FOTO/ LIVE VIDEO: Noaptea Muzeelor 2018, la Alba Iulia – Personaje istorice, dansuri romane și spectacole, într-o fascinantă călătorie în timp
Mii de vizitatori au luat cu asalt sâmbătă Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia. La fel ca și în anii precedenți, Noaptea Muzeelor, noaptea în care istoria a prins viață, a adus, în Cetatea Alba Carolina, personalităţi ale istoriei românilor, demonstrații militare, jocuri și dansuri romane.
Vizitatorii au trecut pragul Muzeului Unirii atrași de conceptul special pe care muzeul albaiulian l-a dat evenimentului – ”Noaptea în care istoria prinde viață” -, pentru a pune în valoare atât patrimoniul expozițional de care dispune, dar și impresionanta istorie a județului și a municipiului.
Și în acest an, organizatorii au pregătit un program diversificat, cu paradă a personajelor istorice, momente muzicale, ateliere antice, dansuri romane, lupte de gladiatori și reprezentații susținute de Garda Apulum, Garda Națională și personalitățile Unirii – evenimente care s-au desfășurat până târziu, în noapte, atât în interiorul muzeului, cât și pe aleea din fața acestuia.
Noutatea acestui an au fost o expoziţie de sculptură 3D cu personaje şi scene mitologice greco-romane – Noaptea vedetelor de marmură: Supereroul Hercules, Necruțătoarea Nemesis, Veselul Liber Pater – ce fac parte din colecţia de artă romană a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, cele mai multe dintre acestea fiind descoperite în situl Apulum, dar şi un atelier interactiv de scanare și vizualizare 3D a sculpturilor romane: Zei pe display.
De asemenea, Casa Forum s-a alăturat evenimentului „Noaptea Muzeelor” printr-o serie de trei expoziții, cap de afiș fiind expoziția „70/80/90”, care a cuprins fotografii ale orașului din anii ’70 – ’90. Au putut fi văzute imagini cu Alba Iulia în perioada de construcție, cu celebrul tren „mocănița”, care a circulat prin oraș până în anul 1982, cu principalele obiective edilitare, precum și cu Cetatea Alba Carolina.
Au fost expuse și câteva instantanee ale lui Francisc Csonka, fotograf originar din Lugoj, care a surprins imagini ale orașului în anul 1991: o călătorie în timp, într-un oraș mic și liniștit, care a început să se dezvolte abia după ce a devenit reședință de județ, în anul 1968.
Vizitatorii au mai admirat „Harta (din oficiu) a orașului Alba Iulia” – văzută de Oana Barbonie și Solomon Ștefan, precum și expoziția „Artist și cetățean” – o colecție de vederi cu lucrări de Dan Perjovschi.
Noaptea Muzeelor este o manifestare culturală inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța în anul 2005. Acțiunea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).
Alături de cele aproximativ 3.000 de muzee din Europa care organizează acest eveniment s-a aflat și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. La Alba Iulia manifestarea, care a debutat în anul 2008, a reușit să atragă an de an un public tot mai numeros.
Organizatorii evenimentului: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia.
[nggallery id=5648]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat
ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat Un accident rutier a avut vineri, 20 decembrie 2024, pe o stradă din municipiul Aiud, în jurul orei 19:30. Potrivit primelor informații transmise de IPJ Alba un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor