FOTO: Manifestare comemorativă ”In memoriam Gheorghe Șincai”, la Colegiul Național ,,I. M. Clain” Blaj
Miercuri, 2 noiembrie 2016, la Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, s-a desfășurat, într-o însorită după-amiază autumnală, manifestarea comemorativă – In memoriam Gheorghe Șincai, din inițiativa doamnei prof. Natalia Comșa. Evenimentul a început la ora 15:30, în Capela Arhiereilor (din spatele Colegiului Național ,,I.M.Clain”), unde reprezentanți ai bisericii greco-catolice au oficiat Parastasul în memoria lui Gheorghe Șincai.
Această activitate, înscrisă în agenda Cenaclului literar ,,Radu Brateș”, coordonat de prof. Claudia Oancea-Raica, a fost una cu totul deosebită în primul rând datorită empatiei culturale care s-a creat între reprezentanții unor generații diferite, ce au trăit la unison emoții puternice.
Domnul director al colegiului, prof. Ioan Tomoiagă a adresat publicului un cuvânt de întâmpinare, susținând că este important în societatea contemporană să păstrăm vii astfel de manifestări prin care se realizează un arc peste timp între generații, ca simbol al prețuirii și gratitudinii noastre față de istoria, valorile și oamenii Blajului. La această manifestare au participat d-na viceprimar, prof. Livia Mureșan, Simona Frâncu, director al Muzeului de Istorie ,,Augustin Bunea”, lector univ. dr. Marcela Ciortea, preacucernici părinți pr. prot. Ioan Fărcaș, pr. Cristian Rus, pr. Daniel Câmpean, dir. adj. Rodica Jeican, consilier educativ Adrian Hetak, cadre didactice, părinți și elevi, fiecare având dorința de a se îmbogăți spiritual și de a aduce un pios omagiu corifeului Școlii Ardelene, de la moartea căruia s-au împlinit 200 de ani.
Domnul prof. univ. dr. Ion Buzași a ținut o prelegere impresionantă în care a relevat principale aspecte din viața renumitului istoric iluminist şi filolog, gînditor politic şi mare organizator de şcoli– ,,Gheorghe Șincai – o biografie exemplară a unui dascăl strălucit”. De asemenea, Domnia Sa a reamintit publicului că patronul spiritual al Liceului Pedagogic blăjean, apoi al Colegiului Pedagogic a fost Gheorghe Șincai. În mod firesc, informațiile domnului prof. univ. dr Ion Buzași au fost ilustrate de Gabriela Veronica Isailă , președinta cenaclului literar, care printr-o muncă laborioasă a realizat o prezentare PowerPoint în care a inserat numeroase fotocopii ale lucrărilor lui Gh. Șincai de la Biblioteca Mun. Blaj ,,Școala Ardeleană” și de la Muzeul de Istorie ,,Augustin Bunea”. Elevul Adrian Ciortea (cl. a XI-a D) a descris portretul lui Gheorghe Șincai, în viziunea lui Al. Papiu Ilarian, surprinzând în mod plăcut prin naturalețea gesturilor și timbrul vocii. Spiritul aprig, seriozitatea și entuziasmul pe care le-a avut în culegerea de informații pentru alcătuirea Cronicii sale, le regăsim în activitatea sa de organizator și conducător de școli. Acest aspect a fost foarte bine punctat prin intervenția prof. Natalia Comșa care a evidențiat cu numeroase exemple Potențialul intelectual profesional-pedagogic al lui Gheorghe Șincai. În calitate de director al şcolilor româneşti din Transilvania între anii 1782-1793, a înfiinţat peste 300 de şcoli săteşti, în care învăţămîntul se preda în limba română, organizează și conduce formarea noilor dascăli, pe lângă ,,normele” din Blaj, cercetează cu sârguință ,,de trei ori toate școalele românești una câte una”, se preocupă de elaborarea programelor și publică manuale școlare. Doamna prof. Silvia Pop, președinte ASTRA Blaj, a încercat să sensibilizeze auditoriul printr-un discurs emoționant Gheorghe Șincai – un reprezentant ilustru al Școlii Ardelene, accentuând viața de martiraj al celui care a devenit un apostol al românismului prin răspândirea culturii în popor.
Din cauza unor probleme de sănătate, președintele onorific al Cenaclului literar ,,Radu Brateș” ambasadorul, publicistul și scriitorul Ion Brad a fost o omagiat, in absentia, de către cenacliști. Poezia Domniei Sale – Șincai (Corifeul), recitată cu sensibilitate de Veronica Isailă, a reprezentat mesajul de suflet al acestuia către generația tânără. Momentele lirice au fost susținute de elevii: Andrei Mihai (cl. a X-a E), care a recitat Balada lui Șincai, de Teodor Murășanu și Izabella Pataky (cl. a XI-a D) – Șincai, de Ștefan Octavian Iosif, coordonați de prof. Iulia Tarko și Claudia Oancea-Raica.
La final, doamna bibliotecară Maria Brad a prezentat o interesantă expoziție de carte, conținând numeroase lucrări biografice despre ilustrul cărturar, dar și tomurile sale reprezentative: Elementa linguae daco-romanae sive valachicae, Gheorghe Șincai, Samuil Micu, Opere, vol 1,2 Hronica Românilor etc., oferind astfel surse de bibliografie pentru iluminismul românesc atât elevilor, cât și profesorilor interesați să-și îmbogățească orizontul cultural.
În acest spațiu ofertant, încărcat de istorie și de tradiție școlară, avem convingerea că, la sfîrșitul manifestării, toți participanții au conștientizat importanța și valoarea spirituală a corifeului Școlii Ardelene, Gheorghe Șincai, atât în planul învățământului românesc din Transilvania, cât și în cel al culturii naționale, a transmis prof. dr. Claudia Oancea-Raica, purtător de cuvânt al colegiului.
[nggallery id=2926]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba