, nu avem dreptul , niciunul dintre noi, să judecăm pe vreunul din înaintaşii noştri, atâta vreme cât nu am contribuit cu nimic, nu am vărsat nici o picătură de sânge pentru această ţară!”.

Citeşte şi 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

În ampla activitate interdisciplinară desfăşurată la colegiu, profesorul Nicolae Băcilă a menţionat momentele principale ale evenimentului marcant al istoriei noastre, susţinut de prezentarea power point realizată de profesorul documentarist Tatiana Ungurianu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Momentele istorice au fost intercalate cu prezentările referatelor istorice realizate de elevi, de poeziile patriotice recitate, adecvate temei Unirii de către Arion Andreea XII C şi Novac Ioan XI C –,,Unirea în istoria românilor” , Mărginean Alexandra XII C şi Bota Georgiana XI C-,,Unirea de la 1859”, Topor Andreea XII C şi Ivan Roberta Antonia XI C- ,,Cuza, Domnul Unirii” iar Deac Cristina XII C şi Soreaţă Darius XI C-,,Importanţa Unirii de la 1859”. Poeziile au fost recitate de către elevii din clasa a XII-a C: Florea Cătălin , Făţan Nicoleta, Paşcanu Larisa, Bota mica unire sarbatorita la cugir09Georgiana. În acest timp, o altă grupă de elevi dintre care amintim pe Oana Fulga şi   Francesca Jibotean, au marcat evenimentul prin executarea frumoaselor desene pe tema Unirii . Momentele speciale de lectură, recitare de poezie şi desen au fost jurizate de un grup de elevi, urmând a se înmâna câştigătorilor diplome şi medalii tricolore.

Activitatea a continuat prin deplasarea elevilor colegiului la sediul Şcolii Gimnaziale nr. 3 din Cugir , continuându-se proiectul din cadrul parteneriatului educaţional ,,Micii istorici” încheiat între Colegiul National “David Prodan” şi Scoala Gimnazială Nr.3, Cugir pentru anul scolar 2015-2016.

Citește și: Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”

Vizând educarea spiritului patriotic al elevilor, conştientizarea de către elevi a importanţei cunoaşterii istoriei neamului românesc şi a evenimentelor importante care au contribuit la formarea unui stat unitar românesc , dar şi dezvoltarea interesului faţă de istoria neamului românesc , elevii Cercului de istorie “Micii istorici” al Scolii Gimnaziale Nr.3, au fost indrumati de profesoara de istorie Daniela Satmari, în colaborare cu elevii din clasa a XI-a C pregătiți de prof. de istorie Nicolae Bǎcila şi profesorul documentarist Tatiana Ungurianu, de la Colegiul Național. “D. Prodan”, avându-l ca invitat pe profesorul Horia Rotche – viceprimarul orașului. Cuvântul introductiv a fost susţinut de prof. Daniela Satmari- moderatorul activităţii , apoi au fost recitate poeziile tematice –„Nu plânge, maică Romanie! ” ( Denisa Fleseriu, clasa a V- a), „Ce-ti doresc eu ţie, dulce Românie” de M. Eminescu ( Alesia Lobonţ clasa a VI- a şi Alexandra Chirilă clasa a VIII –a). A urmat prezentarea scenetei „Moş Ion Roată şi Unirea”, dramatizare adaptată după o poveste de Ion Creangă, care a avut în rolurile principale elevii Stefan Anemari – Naratorul(clasa a VII-a B), Schadi Andreas- Moș Ion Roată (clasa a VI –B), Broscăreanu Andrei- Boierul ( clasa a VIII-a B-), Stefan Alexandru – (Bada Vasile- V –a A), Ghisa Adrian (Badea Ilie -VI B) şi Dicu Mihaela (Badea Pandelachi – VII B).

Frumoasa prestaţie a elevilor Scolii Gen. Nr 3, a fost apreciată nu numai cu aplauze şi laude din partea spectatorilor, ci şi cu frumoase diplome de Românaşi şi Româncuţe. La finalul activității, toți participanții au cântat și dansat împreună ,,Hora Unirii”.  (C.P.)

[nggallery id=1533]

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

De ce îndeamnă Rafila „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie

Publicat

în

De ce îndeamnă Rafila „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie

​Alexandru Rafila a îndemnat luni pe „toată lumea” să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie.

Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, spune ministrul Sănătății, care admite însă că „lumea nu a fost foarte interesată”.

”Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia, şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la sediul ministerului, răspunzând întrebării unui jurnalist.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat de jurnaliști și care este procentul de pastile distribuite până în acest moment din total, Rafila a răspuns că „nu am cifrele, dar nu cred că sunt multe procente”.

30 de milioane de pastile de iodură de potasiu a cumpărat în această primăvară Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro. Pastilele de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, despre şcolile postliceale sanitare: „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul”

Publicat

în

Alexandru Rafila, despre şcolile postliceale sanitare: „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că există o problemă la şcolile postliceale sanitare, iar acest lucru ar trebui legiferat, în Parlament. „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul. Dacă nu îl au când intră la şcoală, ar putea măcar să obţină diploma de Bacalaureat până termină o astfel de şcoală”, a afirmat el, potrivit news.ro.

Alexandru Rafila a precizat, la Digi 24, vineri seară, că se caută soluţii pentru şcolile postliceale sanitare.

„Avem o problemă, eu am ridicat-o deja şi sper să găsim o soluţie, profesiunea de asistent medical în momentul de faţă se învaţă şi în universităţi şi ăsta este un lucru bun, creşte foarte mult calitatea profesională a asistenţilor medicali, lucrăm foarte bine atât cu Ordinul Asistenţilor Medicali, cât şi cu Sindicatul Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară care reprezintă partea sindicală pentru majoritatea asistenţilor medicali, ei sprijină dezvoltarea calificării profesionale. Acum avem o situaţie moştenită, e adevărat, dar trebuie să vedem cum o clarificăm, în care accesul la şcolile postliceale de asistenţi medicali, pentru că sunt astfel de şcoli numeroase, produc zeci de mii de absolvenţi în fiecare an, se face fără diplomă de Bacalaureat şi lucrul ăsta ar trebui să înceteze, să găsim o soluţie, încât să putem, într-adevăr, să creştem nivelul lor profesional”, a declarat Rafila.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Sănătăţii a explicat că soluţiile sunt de natură legislativă.

„Soluţiile sunt de natură legislativă, Parlamentul trebuie să legifereze în acest sens. Presupune modificări legislative, chiar din toamnă. Eu cred că e ceva foarte serios, mai ales că acum avem câteva elemente: tehnologiile medicale cu care lucrează şi asistenţii medicali”, a subliniat Rafila.

Întrebat dacă asistenţii medicali se califică la locul de muncă, Rafila a precizat că acest lucru se întâmplă.

„Din păcate, acest lucru se întâmplă pentru că dacă eu am o şcoală de pregătit asistenţii medicali, care dacă este într-o localitate care, să spunem, are un spital cel mai aproape la 50-60 de kilometri, e clar că e foarte greu de crezut că ei îşi fac o practică reală şi se pregătesc pentru această meserie. Trebuie să găsim, împreună cu ministerul Educaţiei, pârghiile care să crească calificarea profesională pentru asistenţii medicali. Sunt unii foarte buni, excepţionali”, a spus Rafila.

Întrebat, de asemenea, dacă aceste şcoli postliceale de asistenţi se vor desfiinţa, ministrul Sănătăţii a declarat că nu se pune problema închiderii, dar că ele trebuie adaptate realităţilor actuale.

„Nu se pune problema închiderii, eu cred că ele trebuie adaptate realităţilor şi putem să găsim soluţii legislative. Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul. Dacă nu îl au când intră la şcoală, ar putea măcar să obţină diploma de Bacalaureat până termină o astfel de şcoală. Cred că se poate găsi o soluţie. Şcolile postliceale, în general, pregătesc oamenii care nu reuşesc să ia diploma de Bacalaureat. Bacalaureatul este un examen important, care arată cunoştinţe solide care pot fi ulterior valorificate”, a mai declarat Alexandru Rafila.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

TRAGEDIE în vacanță: Un viceprimar PSD a murit în timpul concediului în Grecia

Publicat

în

TRAGEDIE în vacanță: Un viceprimar PSD a murit în timpul concediului în Grecia

Daniel Sorin Calu, viceprimar PSD al comunei Grecești, din Dolj, a murit în timp ce se afla într-o vacanță în Grecia.

Bărbatul de 44 de ani a suferit un accident vascular, chiar în timp ce era cu șoția și cu cei doi copii, conform Gazeta de Sud.

Deocamdată, trupul românului este tot în Grecia și urmează să fie adus în țară.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Dumnezeu să-l odihnească! Nu realizez, nu-mi vine a crede că Sorin al nostru, prietenul nostru nu mai este cu noi. Odihnă veşnică, vei rămâne în sufletele noatre mereu, prietenul nostru şi omul nostru drag. Te vom iubi şi ne vom aduce mereu aminte de chipul tău drag. Rămas bun, prietene!“, a transmis un apropiat familiei.

Daniel Sorin Calu era viceprimarul localității, dar a preluat atribuțiile primarului după ce acesta din urmă a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare